Υπάρχουν συγκεκριμένοι κλάδοι που τροφοδοτούν, ανά περιόδους, με ανέργους τον ΟΑΕΔ. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι αποκαλυπτικά για την προέλευση των ανέργων, κατά το α’ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς.
Οι περισσότεροι (19,3%) προέρχονται από τον κλάδο των ξενοδοχείων και της εστίασης, γεγονός που ερμηνεύεται από το γεγονός ότι κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα η θερινή τουριστική περίοδος δεν έχει ακόμα ξεκινήσει, άρα ένας μεγάλος αριθμός εποχικά απασχολούμενων παραμένει χωρίς δουλειά. Ακολουθεί το εμπόριο (17,8%) και η βιομηχανία, ενέργεια (14%). Δύο κλάδοι που έχουν πληγεί σημαντικά στα χρόνια της κρίσης και φαίνεται ότι διατηρούν υψηλά ποσοστά στην… παραγωγή νέων ανέργων. Το ίδιο ισχύει και για τον κλάδο των κατασκευών που επίσης χτυπήθηκε σημαντικά από την βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας την τελευταία επταετία και ακολουθεί (10%) στο ποσοστό συμμετοχής στους νέους ανέργους.
Ο χρηματοπιστωτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες βρίσκονται στο 9,6% και στο 7,6% η δημόσια διοίκηση. Οι μεταφορές και οι επικοινωνίες έπονται με 6%, ενώ με 4% ακολουθεί ο κλάδος της εκπαίδευσης. Πρόκειται για έναν τομέα που παραδοσιακά «παράγει» πολύ περισσότερους ανέργους κατά τη θερινή περίοδο, λόγω λήξης της σχολικής χρονιάς. Άρα είναι πιθανό να διαπιστώσουμε πολύ υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής στους νέους ανέργους στα στοιχεία που θα δημοσιοποιήσει η ΕΛΣΤΑΤ και θα αφορούν το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.
Σε επίπεδο επαγγέλματος, η πρώτη θέση στους ανέργους ανήκει με 30,2% στους απασχολούμενους στην παροχή υπηρεσιών και στους πωλητές. Ακολουθούν από απόσταση οι ανειδίκευτοι εργάτες, οι χειρωνάκτες και οι μικροεπαγγελματίες (16,2%), οι ειδικευμένοι τεχνίτες (15,7%), οι υπάλληλοι γραφείου (14,4%), οι επαγγελματίες (9,2%) και οι χειριστές βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού (6,6%).