Σκάνδαλο Novartis: Ποιοι και γιατί δεν δέχθηκαν τη βοήθεια του FBI

Σκάνδαλο Novartis: Ποιοι και γιατί δεν δέχθηκαν τη βοήθεια του FBI

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις αναφορικά με τις απεγνωσμένες προσπάθειες που καταβάλει η Δικαιοσύνη, προκειμένου να μην ερευνηθεί ή ακόμη χειρότερα να αποσιωπηθεί το σκάνδαλο Novartis. Γεγονός που αποδείχτηκε περίτρανα από την αποκάλυψη του Documento της περασμένης Κυριακής, αναφορικά με την παραποίηση μετάφρασης εγγράφου που είχε αποστείλει το FBI στις ελληνικές αρχές. Μια παραποίηση που οδήγησε στην απαλοιφή των ονομάτων του Ανδρέα Λοβέρδου, του Κωνσταντίνου Φρουζή και του Νίκου Μανιαδάκη και ακόμη χειρότερα στο ότι με αυτόν τον τρόπο έγινε μια εξόφθαλμη προσπάθεια αποσιώπησης της ροής χρήματος από τη Novartis στους πολιτικούς.

Οι αποκαλύψεις πλέον παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας και ανατρέπουν πλήρως την υπόθεση Novartis. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυριακάτικη Δημοκρατία», αποκαλύπτεται το ποιοι ήταν οι εισαγγελικοί λειτουργοί που δεν επέτρεψαν στον πράκτορα του FBI, Viet Nguyen, να συνδράμει την έρευνα των ελληνικών αρχών, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει ήδη από το 2019. Πρόκειται για νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και αναδεικνύουν και πάλι, ότι για το μόνο για το οποίο δεν έχει ενδιαφερθεί η Δικαιοσύνη στην υπόθεση Novartis, είναι να αναζητηθεί η αλήθεια.

Πιο συγκεκριμένα, στο επίμαχο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο συγκεκριμένος πράκτορας του FBI, που εργάζεται στην πρεσβεία των ΗΠΑ, είχε αποστείλει μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στον Αρειο Πάγο την 1η Νοεμβρίου του 2019, ενημερώνοντας ότι θέλει να βοηθήσει στη διερεύνηση του σκανδάλου. Την περίοδο εκείνη η υπόθεση ερευνούνταν –εκτός από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής-, από τους αντεισαγγελείς Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη για τυχόν ποινικές ευθύνες της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, αναφορικά με τους χειρισμούς της στην υπόθεση Novartis.

Σύμφωνα λοιπόν με έγγραφο που δημοσίευσε η «Κυριακάτικη Δημοκρατία», «μια εβδομάδα ακριβώς μετά την ηλεκτρονική επιστολή του Αμερικανού πράκτορα, συγκεκριμένα στις 08/11/2019, ο κ. Ζαχαρής γράφει προς την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα: “ε απάντηση του από 01-11-2019 e-mail που μας απέστειλε το μέλος της διπλωματικής αποστολής σας κ. Viet NGUYEN, σας γνωρίζουμε ότι για την υπόθεση Novartis, που ερευνούμε, έχουμε απευθυνθεί αρμοδίως προς το υπουργείο Δικαιοσύνης Ηνωμένων Πολιτειών – Ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών και αναμένομε την σχετική επίσημη απάντηση- πληροφορίες”». Ένας μάλλον εύσχημος τρόπος από τον κ. Ζαχαρή προκειμένου να αρνηθεί τη βοήθεια του πράκτορα του FBI να βοηθήσει στη διερεύνηση του σκανδάλου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως όπως αναγράφεται στο επίμαχο δημοσίευμα, «η αρνητική απάντηση, πάντως, του κ. Ζαχαρή προς την πρεσβεία των ΗΠΑ έρχεται σε αντίφαση με την εμπειρία που έχει, ως αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Πρώτα απ’ όλα, είναι γνωστό πως οι συναντήσεις με αξιωματούχους από την πρεσβεία δημιουργούν θερμό κλίμα, το οποίο μεταφέρεται και στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Γι’ αυτό και αξιοποιούνται. Επειτα η όποια δικαστική συνδρομή από το υπουργείο των ΗΠΑ “περνάει” μέσα από την πρεσβεία. Οπότε στην πραγματικότητα είναι η ίδια δίοδος».

Τα ερωτήματα επομένως που προκύπτουν από αυτή τη νέα αποκάλυψη γίνονται εξαιρετικά επιβεβλημένο να απαντηθούν άμεσα: Γιατί ο κ. Ζαχαρής φέρεται να ήθελε να αποτρέψει πάση θυσία τη βοήθεια του πράκτορα του FBI; Δεν τον ενδιέφερε τον κ. Ζαχαρή τι στοιχεία ενδεχομένως είχε να του προσκομίσει; Δεν θεώρησε πως ήταν μια ιδανική ευκαιρία να συσφιχτούν και πάλι οι σχέσεις με τις αμερικανικές αρχές, οι οποίες είχαν χαλάσει εξαιτίας παλαιότερης άρνησης του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή να παραλάβει στοιχεία από το FBI; Δεν είχε έστω περιέργεια ο κ. Ζαχαρής να ακούσει τι είχε να του πει ο πράκτορας του FBI;

«Δεν έχουμε τη δυνατότητα εξειδίκευσης του αιτήματος»

Τα ερωτήματα δεν είναι ρητορικά, ειδικά αν συνυπολογιστεί ότι όπως έχει ήδη αποκαλυφθεί, στις 31 Αυγούστου του 2021, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα ο δικηγόρος Gary Ian Peng, που εργάζεται στο Ποινικό Τμήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, στο Γραφείο Διεθνών Υποθέσεων, είχε στείλει στις ελληνικές αρχές ηλεκτρονικό μήνυμα. Σε αυτή την ηλεκτρονική επικοινωνία, ο Gary Ian Peng δήλωσε στην ελληνική πλευρά ότι προτίθεται να παρέχει βοήθεια στη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, εφόσον όμως γινόταν εξειδίκευση στα πολλά και με διαφορετικό περιεχόμενο αιτήματα δικαστικής συνδρομής που είχαν υποβάλλει οι ελληνικές αρχές έως τα τέλη Νοεμβρίου του 2021.

Η απάντηση των ελληνικών αρχών ήταν σοκαριστική. Όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυριακάτικη Δημοκρατία», η ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, απάντησε ότι «Δεν έχουμε δυνατότητα περαιτέρω εξειδίκευσης του αιτήματός μας δικαστικής συνδρομής ως προς το σκέλος αυτό. Για τον λόγο αυτό θα παρακαλούσαμε και πάλι να μας αποστείλετε ολόκληρο συγκεντρωθέν από εσάς υλικό (έγγραφα, αρχεία ή άλλες αποδείξεις) στα πλαίσια της ως άνω έρευνας για τη “NOVARTIS HELLAS AΒΕΕ”».

Το γιατί η Κ. Αλεβιζοπούλου δεν μπορούσε να εξειδικεύσει –ως όφειλε- περαιτέρω τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής και το γιατί δεν ρώτησε για την εμπλοκή συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων είναι κάτι που δυστυχώς δεν προκαλεί εντύπωση, αν ληφθεί υπόψη ότι βάσει σαθρών κατηγορητηρίων που η ίδια έχει συντάξει διώκονται όσοι ερεύνησαν και αποκάλυψαν το σκάνδαλο.

Οι προσπάθειες της Δικαιοσύνης να μην φτάσουν στα χέρια της νέα στοιχεία για το σκάνδαλο Novartis είναι πραγματικά αξιέπαινες…

Documento Newsletter