Ποιοι έχουν χάσει τον ύπνο τους μετά τη σύλληψη της Εύας Καϊλή

Ποιοι έχουν χάσει τον ύπνο τους μετά τη σύλληψη της Εύας Καϊλή

Μπορεί η Εύα Καϊλή να συνελήφθη από τις βελγικές αρχές και να αντιμετωπίζει βαρύτατα κακουργήματα, όμως στη ΝΔ η αγωνία κορυφώνεται, μια και η συγκεκριμένη υπόθεση έχει πολλές «ουρές» και κάποιοι έχουν χάσει τον ύπνο τους, ειδικά από τη στιγμή που έχουν κατασχεθεί από τους Βέλγους οι ηλεκτρονικές συσκευές της Καϊλή και του εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο συντρόφου της.

Ενδεικτικά, παραθέτουμε μερικές αναρτήσεις κορυφαίων στελεχών της ΝΔ και του ΕΛΚ ξεκινώντας από τον Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος απ’ ότι φαίνεται είχε μια ιδιαίτερη συμπάθεια στο Κατάρ. Μάλιστα, ο Μ. Σχοινάς σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ έλεγε πως «το Κατάρ έχει κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για το Παγκόσμιο Κύπελλο, έχει αναμορφώσει την εργατική του νομοθεσία, έχει σαφέστατα κάνει τομές σε πράγματα που είναι αδιανόητα για χώρες της περιοχής».

Ενώ σε συνάντηση που είχε ο Σχοινάς με τον Max Tuñón επικεφαλής του γραφείου της Διεθνής Οργάνωσης Εργασίας (ILO) στο Κατάρ, έγραψε πως το «Κατάρ έχει κάνει σημαντική και χειροπιαστή πρόοδο στις εργατικές μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες, οι οποίες πρέπει να διατηρηθούν και να εφαρμοστούν αποτελεσματικά πέραν του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022».

Επίσης, ο Μ. Σχοινάς ήταν από εκείνους που στο παρελθόν πρωτοστάτησαν στην άρση της βίζας για ταξίδια σύντομης διαμονής στην Ε.Ε. για τους πολίτες του Κατάρ και του Κουβέιτ, δημιουργώντας περαιτέρω ερωτήματα για το εάν πρόκειται για δική του πρωτοβουλία ή «παραίνεση» από τα λόμπι που δρουν στις Βρυξέλλες και έχουν σχέση με τις μοναρχίες του Κόλπου.

Ένας άλλος πολιτικός της ΝΔ που ενδεχομένως να βρεθεί στο στόχαστρο είναι ο γνωστός για τα κόκκινα δάνεια Ανδρέας Πάτσης, ο οποίος εμφανίζεται ως Πρόεδρος της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας-Κατάρ. Ο ίδιος έχει συναντηθεί με τον πρεσβευτή του Κατάρ Wallid bin Mohammed Al Emadi στις 4 Ιουλίου 2022 ενώ εκεί είχε βρεθεί και η αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας η βουλευτής της Ν.Δ Φωτεινή Αραμπατζή.

Τη συνάντηση Πάτση – Αραμπατζή ακολούθησε η επίσκεψη του αρχηγού της κυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κατάρ, όπου είχε συνάντηση με τον Εμίρη της χώρας Tamim bin Hamad Al-Thani. Κατά τη διάρκεια τις συζήτησης οι δύο άνδρες μίλησαν για μια σειρά από θέματα με κυρίαρχο το ενεργειακό ενώ το ανακοινωθέν αναφερόταν πως «διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, καθώς και στους τομείς του τουρισμού, των υποδομών, της γεωργίας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και επιστημών.»

Δεν ήταν η μόνη συνάντηση του Μητσοτάκη, αφού υπήρξε διάλογος και φωτογραφίες με τον Πρόεδρο της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο. Στο ανακοινωθέν που είχε ακολουθήσει τη συνάντηση ανακοινωνόταν πως «στη συνάντηση, που διεξήχθη σε φιλικό κλίμα, συζητήθηκε η προετοιμασία ενόψει των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που αρχίζουν στο Κατάρ τον Νοέμβριο, καθώς και οι εξελίξεις στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.» Σημειώνεται πως τα κορυφαία ευρωπαϊκά μέσα (Le Monde, DW κ.ά.) καταγράφονται οι στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει ο πρόεδρος της FIFA με τη μοναρχία του Κατάρ, κατοικώντας πλέον μόνιμα στη Ντόχα πρωτεύουσα της χώρας και παρόλο που η έδρα της FIFA είναι στη Ζυρίχη.  Ενώ πολλά στελέχη της FIFA που ψήφισαν για να αναλάβει το μουντιάλ το Κατάρ αποδείχθηκε πως είχαν χρηματιστεί, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την άλλη είναι ένας από τους ανθρώπους έχουν χειριστεί σημαντικές υποθέσεις όσον αφορά τις επενδύσεις των Καταριανών στη χώρα. Ειδικότερα, ο υπουργός ανάπτυξης και επενδύσεων είχε χειριστεί την υπόθεση της καταριανής επένδυσης στη Ζάκυνθο. Δημοσίευμα του Business Daily χαρακτηριστικά ανέφερε πως ο Άδωνις ζητούσε από τους κατοίκους να «βάλουν νερό στο κρασί τους» για να προχωρήσει η επένδυση σε 14.500 στρέμματα, στηρίζοντας σχέδιο μελών της οικογένειας του Εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί.

Τι έκανε το λόμπι του Κατάρ

Το τι κάνει το λόμπι του Κατάρ στην Ε.Ε. απαντάει το Politico σε ένα διαφωτιστικό δημοσίευμα του. Πιο συγκεκριμένα, το Κατάρ αποτυγχάνοντας να βελτιώσει την εικόνα του μετά το επικοινωνιακό φιάσκο του μουντιάλ που περιλαμβάνει από υποθέσεις δυσώδους διαφθοράς έως συνθήκες εργασίας που συγκρίνονται μόνο με τη σκλαβιά, επιχείρησε να αλλάξει την ατζέντα ρίχνοντας ζεστό χρήμα ώστε να κερδίσει υποστηρικτές. Έτσι ξαφνικά παράγοντες της πολιτικής και «προσωπικότητες» ξεκίνησαν το ξέπλυμα του Κατάρ, περιγράφοντας τις «προοδευτικές» μεταρρυθμίσεις και τα εξαιρετικά εργασιακά δικαιώματα που επικρατούν στη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση τα λόμπι που συσχετίζονται με τις μοναρχίες της Αραβικής χερσονήσου από τη μία στοχεύουν στο ξέπλυμα των εγκλημάτων τους ενώ από την άλλη προωθούν τα διπλωματικά τους συμφέροντα, πιέζοντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να τα ικανοποιήσουν.

Η μοναξιά του Μητσοτάκη

Το συνεχές σφυροκόπημα που βιώνει ο Μητσοτάκης για την υπόθεση των υποκλοπών πλέον εντείνεται, διότι η υπόθεση Καϊλή έχει ελληνικές «ουρές» που φτάνουν στην αυλή του ίδιου του πρωθυπουργού. Είναι χαρακτηριστικό της συνθήκης, πως η ακροδεξιά ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι όπως και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ακύρωσαν τις συναντήσεις τους με τον Κ. Μητσοτάκη, ενώ ακόμη και ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα δεν άφησε τον Μητσοτάκη να επισκεφτεί την ομογένεια στη Χειμάρρα.

Διαβάστε επίσης:

Εύα Καϊλή: Στο «μικροσκόπιο» των αρχών εταιρεία real estate στο Κολωνάκι – Ιδρύθηκε πριν από έναν μήνα

Ραγδαίες εξελίξεις: Δεσμεύεται η περιουσία της Εύας Καϊλή στην Ελλάδα

Euractiv: Η υπόθεση Καϊλή και το Qatargate ανακατεύουν την τράπουλα ενόψει των ελληνικών εκλογών

Κατάρ: «Παραπληροφόρηση» και «αβάσιμη» η εμπλοκή μας στην υπόθεση διαφθοράς

Διαφθορά στις Βρυξέλλες: Οι 4 που οδηγήθηκαν στη φυλακή

Documento Newsletter