Ποιοι είναι οι «ακόλουθοι» του Άδωνη στο Twitter – Τι αποκαλύπτει το «προφίλ» τους (Έρευνα)

Ποιοι είναι οι «ακόλουθοι» του Άδωνη στο Twitter – Τι αποκαλύπτει το «προφίλ» τους (Έρευνα)

Το ότι ο Άδωνης ασκεί παντός είδους «πολιτική» μέσω Twitter είναι γνωστό τοις πάσι. Ποιοι είναι όμως οι followers του, που «επιτρέπουν» την άσκηση αυτού του είδους της πολιτικής και φροντίζουν να… κυκλοφορούν οι ιδέες του;

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα του Δημήτρη Παπαευαγγέλου που δημοσιεύεται στο medium.com, δίνει… αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του… πλήθους των οπαδών του αντιπροέδρου της ΝΔ.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, λοιπόν, έχει λογαριασμό στο Twitter από τη Δευτέρα 31/08/2009 και ώρα 09:48:35. Εμφανίζεται να έχει περίπου 3.7 χιλιάδες φίλους, 173 χιλιάδες πιστούς ακολούθους — υποστηρικτές με 46.75 Followers / Friends Ratio (FFR) και tweetάρει ασταμάτητα. Το σημαντικό βέβαια δεν είναι ποιος είναι ο Γεωργιάδης ούτε οι φίλοι του, αλλά ποιοι οι followers του, διότι η μέθοδος διασποράς των “απόψεων” του απαιτούν και τον κατάλληλο στρατό.

The birth of an army

Το παραπάνω γράφημα περιγράφει το πότε δημιουργήθηκαν οι λογαριασμοί (followers) του Άδωνι Γεωργιάδη. Προσοχή, όχι πότε τον ακολούθησαν αλλά πότε δημιουργήθηκαν τα accounts.

Από τον Δεκέμβριο του ’14 και μετά παρατηρεί κανείς ότι υπάρχει έντονη αγωνία στο Ελληνικό Internet για το τι θα πει ο @AdonisGeorgiadi στο Twitter γι αυτό και σπεύδει ο κόσμος να φτιάξει λογαριασμούς με αποκορύφωμα βέβαια τις μέρες του δημοψηφίσματος όπου από της 29 Ιουνίου — 13 Ιουλίου και μόνο φτιάχτηκαν 4.965 λογαριασμοί.

Σε καμία περίπτωση δεν υπονοούμε ότι ο Γεωργιάδης έφτιαξε τα ψεύτικα accounts, άλλοι τα έφτιαξαν για λογαριασμό του και το ερώτημα που προκύπτει είναι, με τι αντάλλαγμα;

Ποιο είναι όμως το προφίλ των υποστηρικτών του Άδωνι Γεωργιάδη;

Περίπου το 47% των followers του Γεωργιάδη έχει το πολύ έως δέκα followers και το 84% λιγότερο από εκατό. Αντίστοιχα, έως δέκα φίλους έχει το 0.3% και έως εκατό το 56%. Ο μέσος όρος του FFR Ratio σε όλους τους φίλους και υποστηρικτές (followers + friends) είναι περίπου 40 και αυτό συμβαίνει γιατί η μέση τιμή επηρεάζεται από τα άκρα όπως το account του Barack Obama (κ.α.). Η διάμεσος του FFR Ratio είναι μόλις 0.15. Με λίγα λόγια και για να μην κουράσω περισσότερο, από τους 153 χιλιάδες λογαριασμούς που συλλέχθηκαν το 75% περίπου των υποστηρικτών του Γεωργιάδη, 115 χιλιάδες δηλαδή, έχει έως 0.15 FFR Ratio.

Ένα ποσοστό ιδιαίτερα μικρό τη στιγμή που ένα προφίλ για να θεωρείται νορμάλ έχει 0.6–1.6, σε αντίθετη περίπτωση σημαίνει ότι ο λογαριασμός είτε είναι καινούργιος, είτε inactive ή δημιουργήθηκε με σκοπό να κάνει αυτοματοποιημένα likes, rts κλπ, bot δηλαδή.

TOP10 User Mentions

Αυτοί οι καθόλα φυσιολογικοί λογαριασμοί λοιπόν ασχολούνται κατά 47.5% με την Ελένη Μενεγάκη, κατά 11.5% με τη Φαίη Σκορδά και κατά 11.2% με τον Άδωνι Γεωργιάδη!

Για τη Μενεγάκη αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να πουλήσει διαφημίσεις, εξάλλου το team της έχει βραβευθεί στο παρελθόν στην κατηγορία “Best Use of Social Media in Real Life”, ο Άδωνις όμως, τι σχέση έχει με αυτό το κοινό;

Για την ιστορία και μόνο στο TOP100 εμφανίζονται όλα τα μεσημεριανά, ενημερωτικά blogs και sites, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και βέβαια influential περσόνες όπως Ομάδα Αλήθειας, Lavrentis Beria, Manos Voularinos, The Greek Analyst, Φιλελέ βδέλυγμα κ.α.

Ποιες μέρες και τι ώρες απασχολούνται με το Twitter;

Η εικόνα μιλάει από μόνη της. Δευτέρα με Παρασκευή μεσημεριανές ώρες, όπως κάθε καλός εργαζόμενος! Το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η κανονικότητα στις ώρες και μέρες χρήσης του Twitter δείχνει ότι οι διαχειριστές των λογαριασμών έχουν ωράριο.

Profile Image

Τα 2/3 των λογαριασμών που ακολουθούν τον Άδωνι έχουν για φωτογραφία προφίλ την προκαθορισμένη από το Twitter, τα λεγόμενα και αυγά.

Top RT

https://twitter.com/Eleni_AlphaTV/status/732175489176047616

Top Reply

Σχεδόν όλοι όσοι έχουν κάνει reply στο συγκεκριμένο tweet του @yanisvaroufakis είναι followers του Άδωνι και δεν νομίζω πως είναι ιδιαίτερα φιλικά.

Προφανώς, ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν είναι ο μόνος που ακολουθεί αυτή την μέθοδο, σίγουρα όμως είναι ο πιο ακραίος και τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά.

Μια καλή λύση ίσως είναι να γραφτεί ένα πρόγραμμα το οποίο θα κάνει block — report μαζικά αυτά τα accounts. Σε μια τέτοια περίπτωση θα χάσει έναν τεράστιο αριθμό followers μεμιάς και το Twitter θα αναγκαστεί να ελέγξει κατά πόσο το ίδιο το προφίλ του Άδωνι είναι αληθινό! Σε κάθε περίπτωση, το να κάνεις exploit τέτοιες πρακτικές είναι καλό.

*Για να ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα χρειάστηκαν περίπου 26 μέρες όπου συλλέχθηκαν 4.7 εκατομμύρια tweets 153 χιλιάδες complete profile accounts και 4.16 εκατομμύρια profile ids. Το codebase αποτελείται από τρία διαφορετικά προγράμματα σε GO, Node και Python, δέκα Twitter Applications, ένα elasticsearch cluster 3×3 και ένα 12πύρηνο μηχανάκι με 64GB Ram.

(Πηγή: medium.com)

Documento Newsletter