Ποιοι δικαιούνται εκπτώσεων από τον ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με την ΑΑΔΕ

Ποιοι δικαιούνται εκπτώσεων από τον ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με την ΑΑΔΕ

Τη χορήγηση εκπτώσεων προβλέπει, με απόφασή της, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε ό,τι αφορά στην καταβολή του ΕΝΦΙΑ από τους ιδιοκτήτες ακινήτων. 

Μάλιστα, η αρχική απόφαση θα εμπλουτιστεί από τροποποιήσεις και συμπληρώσεις κριτηρίων, για όσους δικαιούνται να ενταχθούν στο μέτρο έκπτωσης, μείωσης, αλλά και αναστολής της πληρωμής του ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται ότι, απαραίτητη προϋπόθεση για να εξασφαλίσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ που προβλέπονται από την ΑΑΔΕ είναι να έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις αλλά και τις δηλώσεις Ε9. Πέραν αυτού, δεν είναι απαραίτητα καμία άλλη καταβολή δικαιολογητικών, καθώς η διαδικασία χορήγησης εκπτώσεων είναι αυτοματοποιημένη για τα φυσικά πρόσωπα. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση, όπου διαπιστωθούν λάθη, οπότε και θα πρέπει να ακολουθηθεί διαφορετική διαδικασία, με καταβολή επιπρόσθετων δικαιολογητικών.

Αναλυτικότερα, η απόφαση προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα και με ακίνητη περιουσία, που δεν υπερβαίνει σε επιφάνεια τα 150 τ.μ και αξία τις 200.000 ευρώ, για μια τετραμελή οικογένεια, δικαιούνται έκπτωση 50%.

Για να χορηγηθεί η έκπτωση του 50% στον ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να τηρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

Α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει της τελευταίας απόφασης, ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, στις περιπτώσεις που ορίζεται από το νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνονται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Αν οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος αριθμός τέκνων που έχει δηλωθεί σε μία εκ των δύο δηλώσεων.

Το συνολικό φορολογητέο εισόδημα υπολογίζεται από το άθροισμα των εξής στοιχείων:

– του καθαρού εισοδήματος, όπως προκύπτει από τα ποσά των κωδικών του Πίνακα 4 της δήλωσης ή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του εισοδήματος,

– των ποσών των κωδικών των περιπτώσεων 2, 3, 4, 5, 6, 9, 10, 11, 12 και 18 του Πίνακα 6 της δήλωσης, δηλαδή όλων των ποσών που απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο και

– του ποσού της προστιθέμενης διαφοράς του τεκμηρίου όπου αυτή εφαρμόζεται.

Β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων, στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια), με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων, αποτελούμενη από το άθροισμα των κύριων και βοηθητικών χώρων των κατηγοριών ακινήτων 1 έως και 12 (εκτός 4, 41 έως και 47), αποπερατωμένων και ημιτελών, καθώς και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, λαμβάνεται από τις δηλώσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α. του οικείου έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος επί των ακινήτων.

Ταυτόχρονα, η απόφαση προβλέπει ότι συγκεκριμένες κατηγορίες ιδιοκτητών δικαιούνται πλήρη απαλλαγή από το φόρο ακινήτων. Αυτοί, συνοπτικά, είναι οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και τα άτομα με αναπηρία, κατά ποσοστά 80% και άνω, σε συνδυασμό με τα εισοδηματικά και περιουσιακά τους κριτήρια.

Η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος

και

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων, στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει η απόφαση, η αναπηρία του υπόχρεου και της συζύγου λαμβάνεται από τη δήλωση ή τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους ή από τα αρχεία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή την Εφαρμογή των Δ.Ο.Υ. «Καταχώρηση Αναπηριών». Η αναπηρία των τέκνων, λαμβάνεται από την Εφαρμογή των Δ.Ο.Υ. «Καταχώρηση Αναπηριών» ή από τα αρχεία των ΚΕ.Π.Α. ή, εφόσον το τέκνο υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος αυτού του οικείου φορολογικού έτους.

Στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες η μείωση χορηγείται με υπόδειγμα από τη Δ.Ο.Υ., απαιτείται, πριν τη χορήγηση της έκπτωσης, η καταχώρηση της πληροφορίας για την αναπηρία στην εφαρμογή «Καταχώρηση Αναπηριών» των Δ.Ο.Υ. Για την πιστοποίηση της αναπηρίας εφαρμόζονται τα ισχύοντα στη φορολογία εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους.

Υπενθυμίζεται ότι οι νέες διατάξεις της απόφασης για τη χορήγηση εκπτώσεων στον ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών ακινήτων από την ΑΑΔΕ έρχονται λίγο πριν κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη για τη μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά, με νέα απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter