Ποιο κράτος δικαίου;

Η Ελλάδα είναι και επίσημα η χειρότερη χώρα της ΕΕ όσον αφορά στο κράτος δικαίου και τα δικαιώματα, αφού αυτά έχουν διαβρωθεί τόσο που περίπου το 70% των πολιτών θεωρεί ότι τα δικαιώματα του δεν προστατεύονται ουσιαστικά από την πολιτεία και την δικαιοσύνη.

Αυτό καταγράφει το Ευρωβαρόμετρο για φέτος όσον αφορά τις μετρήσεις για την κατάσταση της Δημοκρατίας, την ευρωστία του κράτους δικαίου και την απόλαυση των δικαιωμάτων από τους Ευρωπαίους πολίτες, δηλαδή όλων των βασικών αρχών που θέλει να πρεσβεύει στις εκθέσεις της και στα χαρτιά η ΕΕ.

Η είδηση έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, όχι βέβαια σε όλα, πολλώ δε μάλλον σε όσα είχε ταΐσει ένας εκ των ανθρώπων του περιβάλλοντος Μητσοτάκη για τις… βρώμικες δουλειές, ο Στέλιος Πέτσας.

Η έκθεση βέβαια είναι πιο λεπτομερής και εξετάζει διάφορα υποθέματα σχετικά με δικαιώματα ή με πρωτοβουλίες της ΕΕ και υποχρεώσεις των κρατών μελών για την προστασία τους. Η εικόνα είναι ίδια σε όλες.

Οι Έλληνες πολίτες όχι μόνο βρίσκονται στον πάτο της Ευρώπης όσον αφορά στο να γνωρίζουν (είναι δηλαδή ανενημέρωτοι) για το κράτος δικαίου στην χώρα τους (62%) ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (83%), αλλά δεν θεωρούν ότι η χώρα τους προστατεύει τις βασικές αξίες της ΕΕ (68%) και λένε και ψέματα ότι ψηφίζουν (83% ενώ η συμμετοχή στις τελευταίες εθνικές εκλογές ανήλθε σε περίπου 61,10%).

Παράλληλα μόλις το 31% των Ελλήνων ξέρει ακριβώς τι είναι η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ίση μεταχείριση στην εργασία και την επαγγελματική ζωή ανεξάρτητα από θρησκεία, πεποιθήσεις, αναπηρία, ηλικία ή σεξουαλικό προσανατολισμό.

Το 31% επίσης των Ελλήνων ξέρει τις νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με τον ρατσιστικό λόγο και μόλις το 29% ξέρει τι προβλέπει συγκεκριμένα ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία κατά του ρατσισμού θέτει το πλαίσιο για την καταπολέμηση των διακρίσεων στα κράτη μέλη.

Στην Ελλάδα μόλις το 22% των πολιτών ξέρει τι προβλέπει συγκεκριμένα η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την εργασιακή ζωή για τους γονείς και τους κηδεμόνες (βλέπε άδεια πατρότητας).

Επίσης μόλις το 16% των Ελλήνων ξέρει τι προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα δικαιώματα των θυμάτων εγκλήματος, που θέτει τα ελάχιστα στάνταρ για τα δικαιώματα, την υποστήριξη και την προστασία των θυμάτων εγκλημάτων.

Όσον αφορά στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, μόλις το 16% των Ελλήνων ξέρει τι προβλέπει αυτός, ενώ μόλις το 10% ξέρει για την συμβολική μέρα Ισότητας στους μισθούς μεταξύ των δύο φύλων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης ότι μόλις το 9% των Ελλήνων γνωρίζει για την εβδομάδα δικαιωμάτων των Ρομά, ενώ η χώρα έχει πληθυσμό Ρομά που φτάνει στο 3% του συνόλου. Αντίστοιχα όσον αφορά την κάρτα αναπηρίας που τόσο πανηγύρισε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης, μόλις το 16% των ερωτηθέντων γνωρίζει περί τίνος πρόκειται.

Οι Έλληνες στην πλειοψηφία τους δεν ξέρουν επίσης ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά εργαλεία (έτσι τα λένε οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών) που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι πολίτες για θέματα που αντιμετωπίζουν. Επί παραδείγματι μόλις το 7% των Ελλήνων ξέρει για το πίνακα αξιολόγησης της ΕΕ που παρέχει δεδομένα για την ανεξαρτησία, την ποιότητα και την αποδοτικότητα των εθνικών συστημάτων δικαιοσύνης.

Τα δεδομένα τα παρέθεσα εδώ γιατί δεν υπήρχε αλλού τέτοια λεπτομερής καταγραφή, αλλά και για να φτάσουμε στο ζουμί.

Στην Ελλάδα του Μητσοτάκη, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι ανενημέρωτη για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις ζωές τους, τα δικαιώματα τους και την σχέση τους με το κράτος και την προστασία που θα έπρεπε αυτό να τους παρέχει.

Αντίθετα αυτό που καταγράφεται είναι στην ουσία η επίθεση της κυβέρνησης στις ίδιες τις αξίες της Ευρώπης, αφού στην προσπάθεια της να συντηρήσει τα προνόμια των λίγων, έχει φροντίσει όχι μόνο να αφαιρέσει προοδευτικά τα δικαιώματα των πολιτών και όλες τις δικλείδες ασφαλείας τους, αλλά να κάνει τους πολίτες να μην μπορούν καν να σκεφτούν ή να ξέρουν τα δικαιώματα τους και πώς να τα υπερασπιστούν.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός όπου σταθεί κι όπου βρεθεί προσπαθεί να πείσει ότι η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα σαν όλες τις άλλες και μάλιστα οι αξίες της είναι αυτές που οδήγησαν στην Ευρώπη.

Τα παραπάνω απλά επιβεβαιώνουν ότι το πολιτικό έλλειμμα στην χώρα είναι μετά από 15 χρόνια κρίσης δραματικό και ότι οι φελλοί τελικά επιπλέουν ανεξαρτήτως συνθηκών.

Διαβάστε επίσης:




Ετικέτες