Ποιο «αόρατο χέρι» κατευθύνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη και στερεί την Ελλάδα από τα εμβόλια που δικαιούται;

Ποιο «αόρατο χέρι» κατευθύνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη και στερεί την Ελλάδα από τα εμβόλια που δικαιούται;

Πολλά ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίον έκλεισαν τα «deals» των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις φαρμακευτικές εταιρείες για την αγορά εμβολίων κατά του κορονοϊού, θέτει το δημοσίευμα του Politico. Η αναφορά στην Ελλάδα που έκλεισε συμφωνία για λιγότερες δόσεις, απ’ όσες φέρεται να δικαιούται, η «αδηφάγος» Γερμανία και η… σιωπή της Κομισιόν για τη Moderna και τις συμφωνίες για τα κράτη – μέλη.

Στο νέο άρθρο του Politico, με τίτλο «Χάρη στις βαθειές τις τσέπες, η Γερμανία εξασφαλίζει περισσότερες δόσεις εμβολίων», γίνεται αναφορά στην τακτική που ακολουθεί η εν λόγω χώρα εις βάρος των υπολοίπων κρατών – μελών της ΕΕ και δη των οικονομικά ασθενέστερων.

Πέρα από τις δόσεις που έχουν συμφωνηθεί να καταλήξουν στη Γερμανία, αναλογικά με τον πληθυσμό, το Politico σημειώνει ότι έχουν γίνει ξεχωριστά deals «κάτω απ’ το τραπέζι» για την προμήθεια επιπλέον δόσεων, με τις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και με άλλες χώρες της Ένωσης, οι οποίες «δεν παρήγγειλαν τον πλήρη αριθμό των εμβολίων που τους αναλογούσε».

Η αποκάλυψη των κινήσεων της Γερμανίας έγινε την τρέχουσα εβδομάδα, ωστόσο οι «υπόγειες», ξεχωριστές συμφωνίες της, που αντιτίθενται στην κεντρική πολιτική της Ε.Ε για τον διαμοιρασμό των δόσεων, φέρεται να είχαν «κλείσει» από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Η Ελλάδα παρήγγειλε λιγότερες δόσεις απ’ όσες δικαιούταν»

Στο κείμενο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και στις συμφωνίες με την Moderna, με το Politico να σημειώνει πως, βάσει υπολογισμών, η Γερμανία πρέπει να παραλάβει κοντά στις 30 εκατομμύρια δόσεις του εν λόγω εμβολίου, ωστόσο «η κυβέρνηση σημειώνει ότι θα παραλάβει έξτρα δόσεις από χώρες της ΕΕ».

Το Politico προσπάθησε να υπολογίσει τον αριθμό των δόσεων που αναλογεί, βάσει πληθυσμιακού κριτηρίου, στις χώρες της Ε.Ε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι επικρατεί «σιγή ιχθύος», τόσο από την πλευρά της Κομισιόν, όσο και από εκείνη της Moderna, αναφορικά με το πόσες δόσεις έχει παραγγείλει κάθε κράτος – μέλος της Ένωσης.

Μάλιστα, τονίζεται πως, κρίνοντας από τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η ιστοσελίδα μέσω δημόσιων αναφορών, μερικές χώρες της ΕΕ πιθανώς να συμφώνησαν για την προμήθεια λιγότερων δόσεων απ’ όσες είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν.

Σε αυτό το σημείο χρησιμοποιήθηκε το παράδειγμα της Ελλάδας που, σύμφωνα με το δημοσίευμα «προμηθεύτηκε μικρότερο μερίδιο από αυτό που της αναλογούσε, αγοράζοντας 1,8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna «ενώ θα μπορούσε να πάρει περίπου 2 εκατομμύρια παραπάνω».

Πλην της Ελλάδας, γίνεται αναφορά και σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Σλοβενία και το Βέλγιο όπου φαίνεται ότι έχουν προχωρήσει σε deals που δεν καλύπτουν τον πληθυσμό τους, βάσει των κριτηρίων της Ε.Ε.

Το ερωτήματα που προκύπτουν με την ανάγνωση των στοιχείων που παραθέτει το δημοσίευμα του Politico χρήζουν άμεσης απάντησης. Εάν όντως η Ελλάδα είχε δυνατότητα αγοράς περισσότερων εμβολίων, γιατί δεν προχώρησε προς αυτήν την κατεύθυνση; Ποιο «αόρατο χέρι» εμποδίζει την κυβέρνηση στο να παραγγείλει τα εμβόλια που δικαιούται, ενώ η Κύπρος και η Γερμανία κάνουν ξεχωριστές συμφωνίες;

Επίσης, ποιός ο λόγος της… εμμονής στις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες και γιατί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η χώρα θα ακολουθήσει τις κατευθύνσεις τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που αποκαλύπτονται ξεχωριστές συμφωνίες;

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter