Ποινικές διώξεις στα μέλη του κυκλώματος του Ριχάρδου – Βαρύς ο πέλεκυς

Ποινικές διώξεις στα μέλη του κυκλώματος του Ριχάρδου – Βαρύς ο πέλεκυς

Βαριές_x000D_
οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος των εμπλεκόμενων στο κύκλωμα_x000D_
λαθρεμπορίας χρυσού, μεταξύ των οποίων και ο ενεχυροδανειστής Δημήτρης Ριχάρδος_x000D_
Μυλωνάς. 

Η ποινική δίωξη περιλαμβάνει κατά περίπτωση τα εξής αδικήματα:

Κακουργήματα:

α) Εγκληματική οργάνωση

β) Λαθρεμπορία

γ) Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

δ) Τοκογλυφία

Πλημμελήματα:

α) παράβαση του νόμου ναρκωτικών

β) παράβαση του νόμου περί όπλων

γ) αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος

δ) πλαστογραφία μετά χρήσεως

Οι συλληφθέντες αναμένεται να λάβουν προθεσμίες για προετοιμάσουν τις απολογίες τους.

Το χρονικό:

Οι συλλήψεις έγιναν χθες το βράδυ, με την αστυνομία να φθάνει στα ίχνη του κυκλώματος μετά από έρευνες που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια αμέσως μετά την εξάρθρωση της σπείρας των Ρομά.

Οι αποκαλύψεις που έρχονται στην επιφάνεια μετά τη σύλληψη του γνωστού ενεχυροδανειστή και των υπολοίπων προκαλούν «ζαλάδα».

Μάλιστα στο κύκλωμα φέρεται να εμπλέκεται κι ένας αστυνομικός.

Όπως αναφέρει η Αστυνομία, σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν μπορούν να προσδιοριστούν ακριβώς αυτή την ώρα, εκτιμάται η απώλεια εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο από το λαθρεμπόριο χρυσού των δύο πολυμελών κυκλωμάτων που εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η αξία μόνο των κατασχεθέντων ανέρχεται σε περίπου 2 εκατ. ευρώ

Για την πολύκροτη αυτή υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά 63 άτομα, ενώ όσον αφορά τον 51χρονο ιδιοκτήτη αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων είχε αρχηγικό ρόλο με άμεσο συνεργάτη Τούρκο υπήκοο.

Το κύκλωμα των λαθρεμπόρων είχε στήσει μια καλοδουλεμένη μηχανή για να βγάζει το χρυσό από την Ελλάδα και να τον στέλνει στην Τουρκία. Κάθε μέρα, το κύκλωμα έδιωχνε 100 με 150 κιλά χρυσού. Κάποιες μέρες, δε, το κύκλωμα έβγαζε έξω ακόμα και μισό τόνο.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές έβαζαν το χρυσό μέσα σε «ασυνόδευτα» πακέτα, τα οποία έβαζαν σε τουριστικά λεωφορεία που έφευγαν από την Αλεξανδρούπολη με προορισμό την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί που συμμετέχουν στην επιχείρηση έχουν κατασχέσει μέχρι στιγμής 50 κιλά χρυσού και ποσό που φτάνει στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Ενδεικτικό της δράσης του κυκλώματος είναι το γεγονός ότι οι αστυνομικοί υπολογίζουν ότι τα κέρδη ήταν περί τα 6.000.000 ευρώ τον μήνα.

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας: Ο Ριχάρδος είχε ξεζουμίσει δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας (Video)

Ο Ριχάρδος, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας εμπλέκεται σε κύκλωμα κλεπταποδοχής. Τα μέλη του κυκλώματος αυτού φαίνεται ότι συνεργάζονταν με κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου. Ανθρώπους οι οποίοι έκαναν ληστείες και διαρρήξεις σε σπίτια ή κοσμηματοπωλεία και στη συνέχεια πωλούσαν στο κύκλωμα των κλεπταποδόχων τα κλοπιμαία.

Το κύκλωμα στη συνέχεια οδηγούσε τα κλοπιμαία σε παράνομο χυτήριο που είχε εγκαταστήσει στα δυτικά προάστια, τα κοσμήματα λιώνονταν και μετατρέπονταν σε πλάκες χρυσού. Ο χρυσός στη συνέχεια με τη μεσολάβηση ενός Τουρκοαρμένιου και ενός Σύρου έφευγε για τη μαύρη αγορά της Τουρκίας.

Πώς οι αρχές οδηγήθηκαν στα ίχνη του

Οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη των κυκλωμάτων συνεχίζοντας την έρευνα που είχε οδηγήσει το 2016 στη σύλληψη της σπείρας των Ρομά που είχαν διαπράξει εκατοντάδες ληστείες. Οι αστυνομικοί γνώριζαν ότι οι δράστες τότε διοχέτευαν τα κλοπιμαία σε κύκλωμα κλεπταποδόχων και έτσι συνέχισαν την έρευνα. Έγινε άρση απορρήτου επικοινωνιών και σιγά, σιγά οι αστυνομικοί έφτασαν σε όλα τα μέλη των κυκλωμάτων.

Κατά την αστυνομία ο ενεχυροδανειστής φέρεται να έχει ηγετικό ρόλο στο κύκλωμα στο οποίο εμπλέκονται, πάντα κατά τις ίδιες πηγές, και άλλοι ενεχυροδανειστές.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα, ενώ η παρουσίαση της υπόθεσης αναμένεται να γίνει το απόγευμα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Ο Ριχάρδος έχει συλληφθεί άλλες δύο φορές

Ο Ριχάρδος είχε συλληφθεί ακόμη δύο φορές, με πρώτη τον Ιούλιο του 2014, όταν κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, αλλά και για παράβαση της διάταξης περί υποχρεώσεων αργυραμοιβών, παλαιοπωλών, ενεχυροδανειστών.

Συγκεκριμένα, προηγήθηκε αστυνομικός έλεγχος σε δύο από τα καταστήματα του.

Σύμφωνα με ιδιωτικά συμφωνητικά, θα έπρεπε να φυλάσσονται για έναν μήνα τιμαλφή προερχόμενα από ενέχυρο και στα βιβλία υπήρχαν εγγραφές κοσμημάτων αξίας 77.000 ευρώ, αλλά ο Ριχάρδος αρνήθηκε να πει στους αστυνομικούς πού φυλάσσονταν.

Το 2015 ήταν η δεύτερη φορά που ενεπλάκη με τις αρχές, καθώς δεν είχε κόψει αποδείξεις σε δύο πελάτες του. 

Διαβάστε επίσης: Το τρολάρισμα της Έλενας Ακρίτα στον Ριχάρδο

Ετικέτες

Documento Newsletter