Ποινή κάθειρξης επτά ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρώην λογιστή της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος σχετικά με την υπεξαίρεση 714.000 ευρώ. Μάλιστα το Δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στο λογιστή ενώ χορήγησε αναστολή εκτέλεσης ποινής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο.
Διαβάστε επίσης: Πόλεμος εξουσίας στην ελληνική μασονία
Η υπόθεση είχε ξεκινήσει να απασχολεί τη Δικαιοσύνη αλλά και τις ελεγκτικές αρχές από το 2015. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους η τότε διοίκηση με Μεγάλο Διδάσκαλο τον Γεώργιο Βασιλογεώργη, η οποία είχε προκύψει από τις αρχαιρεσίες του Ιανουαρίου του 2013, ανέθεσε έπειτα από διαγωνισμό στην εταιρεία ορκωτών λογιστών με την επωνυμία ΣΟΛ ορκωτοί λογιστές Crowe Horwarth τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου για τα έτη 2012-2015. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν έλλειμμα στα οικονομικά το οποίο ανερχόταν σε 292.000 ευρώ.
Η τότε διοίκηση ζήτησε εξηγήσεις για το έλλειμμα από τον υπεύθυνο του λογιστηρίου, ο οποίος απάντησε πως ο ίδιος είχε υπεξαιρέσει αυτό το ποσό προκειμένου να βοηθήσει δύο οικογένειες που είχαν οικονομικό πρόβλημα. Υποστήριξε επίσης ότι αυτό δεν συνέβαινε μόνο την εν λόγω τριετία αλλά από το 2006 και μετά. Η υπόθεση πήρε τον δρόμο για τη Δικαιοσύνη. Τον Ιανουάριο του 2016 κατατέθηκε σε βάρος του από την τότε διοίκηση τόσο μηνυτήρια αναφορά όσο και αγωγή, όπως και ασφαλιστικά μέτρα. Τα τελευταία εκδικάστηκαν λίγους μήνες μετά και το δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του λογιστή.
Η τρύπα του 1,7 εκατ. ευρώ και οι διώξεις
Το 2016 η διοίκηση που ανακάλυψε την κατάχρηση ζήτησε τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου από το 2006 και μετά. Οι ελεγκτές που ανέλαβαν και την πρώτη έρευνα διαπίστωσαν ότι η συνολική τρύπα στα οικονομικά και των τριών αυτών νομικών προσώπων ξεπερνούσε το 1,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 1,4 εκατ. αφορούσε την περίοδο 2006-2012. Το έλλειμμα είχε προκύψει μεταξύ άλλων από διπλές εγγραφές για υποτροφίες και βοηθήματα, τη μη λογιστικοποίηση των συνδρομών, εικονικές πιστώσεις για πληρωμές προς το ΙΚΑ κ.ά. Εντύπωση προκαλεί η ευκολία με την οποία ο συγκεκριμένος λογιστής υπεξαίρεσε το ποσό αυτό, όπως και το γεγονός ότι επί χρόνια ολόκληρα κατάφερνε να μην γίνεται αντιληπτός από τις διαδοχικές διοικήσεις της ΜΣΤΕ.
Τον Σεπτέμβριο του 2016 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του λογιστή για το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βαθμό κακουργήματος. Από την έρευνα των εισαγγελικών αρχών προέκυψε επίσης ότι η ΜΣΤΕ δεν διέθετε ΑΦΜ παρά μόνο από το 2015 και μετά, ενώ δεν είχε καταβάλει ΦΠΑ ύψους 28.000 ευρώ από την κατασκευή του κτιρίου της Ελευσίνας.
Ο λογιστής είχε παραπεμφθεί σε δίκη με βούλευμα που είχε εκδώσει το Δικαστικό Συμβούλιο τον περασμένο Σεπτέμβριο για το αδίκημα της υπεξαίρεσης ποσού 350.000 ευρώ, ενώ είχε αποφασίσει να μην γίνει κατηγορία σε βάρος της γραμματέως για το αδίκημα τη ηθικής αυτουργίας σε υπεξαίρεση.
Με το ίδιο βούλευμα έπαυσαν και οι διώξεις που είχαν ασκηθεί για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε υπεξαίρεση και της υπεξαίρεσης σε 25 περίπου μέλη των διοικήσεων της Μεγάλης Στοάς.
Μάλιστα πολλά από τα πρόσωπα αυτά ήταν μεταξύ των όσων είχαν εντοπίσει τα ελλείμματα και είχαν παραπέμψει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη αλλά λόγω της θέσεως τους ως μέλη διοικήσεων θεωρήθηκε από τη Δικαιοσύνη ότι είχαν και τα ίδια ευθύνες.
Άλλωστε μετά την ανακάλυψη του ελλείμματος ξεκίνησε ένας εσωτερικός πόλεμος στην ελληνική μασονία με εκατέρωθεν μηνύσεις και καταγγελίες.