Ποιες τράπεζες φεσώνει ο Πήγασος – Δείτε το αρχείο

Ποιες τράπεζες φεσώνει ο Πήγασος – Δείτε το αρχείο

Ο εκδοτικός όμιλος Πήγασος, της οικογένειας Μπόμπολα με το παγκόσμιο ρεκόρ συχνότητας ζημιών, αφού επί 16 συναπτά έτη εμφανίζει οι οικονομικές καταστάσεις του ομίλου εμφανίζουν ζημιογόνο αποτέλεσμα, βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδο μετά την καταγγελία δανείων του από την Εθνική Τράπεζα. 

Η Εθνική Τράπεζα και οι άλλες τράπεζες που θα ακολουθήσουν, άργησαν να ζητήσουν “εδώ και τώρα” τα χρήματα που δάνειζαν τα προηγούμενα χρόνια. Η καθυστέρηση αυτή θα στοιχίσει μερικά εκατομμύρια ευρώ στα πιστωτικά ιδρύματα. Τα χρήματα αυτά δεν τα πλήρωσαν οι διοικήσεις και τα στελέχη που έβαλαν την υπογραφή τους στις συμβάσεις αλλά οι μέτοχοι των τραπεζών και οι Ελληνες φορολογούμενοι.

Ας δούμε ποιες τράπεζες δάνεισαν τον όμιλο Πήγασος και τις πιθανές ζημιές που θα υποστούν. Τα στοιχεία προέρχονται από το πόρισμα που συνέταξε η Επιτροπή της Βουλής που διερεύνησε τις δανειοδοτήσεις των τραπεζών προς μέσα μαζικής ενημέρωσης και πολιτικά κόμματα.

Σύμφωνα με τους πίνακες οφειλών που απέστειλαν οι τράπεζες στην Εξεταστική Επιτροπή, το υπόλοιπο ανερχόταν στις 31.10.2016 σε 161.966.451,26 ευρώ, εκ των οποίων σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών βρίσκονταν την ίδια ημερομηνία (31.10.2016) τα 103.842.156,17 ευρώ.

Και στην περίπτωση της Πήγασος όπως και σε αυτή του ΔΟΛ τα περισσότερα δάνεια έχει χορηγήσει η Alpha Bank. Η συνολική οφειλή με στοιχεία 31 Οκτωβρίου 2016 ήταν 63,604 εκατ. ευρώ. Από αυτά, περισσότερα από τα μισά δεν καλύπτονται από εγγυήσεις περιουσιακών στοιχείων. Οι ακάλυπτοι κίνδυνοι ανέρχονται σε 34,765 εκατ. ευρώ.

Ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα με συνολική οφειλή 56,902 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας οι ακάλυπτοι κίνδυνοι είναι 54,456 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν όσο το σύνολο της οφειλής. Το στοιχείο αυτό δείχνει και το μέγεθος της ζημιάς που μπορεί να υποστεί η Εθνική Τράπεζα.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει άνοιγμα 38,499 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα ακάλυπτο είναι 11,658 εκατ. ευρώ και τέλος η Eurobank έχει το μικρότερο άνοιγμα 2,96 εκατ. ευρώ το οποίο στο σύνολό του δεν συνοδεύεται από εγγυήσεις.

Να σημειώσουμε ότι η αξία των εγγυήσεων που καλύπτουν μέρος των κινδύνων της δανειοδότησης είναι σχετική και όχι πραγματική. Η πραγματική αξία προκύπτει από τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εγγύησης.

Τέλος, θα σταθούμε σε ένα περιστατικό το οποίο δείχνει και το πως διοικούνται οι επιχειρήσεις. Προ ημερών υπήρξαν κάποια δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία οι τράπεζες θα προχωρούσαν σε καταγγελία των δανειακών συμβάσεων της Πήγασος. Η διοίκηση της εταιρείας με επιστολή της προς το Χρηματιστήριο (είναι ακόμα εισηγμένη εταιρεία, αφού η μετοχή της δεν έχει διαγραφεί) διέψευσε ότι κάτι τέτοιο είχε συμβεί. Η αλήθεια είναι ότι πριν την καταγγελία των δανείων προηγείται προειδοποιητικό εξώδικο, το οποίο είχε σταλεί από τις τράπεζες στην Πήγασος. Ομως, η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε τη μισή αλήθεια, η οποία δεν είχε και καμία αξία. Η άλλη μισή που δεν ειπώθηκε αποδείχθηκε πολύ πιο σημαντική από αυτή που ειπώθηκε! 

https://www.documentonews.gr/filegrid/2017/06/12/593e3eb7cd3a18325a5b5002.pdf

Documento Newsletter