Ένα από τα μεγαλύτερα σχήματα όλων των εποχών ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το υπουργικό συμβούλιο της νέας του διακυβέρνησης, δίνοντας χαρτοφυλάκιο σε αρκετά νέα πρόσωπο, με σχεδόν τα μισά να λαμβάνουν για πρώτη φορά θέση υπουργού ή υφυπουργού. Όμως για όσα πρόσωπα μπήκαν στη νέα κυβέρνηση, υπάρχουν αντίστοιχα και ονόματα πρωτοκλασάτων της προηγούμενης περιόδου διακυβέρνησης που έμειναν εκτός.
Από τα έδρανα της Βουλής θα παρακολουθούν το κυβερνητικό έργο πρόσωπα που κατείχαν κορυφαίες θέσεις υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως ο πρώην υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο πρώην Υγείας Θάνος Πλεύρης. Ο μεν πρώτος μάλλον έπεσε θύμα της διαμάχης του με τον αρχηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, ο δε δεύτερος, δεν ανέτρεψε την παράδοση που θέλει την καρέκλα του υπουργείου Υγείας να είναι ηλεκτρική, ειδικά για έναν υπουργό που εφάρμοσε μία τόσο ανάλγηση κυβερνητική πολιτική απέναντι σε μία πανδημία.
Δύο ακόμα πρόσωπα του συστήματος Μητσοτάκη που μένουν εκτός υπουργικού συμβουλίου είναι ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος και η υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Μαζί τους, και ο «καθηγητής» Άγγελος Συρίγος που δεν κατάφερε καν να εκλεγεί. Σημαντική ακόμα απουσία από το υπουργικό συμβούλιο είναι αυτή του Στέλιου Πέτσα, με τις περιώνυμες λίστες εκατομμυρίων για τα ΜΜΕ να έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στην πρώτη διακυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ως απλός βουλευτής θα παρακολουθεί το κυβερνητικό έργο και ο Κώστας Τσιάρας, του οποίου το έργο στο υπουργείο Δικαιοσύνης δεχόταν συνεχή κριτική ακόμα και από ημέτερους της Νέας Δημοκρατίας. Δίπλα του θα κάθεται και ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης που δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει τον σεβασμό των εφοπλιστών.
Εκτός κυβερνητικού σχήματος μένουν ακόμα ο Λευτέρης Οικονόμου, που κατά πληροφορίες οδεύει από υφυπουργός ΠΡΟΠΟ σε διοικητής του Αγίου Όρους, ο Σίμος Κεδίκογλου που δεν απέδωσε υφυπουργός συντονισμού ανοικοδόμησης της Εϋβοιας, και ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, που φεύγει από το πλευρό της Λίνας Μενδώνη.
Σημαντικές ακόμα είναι οι αποχωρήσεις των δύο υφυπουργών Μεταφορών και Υποδομών, του Γιώργου Καραγιάννη και του Μιχάλη Παπαδόπουλου, που ο Κυρ. Μητσοτάκης φρόντισε να αφήσει με περίτεχνο τρόπο εκτός κάδρου ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Σε κάθε περίπτωση εκτός κυβερνητικού σχήματος παρέμεινε και ο Κώστας Αχ. Καραμανλής ως ο πλέον σημαντικός που πλήρωσε το μάρμαρο για την πολύνεκρη τραγωδία.
Εκτός υπουργικού θώκου μένει και ο Χρήστος Στυλιανίδης, παρά την εκλογή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, με τα σενάρια για εκ νέου υπουργοποίησής του να μην επιβεβαιώνονται. Ακόμα, εκτός υπουργικού συμβουλίου μένουν πρόσωπα όπως οι πρώην υφυπουργοί του Οικονομικών Γιάννης Τσακίρης και Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Σταύρος Καλαφάτης, ο Γιώργος Γεωργαντάς, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Γιώργος Στύλιος, αλλά και ο… ποταμίσιος Γιώργος Αμυράς.