Με δηλωμένη την άρνηση των σοσιαλδημοκρατών να συμμετέχουν και πάλι στον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό, το «σχήμα Τζαμάικα» θεωρείται το πλέον πιθανό σενάριο για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις χθεσινές εκλογές στη Γερμανία.
Θα έχει απέναντι του τον ένα στους τρεις Γερμανούς -Σοσιαλδημοκράτη ή Αριστερό, που δεν έδωσε την ψήφο του στο Δεξιό στρατόπεδο αλλά και το 13,5% αυτών που αν και γνώριζαν τι έκαναν ψήφισαν το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).
Το σενάριο Τζαμάικα πήρε το όνομα του από τα χρώματα που χρησιμοποιούν τα τρία γερμανικά κόμμα που αναμένεται να σχηματίσουν κυβέρνηση, τα οποία είναι τα ίδια με αυτά της σημαίας της Τζαμάικα: Μαύρο για τους «Χριστιανοδημοκράτες» της Μέρκελ, κίτρινο για τους «Ελεύθερους Δημοκράτες» και πράσινο για το κόμμα των «Πρασίνων».
Ακόμα κι αν αυτό ακριβώς το σενάριο δεν καρποφορήσει, αργά ή γρήγορα, εύκολα ή δύσκολα, η Άνγκελα Μέρκελ θα σχηματίσει κυβέρνηση. Το μεγάλο ζήτημα των χθεσινών εκλογών είναι η προς τα δεξιά μετατόπιση του εκλογικού σώματος και σ’ αυτόν τον χώρο οι Χριστιανοδημοκράτες είναι η κυρίαρχη δύναμη.
Η Άνγκελα Μέρκελ έχασε περίπου το 8% αλλά αυτό γρήγορα θα ξεχαστεί. Παραμένει καγκελάριος, για τέταρτη θητεία, και το ζητούμενο πλέον είναι ο χειρισμός της νέας κατάστασης που δημιουργείται. Η δήλωση της, αναφορικά με το AfD, «αυτούς τους ψηφοφόρους πρέπει να τους ξανακερδίσουμε, δίνοντας καλές λύσεις στα προβλήματα» έδειξε τις προθέσεις της. Τις είχε δείξει και νωρίτερα όταν δέχθηκε στη χώρα περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, ίσως όχι από φιλευσπλαχνία, αλλά για να καλύψει τα κενά σε επιστημονικό και εργατικό δυναμικό που είχε η ακμάζουσα γερμανική βιομηχανία. Τα προβλήματα θα αρχίσουν να εμφανίζονται όταν, για παράδειγμα, η αυτοκινητοβιομηχανία, δεν θα βρίσκει πλέον πελάτες να πουλάει τα προϊόντα της, λόγω της πολιτικής που επέβαλε σε πολίτες κρατών τους οποίους έχει εξαθλιώσει.
Το προσφυγικό ζήτημα, η ασφάλεια και η θέση της χώρας στην Ευρώπη ήταν, σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο, τα μεγάλα θέματα από τα οποία κρίθηκε η ψήφος των Γερμανών πολιτών. Για να κερδίσει το 13,5% αυτών των ψήφων το AfD πήρε τη βοήθεια εταιρείας που υιοθέτησε την τακτική Τραμπ στην προεκλογική περίοδο. Παράλληλα έφερε στο δικό του «γήπεδο» τα υπόλοιπα κόμματα επιβάλλοντας την ατζέντα του προεκλογικού διαλόγου.
Οι σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς, κρατώντας στις γραμμές τους μόνο τον ένα από τους πέντε ψηφοφόρους, κατέγραψαν το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία τους. Από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέον, θα έχουν όλο το χρόνο να επαναπροσδιορίσουν την πολιτική τους, να εκλέξουν νέο αρχηγό και να δημιουργήσουν το αντίπαλο δέος –ίσως και με τη συμβολή της «Αριστεράς» (Die Linke) – στην συντηρητική πολιτική. Διαφορετικά, τη θέση αυτή θα μπορούσαν να πάρουν οι ακροδεξιοί για να επιβάλουν αυτό που είπε ένας εκ των αρχηγών τους: «ερχόμαστε για να αλλάξουμε αυτή τη χώρα».