Ποια είναι 10 κορυφαία Πανεπιστήμια στον κόσμο – Σε ποια θέση βρίσκονται τα ελληνικά

Ποια είναι 10 κορυφαία Πανεπιστήμια στον κόσμο – Σε ποια θέση βρίσκονται τα ελληνικά

Η δέκατη τέταρτη έκδοση του διεθνούς πίνακα κατάταξης πανεπιστημίων της QS, QS World University Rankings, που συντάσσεται από την παγκόσμια ομάδα αναλυτών ανώτατης εκπαίδευσης της QS Quacquarelli Symonds, επιβεβαιώνει ότι το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) είναι το καλύτερο διεθνές πανεπιστήμιο για 6η συνεχόμενη χρονιά. Φέτος, στη λίστα κατατάσσονται τα κορυφαία 959 πανεπιστήμια του κόσμου.

To Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο βρίσκεται στα κορυφαία 150 πανεπιστήμια στο πεδίο της έρευνας παγκοσμίως

Η φετινή έκδοση δείχνει ότι η ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση συνεχίζει να παράγει σημαντική έρευνα, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η λιτότητα.

Ο αριθμός έτερο-αναφορών ανά επιστημονικό έργο της QS (Citation per Faculty) μετρά τον αντίκτυπο και την αναγνωρισιμότητα της έρευνας ενός πανεπιστημίου. Στη φετινή κατάταξη το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο βρίσκεται στα κορυφαία 150 καταλαμβάνοντας την 136η θέση σε όλο τον κόσμο για τις έτερο-αναφορές ανά επιστημονικό έργο. Πρόκειται για σημαντική βελτίωση όσον αφορά τις επιδόσεις του πανεπιστημίου στο πεδίο της έρευνας σε σύγκριση με το περασμένο έτος.

Επίσης το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης κατατάσσονται στα κορυφαία 300 πανεπιστήμια παγκοσμίως στο σχετικό πεδίο. Να σημειωθεί ότι όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια βελτιώνουν τις επιδόσεις τους στον τομέα της έρευνας εκτός του Πανεπιστημίου Πατρών που παραμένει σταθερό στις επιδόσεις του.

Ωστόσο, στη γενική διεθνή κατάταξη τα προβλήματα στην ανώτατη εκπαίδευση παραμένουν. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο δεν καταφέρνει να βελτιώσει τη θέση του. Επιπλέον, κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο δεν συγκαταλέγεται στα κορυφαία 400 πανεπιστήμια του κόσμου με βάση τη συνολική επίδοση στον διεθνή πίνακα κατάταξης πανεπιστημίων της QS. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σημειώνει πτώση και από την 395η θέση φέτος βρίσκεται στη κατηγορία 401-410.

Άλλα βασικά ευρήματα περιλαμβάνουν:

• Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τώρα βρίσκεται στην κατηγορία 501-550

• Τα πανεπιστήμια της Ελλάδας σημειώνουν πτώση των θέσεών τους στους δείκτες της φήμης των ακαδημαϊκών όσο και των εργοδοτών

• Και τα 6 πανεπιστήμια της Ελλάδας λαμβάνουν χαμηλότερη βαθμολογία στη έρευνα που μετρά την γνώμη των εργοδοτών. Αυτή η μέτρηση αξιολογεί το βαθμό που οι εργοδότες εκτιμούν τους Έλληνες πτυχιούχους

• Όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια λαμβάνουν μια ασθενέστερη βαθμολογία για τη μέτρηση του δείκτη φοιτητών προς μέλη ΔΕΠ. Αυτή η μέτρηση αξιολογεί το επίπεδο των πόρων που ένα πανεπιστήμιο είναι σε θέση να αφιερώσει στη διδασκαλία

Διεθνής Πίνακας Κατάταξης Πανεπιστημίων QS 2018: Ελλάδα

401-410 395= ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΕΧΝΕΙΟ

501-550 491-500 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

651-700 651-700 ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΌ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

651-700 651-700 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

701-750 651-700 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

801-1000 701+ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Ο επικεφαλής του τμήματος ερευνών της QS, κ. Μπεν Σόουτερ δήλωσε ότι, η φετινή κατάταξη δείχνει ότι η ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση κάνει ό,τι είναι δυνατό για να παραμείνει ανθεκτική ενόψει των αναμφισβήτητων δυσκολιών που αντιμετωπίζει. Επίσης οι Έλληνες ακαδημαϊκοί καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμβάλουν στην παγκόσμια δεξαμενή γνώσης, παρά τις δυσκολίες αυτές.

Τα κορυφαία 10 πανεπιστήμια στον κόσμο

1 1 MASSACHUSETTS INSTITUTE OF TECHNOLOGY (MIT) ΗΠΑ

2 2 STANFORD UNIVERSITY ΗΠΑ

3 3 HARVARD UNIVERSITY ΗΠΑ

4 5 CALIFORNIA INSTITUTE OF TECHNOLOGY (CALTECH) ΗΠΑ

5 4 UNIVERSITY OF CAMBRIDGE Ηνωμένο Βασίλειο

6 6 UNIVERSITY OF OXFORD Ηνωμένο Βασίλειο

7 7 UCL (UNIVERSITY COLLEGE LONDON) Ηνωμένο Βασίλειο

8 9 IMPERIAL COLLEGE LONDON Ηνωμένο Βασίλειο

9 10 UNIVERSITY OF CHICAGO ΗΠΑ

10 8 ETH ZURICH (SWISS FEDERAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY) Ελβετία

Documento Newsletter