Ποια ασφάλεια και ποια προστασία;

Ποια ασφάλεια και ποια προστασία;

Τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής στο Πέραμα με τον θάνατο δεκαοκτάχρονου και τον σοβαρό τραυματισμό δεκαεξάχρονου από πυρά αστυνομικών ήρθαν να επιβεβαιώσουν με τον πλέον τραγικό τρόπο ότι ο «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης δεν αφορά την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών.

Η Νέα Δημοκρατία πριν από τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019 υποσχόταν ανέξοδα στους πολίτες αποτελεσματική καταπολέμηση της εγκληματικότητας και ασφάλεια. Αυτό, όμως, που βιώνει η ελληνική κοινωνία εδώ και δύο χρόνια είναι εντελώς διαφορετικό.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι αντί για τον περιορισμό του οργανωμένου εγκλήματος και την παροχή πραγματικής προστασίας στους πολίτες, επικρατούν η αυθαιρεσία, η καταστολή και το βαθύ αίσθημα ανασφάλειας.

Ηδη έχουν μαζευτεί πάρα πολλά: δολοφονίες, ληστείες, γυναικοκτονίες, ισχυρή δράση κυκλωμάτων της νύχτας, αυθαίρετη αστυνομική βία εναντίον ανυποψίαστων και ανυπεράσπιστων πολιτών κ.ά.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι άλλες. Εχουν «επενδύσει» στην άσκηση κοινωνικής βίας, την πάταξη και την καταστολή απέναντι στη νέα γενιά, στους απεργούς και τους διαδηλωτές.

Το περιστατικό στο Πέραμα έρχεται να προσθέσει ακόμη περισσότερο προβληματισμό και να επιτείνει την ανησυχία ότι η κυβερνητική πολιτική για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας αλλά και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της κινούνται σε λάθος κατεύθυνση.

Και ενώ η υπόθεση αυτή διερευνάται πειθαρχικά και δικαστικά, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει την υποχρέωση να ενημερώσει την ελληνική κοινωνία για το πώς εξελίχθηκαν τα πραγματικά γεγονότα.

Να μας πουν αν είναι ικανοποιημένοι από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Από το ότι δόθηκαν κατ’ επανάληψη εντολές από το επιχειρησιακό κέντρο να σταματήσει η καταδίωξη, οι οποίες αγνοήθηκαν από τη συγκεκριμένη ομάδα ΔΙΑΣ. Από το γεγονός ότι υπήρξαν τριάντα οχτώ (38) πυροβολισμοί εναντίον άοπλων εντός κατοικημένης περιοχής, προκαλώντας τεράστιο κίνδυνο τραυματισμού κατοίκων και πολιτών που βρίσκονταν στην περιοχή. Από το γεγονός ότι δεν υπήρξε τραυματισμένος αστυνομικός, σε αντίθεση με όσα αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.

Βεβαίως, αυτά και ακόμη περισσότερα θα τα αξιολογήσει και θα τα κρίνει η Δικαιοσύνη. Σε καμία περίπτωση όμως δεν δείχνουν λειτουργία κράτους δικαίου και δημοκρατικής χώρας. Δημιουργούν τεράστια αγωνία για το πώς λειτουργεί η ΕΛΑΣ, για τον επαγγελματισμό και την εκπαίδευση κάποιων στελεχών της. Είναι αναγκαίο ν’ αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα αυθαιρεσίας, αυτονόμησης και αγνόησης εντολών, που αφορούν συγκεκριμένα στελέχη και όχι τη μεγάλη πλειονότητα των δημοκρατικών αστυνομικών.

Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται μια πραγματικά δημοκρατική και αποτελεσματική αστυνομία που θα προστατεύει πραγματικά τον πολίτη, θα σέβεται τα δικαιώματά του και θα βρίσκεται δίπλα του. Χρειάζεται μια εκπαιδευμένη ΕΛΑΣ, με σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και σύγχρονες αντιλήψεις και προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Χρειάζεται μια αστυνομία που θα απεγκλωβιστεί από ακροδεξιούς θύλακες οι οποίοι δρουν εκτός θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου. Και σίγουρα δεν χρειάζεται πρακτικές όπως οι κατ’ εξαίρεση προσλήψεις ειδικών φρουρών ελλιπούς εκπαίδευσης.

Αλλά και η πρόληψη του εγκλήματος χρειάζεται χάραξη και άσκηση κοινωνικής πολιτικής, οι οποίες θα το περιορίσουν. Κρίσιμοι παράγοντες σε αυτό είναι η άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και η εκπαίδευση.

Τίποτε, όμως, δεν δείχνει διάθεση της κυβέρνησης να βαδίσει προς αυτές τις κατευθύνσεις και το αίσθημα ανασφάλειας για τους πολίτες μεγαλώνει μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο.

Documento Newsletter