Την τραγική κατάσταση που επικρατεί λόγω ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό στον νομό Ηλείας και το νοσοκομείο Πύργου επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.
«Τώρα που αναμένεται το ραντεβού γρίπης με τον κορονοϊό στα δύο νοσοκομεία της Ηλείας δεν έχουμε παθολόγους και πνευμονολόγους. Ένας και μοναδικός παθολόγος υπηρετεί στο νοσοκομείο του Πύργου ο οποίος καλύπτει τη παθολογική κλινική, που φθάνει 70 νοσηλευόμενους ασθενείς, τα επείγοντα. Ο ίδιος καλύπτει επίσης τη κλινική κορονοϊό αφού δεν υπάρχει πνευμονολόγος. Ο ένας και μοναδικός πνευμονολόγος που υπάρχει στο νοσοκομείο Αμαλιάδας καλύπτει το νοσοκομείο Πύργου μόνο κατά τις εφημερίες», περιγράφει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Ο ίδιος περιγράφει πως έφτασε η περιοχή σε αυτήν την κατάσταση: «Στο νοσοκομείο Αμαλιάδας η παθολογική κλινική έκλεισε εδώ και πέντε χρόνια αφού οι 4 παθολόγοι μετακινήθηκαν για να καλύψουν ανάγκες στο νοσοκομείο του Πύργου. Τελικά έμεινε μόνο ο ένας. Οι υπόλοιποι παραιτήθηκαν. Γιατί; Έτσι τώρα η παθολογική κλινική, η κλινική κορονοϊού, τα ΤΕΠ του νοσοκομείου Πύργου λειτουργούν με έναν μόνο παθολόγο».
Αξίζει να σημειωθεί όπως αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος ότι έγινε προκήρυξη πέντε θέσεων μόνιμων παθολόγων και κανείς γιατρός δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον και εξηγεί τους λόγους:
- Οι μισθοί των υγειονομικών είναι χαμηλότατοι.
- Οι παθολόγοι γιατροί της περιοχής κερδίζουν πολύ περισσότερα ως ιδιώτες ιατροί. Το κράτος πρέπει να βάλει όρια στα κέρδη των ιδιωτών γιατρών. Αυτό το διαπιστώνει κανείς και από την απροθυμία τους να εγγραφούν στο σύστημα ως προσωπικοί ιατροί αν και προβλέπονται για τους προσωπικούς γιατρούς υπερδιπλάσιες αμοιβές από τους γιατρούς του ΕΣΥ.
- Η δημόσια υγεία είναι ευθύνη και των τοπικών φορέων (τοπική αυτοδιοίκηση). Θα πρέπει να χορηγούν κίνητρα προσέλκυσης των γιατρών και όχι να αδιαφορούν ή να τους διώχνουν όπως στη Μήλο.
- Το κράτος πρέπει να θεσμοθετήσει κίνητρα οικονομικά, θεσμικά, υπηρεσιακά για να προσελκύσει γιατρούς στα περιφερειακά νοσοκομεία όπως του Πύργου και της Αμαλιάδας.