Από τα χρόνια του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου ακόμη στην Ελλάδα ο εύκολος και πρώτος στόχος, τον οποίο όλοι ανεξαιρέτως καθιστούσαν υπεύθυνο για τις γκέλες και τις ήττες των ομάδων, ήταν οι διαιτητές… Αποφάσισαν κάποια στιγμή το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα να γίνει επαγγελματικό και έτσι να αλλάξουν όλα. Ετσι, τη σεζόν 1979-80 το πρωτάθλημα πέρασε σε επαγγελματικά πρότυπα, το χρήμα είχε τον πρώτο λόγο, αλλά τα πράγματα με τη διαιτησία χειροτέρεψαν. Αργότερα μίλησαν για συνεταιρισμό επαγγελματικών ομάδων που θα έπαιρνε το ποδόσφαιρο στα χέρια του και θα διεξήγε αυτός το πρωτάθλημα αντί της ΕΠΟ και όλα θα άλλαζαν πάλι.
Το 2006 δημιουργήθηκε η Σούπερ Λίγκα, πολλά πράγματα βελτιώθηκαν, αλλά οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ βρίσκονται διαρκώς στα χαρακώματα, σε βάρος του ίδιου του αθλήματος. Σκάνδαλα διαφθοράς, στημένοι αγώνες, τρομοκρατία, επεισόδια, μαχαιρώματα, δολοφονίες. Και η διαιτησία συνέχισε να αποτελεί τον σάκο του μποξ για όλους, ως μοναδική υπεύθυνη για όλα τα δεινά του ελληνικού ποδοσφαίρου… Οι ομάδες «σφάζονται» για τους διαιτητές, τους αρχιδιαιτητές, για το ποιος θα «κατακτήσει» την ΕΠΟ για να μπορεί να ελέγχει την ΚΕΔ, δηλαδή τη διαιτησία. Και φυσικά όλοι κόπτονται πως κάνουν ό,τι κάνουν για την πρόοδο του ποδοσφαίρου στη χώρα και όχι για τους δικούς τους σκοπούς. Κυρίαρχο σημείο τριβής η θέση του αρχιδιαιτητή. Το μόνο στο οποίο συμφώνησαν οι Big-4 είναι ο αρχιδιαιτητής να είναι ξένος. Γι’ αυτό και ξεκίνησαν το 2014 τις διεργασίες να φέρουν ξένο παλαίμαχο διαιτητή να προεδρεύει στην ΚΕΔ.
Τον έδιωξαν νωρίς
Προσλήφθηκε ο Σκωτσέζος Χιου Ντάλας και αφού πρώτα είχε ξεσπάσει σκάνδαλο με καταγγελίες για στημένους πίνακες διαιτητών και βοηθών τη σεζόν 2011-12. Σκάνδαλο που οδήγησε σε εισαγγελική έρευνα και ποινικές διώξεις σε καμιά δεκαριά παράγοντες της ΕΠΟ και της διαιτησίας. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που έπειτα από καιρό ξενιτεύτηκε ο κορυφαίος Ελληνας ρέφερι Κύρος Βασσάρας, που στο μεταξύ είχε αναλάβει τη θέση του υπεύθυνου ανάπτυξης της διαιτησίας στην ΚΕΔ. Πού και πώς να βγάλει άκρη με όλα όσα συνέβαιναν στον χώρο; Τα βρόντηξε και το 2014 ανέλαβε αρχιδιαιτητής στη Ρουμανία, όπου και παραμένει ως σήμερα, με τεράστιο έργο στο ποδόσφαιρο και στη διαιτησία της χώρας. Ηρθε λοιπόν ο Ντάλας το καλοκαίρι του 2014, αλλά τον… έφυγαν νωρίς! Στα μέσα Νοεμβρίου του ανακοινώθηκε ότι μπαίνει στο περιθώριο. Τη σκυτάλη πήραν Ελληνες, αλλά κι αυτοί υποχρεώνονταν να αποχωρήσουν ή να παραιτηθούν ύστερα από πιέσεις ή μαφιόζικα χτυπήματα, όπως συνέβη στον Γιώργο Μπίκα τον Νοέμβριο του 2016, που του έκαψαν το σπίτι στη Χαλκιδική μόλις ανέλαβε αρχιδιαιτητής. Νέες «σφαγές», διανθισμένες με επιθέσεις σε διαιτητές με ξυλοδαρμούς, εμπρησμούς, ανατινάξεις, ενέδρες κάθε είδους και με επιβολή όρων νύχτας, ώστε να τους τρομοκρατούν για να σφυρίζουν αναλόγως.
Η είσοδος των ξένων
Το καλοκαίρι του 2017 κι ενώ η ΕΠΟ βρισκόταν υπό την επιτήρηση FIFA – UEFA ήρθε νέος αρχιδιαιτητής, ο Πορτογάλος Βίτορ Μέλο Περέιρα, και παρέμεινε μετά κόπων και βασάνων έως το 2020. Η εισβολή του οπλοφόρου Ιβάν Σαββίδη στο επεισοδιακό ντέρμπι τίτλου ΠΑΟΚ – ΑΕΚ με διαιτητή τον Κομίνη και ο άγριος ξυλοδαρμός του διαιτητή Θανάση Τζήλου έξω από το σπίτι του στη Λάρισα ήταν τα δύο πιο άγρια σκηνικά που έζησε στην τριετή θητεία του στην Ελλάδα. «Γνωρίζαμε από την αρχή ότι για μένα το να έρθω στην Ελλάδα μαζί με τους δύο ξένους συναδέλφους μου θα ήταν δύσκολη πρόκληση» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Open ο Πορτογάλος παράγοντας και πρόσθεσε πως «αντιμετωπίσαμε δύσκολες καταστάσεις, επιθέσεις, απειλές, αλλά προσπαθήσαμε και καταφέραμε να παραμένουμε συνέχεια συγκεντρωμένοι στη δουλειά μας. Να είσαι διαιτητής στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο, χρειάζεται πολλές δεξιότητες και ειδικά κουράγιο. Οπότε οι διαιτητές στην Ελλάδα είναι σαν ήρωες που χρειάζεται να επιβιώνουν σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον».
Ο Περέιρα για να γλιτώσει τα χειρότερα από τον λυσσαλέο πόλεμο των Big-4 αποφάσισε να φέρει ξένους διαιτητές στα κρίσιμα παιχνίδια. Ομως, όπως ξεκαθάρισε: «Αν θέλετε στο μέλλον στην Ελλάδα να είστε κανονική χώρα στο ποδόσφαιρο, θα πρέπει να έχετε μόνο Ελληνες διαιτητές να διευθύνουν τις ελληνικές διοργανώσεις. Αυτή είναι η κανονικότητα».
Ο Περέιρα αποχώρησε το 2020 και στη θέση του, εν μέσω νέου «εμφυλίου», ήρθε ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ. Ο Αγγλος παρέμεινε δύο σεζόν και αποχώρησε έπειτα από νέο πόλεμο ιδιοκτητών για το ποιος θα τον διαδεχτεί. Με τις «ευλογίες» ΑΕΚ και ΠΑΟΚ επιλέχθηκε ο βοηθός του Κλάτενμπεργκ Στιβ Μπένετ και τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα με τις έντονες διαφωνίες Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Οι ομάδες απαίτησαν ελίτ διαιτητές ή της Α΄ κατηγορίας της UEFA. Στη συνέχεια απαίτησαν μόνο ελίτ διαιτητές στα ματς και στο VAR. Κι ενώ από τη μια ζητούσαν ελίτ ρέφερι, όταν δεν τους βόλευε το αποτέλεσμα τον τρομοκρατούσαν με φραστικές ή σωματικές επιθέσεις στα αποδυτήρια και στον αγωνιστικό χώρο. Μέχρι μεθυσμένους που προκάλεσαν επεισόδια τούς έβγαλαν… Χρειάστηκαν οι παρεμβάσεις της UEFA, του προέδρου Αλεξάντερ Τσέφεριν και του προέδρου της Επιτροπής Διαιτησίας της ομοσπονδίας Ρομπέρτο Ροσέτι να διαμηνύσουν στους ιδιοκτήτες ότι «ως εδώ»! Την επόμενη φορά που οποιοσδήποτε διαιτητής ξένης ομοσπονδίας δεχτεί μπούλινγκ στην Ελλάδα τέλος η ξένη βοήθεια. Με το ξεκίνημα της φετινής σεζόν και ενώ ο Μπένετ γνώριζε τη συμφωνία των ομάδων για ξένους ελίτ διαιτητές στα ντέρμπι των πέντε, εκείνος άρχισε να ορίζει Ελληνες ή διαιτητές από μικρά πρωταθλήματα της Ευρώπης. Και φυσικά τον καθαίρεσαν εύκολα.
Το τελευταίο επεισόδιο (μέχρι το επόμενο) είχε να κάνει με τον διάδοχό του. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος επέλεξε τον Σουηδό Φρόιντφελντ για νέο αρχιδιαιτητή και όχι μόνο αυτό, αλλά η ομοσπονδία προσέλαβε ως επικεφαλής στο VAR και τον συμπατριώτη του Λιφ Λίντμπεργκ, παρά το γεγονός ότι στη Σουηδία δεν χρησιμοποιούν VAR στα παιχνίδια!