Τρομάζουν και ντροπιάζουν οι αριθμοί της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο
Το ελληνικό ποδόσφαιρο κατέκτησε… παγκόσμιο κύπελλο! Εκπρόσωποι της εταιρείας Sportradar σε συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Τάκη Μπαλτάκο στο Λονδίνο τον ενημέρωσαν ότι για την περίοδο 2011-21 το ελληνικό ποδόσφαιρο κατέχει την πρώτη θέση σε όλο τον κόσμο σε αγώνες που θεωρούνται ύποπτοι προς χειραγώγηση με τουλάχιστον 350 ματς!
Η κατάκτηση της κορυφής από μεριάς του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν είναι σοκαριστική, άλλωστε μία από τις αγαπημένες ατάκες όλων των φιλάθλων είναι «διπλό ημίχρονο, άσος τελικό». Δυστυχώς, αυτή η ατάκα αποτυπώνει την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως επιβεβαιώνουν και τα στατιστικά στοιχεία της Sportradar. Από το 2010 μέχρι το 2020 τη Δικαιοσύνη απασχόλησαν δύο μεγάλες δικογραφίες: το περιβόητο Koriopolis και η «εγκληματική οργάνωση», η οποία στην πορεία της προανακριτικής διαδικασίας μετατράπηκε σε «συμμορία». Και οι δύο υποθέσεις σχετίζονταν με το στήσιμο αγώνων, όμως οι πρωταγωνιστές τους επέστρεψαν πάλλευκοι στην ποδοσφαιρική οικογένεια.
Μέχρι τα τοπικά
Το ελληνικό ποδόσφαιρο κατέκτησε το… χρυσό μετάλλιο παγκοσμίως έχοντας 350 παιχνίδια τα οποία θεωρήθηκαν ύποπτα από τη Sportradar. Τα περισσότερα από αυτά ανήκουν βέβαια στην αμαρτωλή Σούπερ Λίγκα 2, η οποία την περσινή περίοδο ήταν κατηγορία -μαμούθ με 34 ομάδες. Η αύξηση των συλλόγων ήταν μια ακατανόητη απόφαση του Λευτέρη Αυγενάκη. Κι αυτό διότι δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη αύξηση των εσόδων των ΠΑΕ, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν πρόβλημα βιωσιμότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Από τα 350 ύποπτα παιχνίδια, περίπου τα 40 είναι της Σούπερ Λίγκας 1, ενώ σε κουπόνια στοιχηματικών εταιρειών συμπεριλαμβάνονται μέχρι και αγώνες τοπικών πρωταθλημάτων. Η κατάσταση είχε ξεφύγει και γι’ αυτό το πρόβλημα της χειραγώγησης αγώνων για στοιχηματικούς λόγους αναφέρθηκε και στην «Ολιστική μελέτη» των FIFA – UEFA για τη βελτίωση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μια λύση είναι να περάσει διάταξη στους κανονισμούς της ΕΠΟ σύμφωνα με την οποία θα επιβάλλονται κλιμακωτές ποινές στις ομάδες που τα παιχνίδια τους περιλαμβάνονται σε εκθέσεις-αναφορές της Sportradar, όπως ακριβώς συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο. Διάταξη που εφαρμόζεται ήδη και σε κάποια άλλα πρωταθλήματα. Στον πρώτο φάκελο γίνεται σύσταση στην ομάδα, στον δεύτερο της επιβάλλεται βαρύ πρόστιμο και στον τρίτο αποβάλλεται από το πρωτάθλημα. Στη χώρα μας το 2016 υπήρχε ομάδα για την οποία η Sportradar είχε στείλει 16 αναφορές!
Προτάσεις – μέτρα
Πρόταση των υπερεθνικών αρχών είναι να δημιουργηθεί ένα πάνελ στο οποίο θα συμμετέχουν εξειδικευμένα πρόσωπα (προπονητές, παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, αναλυτές στοιχήματος) που θα παρακολουθούν τα βίντεο των αγώνων που θεωρούνται από τη Sportradar ύποπτα προς χειραγώγηση και θα αποφασίζουν αν πράγματι ήταν στημένα.
Μέσα στην εβδομάδα η διοίκηση της ΕΠΟ τροποποίησε τον κανονισμό δεοντολογίας και πέρασε διάταξη βάσει της οποίας όταν ο αθλητικός εισαγγελέας ασκήσει δίωξη κατά ομάδας για τη χειραγώγηση αγώνα δεν θα γίνεται προανακριτική διαδικασία, που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και έξι μήνες, αλλά η υπόθεση θα δικάζεται αμέσως. Με αυτήν τη διαδικασία οι φάκελοι της Sportradar με τις αναφορές δεν θα στοιβάζονται στις αποθήκες των γραφείων της ΕΠΟ. Κι αν επιβληθούν οι πρώτες ποινές, ίσως αλλάξει η κατάσταση.