Ποδόσφαιρο: Κλάτενμπεργκ σε βέρτιγκο

Ο επικεφαλής της ΚΕΔ εγκλωβίστηκε με τις επιλογές του και δείχνει να χάνει το στοίχημα για τη βελτίωση της ελληνικής διαιτησίας

Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ ανέλαβε τα ηνία της ΚΕΔ για να βελτιώσει και να θωρακίσει με την προσωπικότητα και την εμπειρία του τους Ελληνες διαιτητές, αλλά ο βαθμός που παίρνει μέχρι τώρα για το έργο του δεν ξεπερνάει τη βάση. Η συνολική κατάσταση στην ελληνική διαιτησία δίνει την αίσθηση ότι ο Αγγλος αρχιδιαιτητής βρίσκεται σε βέρτιγκο, ενώ είναι αυτοεγκλωβισμένος από τις κινήσεις του.

Στην UEFA πόνταραν στην παρουσία του Κλάτενμπεργκ στην Επιτροπή Διαιτησίας για να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες των ΠΑΕ για ψύλλου πήδημα. Με προτροπή μάλιστα αξιωματούχων της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ο Γιάννης Αλαφούζος ανέλαβε πρωτοβουλίες για να στηρίξει την υποψηφιότητα Κλάτενμπεργκ και τελικά προσλήφθηκε με ομοφωνία από τους Big 4. Στην πορεία βέβαια Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ βρέθηκαν απέναντι από τον πρόεδρο της ΚΕΔ, χωρίς ωστόσο να ζητήσουν επίσημα την αποπομπή του.

Χωρίς λογική

Ο Μ. Κλάτενμπεργκ έκανε δυναμικό ξεκίνημα σχολιάζοντας τις επίμαχες φάσεις των αγώνων της Σούπερ Λίγκας 1 προκειμένου να μη μένουν σκιές και να καταλαβαίνει και ο πλέον αδαής φίλαθλος τις αποφάσεις των διαιτητών. Και αυτό κόντρα στις μεγάλες ΠΑΕ που τα βλέπουν όλα όπως τις βολεύει κάθε φορά.

Όσο προχωρούσε η σεζόν ο επικεφαλής της Επιτροπής Διαιτησίας δεσμευόταν σε διάφορες ΠΑΕ ότι δεν θα ορίζει συγκεκριμένους διαιτητές ή θα ορίζει ξένους διαιτητές στα παιχνίδια τους. Δεν έχει όμως καμία λογική να σφυρίξει ο Ρώσος Κίριλ Λεβνίκοφ τη ρεβάνς του Κυπέλλου μεταξύ του Παναθηναϊκού και του ΠΑΣ Γιάννινα. Εκτός λογικής ήταν επίσης ο ορισμός ξένου διαιτητή στο παιχνίδι Βόλος – Ολυμπιακός. Η γηπεδούχος ομάδα είναι αδιάφορη βαθμολογικά και οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται αγκαλιά με τον τίτλο. Σε τέτοια ματς πρέπει να ορίζονται ταλαντούχοι Ελληνες διαιτητές για να «ψήνονται» και να αποκτούν εμπειρίες. Ο Κλάτενμπεργκ όρισε όμως τον Φάμπιο Βερίσιμο, ο οποίος ήρθε στη χώρα μας να διευθύνει το παιχνίδι του Βόλου επειδή στην Πορτογαλία είναι τιμωρημένος και δεν μπορεί να σφυρίζει! Και εδώ είναι ένα ακόμη πρόβλημα που βρίσκει μπροστά του ο υπεύθυνος του ορισμού των διαιτητών. Τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα βρίσκονται στην κορύφωσή τους και οι αντίστοιχες επιτροπές διαιτησίας χρειάζονται τους καλούς ρέφερι για να σφυρίζουν τα κρίσιμα και σημαντικά εγχώρια παιχνίδια. Γι’ αυτό η ΚΕΔ φέρνει στη Σούπερ Λίγκα όσους διαιτητές είναι διαθέσιμοι, ακόμη και τους τιμωρημένους, όπως ο Βερίσιμο.

Δεν τους έχει κερδίσει

Αρκετοί Ελληνες διαιτητές έχουν παράπονα από τη διαχείριση του Κλάτενμπεργκ. Είναι δυσαρεστημένοι μαζί του, του καταλογίζουν πως αποφασίζει με δυο μέτρα και δυο σταθμά και γι’ αυτό δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Ο παλαίμαχος Αγγλος διαιτητής το γνωρίζει αυτό και προφανώς για να τους καλοπιάσει τους έχει πει ότι σταδιακά θα ορίσει και Ελληνες διαιτητές σε ντέρμπι. Ο ίδιος ωστόσο φροντίζει να αυτοαναιρείται όταν για παράδειγμα ορίζει σε ένα ματς, όπως το Ατρόμητος – ΑΕΛ, τον Αζέρο ρέφερι Αλιγιάρ Αγκάγεφ. Και αυτό το έκανε πιθανότατα γιατί του το είχε ζητήσει η Λάρισα που παλεύει για την παραμονή της στην κατηγορία. Η ελληνική πολιτεία όμως έχει δαπανήσει πολλά εκατομμύρια ευρώ για τη λειτουργία του VAR στα παιχνίδια της Σούπερ Λίγκας 1, αλλά ούτε αυτό έχει σώσει την κατάσταση. Οι παράγοντες φωνάζουν για ένα ανάποδο αράουτ και όσο η νοοτροπία τους είναι αρρωστημένη το ελληνικό πρωτάθλημα θα υποφέρει και δεν θα σηκώνει κεφάλι ως προς την αξιοπιστία του.

Δυσαρέσκεια από UEFA

Στην UEFA δεν είναι ευχαριστημένοι από τα έργα και τις ημέρες του Μαρκ Κλάτενμπεργκ στην ΚΕΔ. Ολα πήγαν όμως στραβά από την αρχή. Ο επικεφαλής της επιτροπής δέχτηκε ως συνεργάτες του τον Πορτογάλο Ζοάο Καπέγια και τον Βρετανό Αλαν Σνόντι, τους οποίους δεν επέλεξε ο ίδιος. Στην ουσία δεν συνεργάστηκε καθόλου μαζί τους, ενώ πριν από λίγες ημέρες και χωρίς να ενημερώσει την ευρωπαϊκή ομοσπονδία υποβίβασε τον Σνόντι και αυτός παραιτήθηκε. Ο Κλάτενμπεργκ υποστήριζε ότι το μέλος της ΚΕΔ δεν έκανε καλά τη δουλειά του, δηλαδή τους ορισμούς των διαιτητών της Σούπερ Λίγκας 1, και τον καρατόμησε. Του ανέθεσε την εποπτεία της Σούπερ Λίγκας 2 και μάλιστα του ζήτησε να παρακολουθεί τους διαιτητές και να είναι σε επικοινωνία μαζί τους. Οταν όμως ο Κλάτενμπεργκ εισηγήθηκε την πρόσληψη του Τζακ Κόλινς ο Σνόντι αποφάσισε να αποχωρήσει, παρότι κι αυτός ήταν επιλογή της UEFA…

Στους χαρτογιακάδες της Νιόν δεν άρεσε ούτε ο τρόπος που συμπεριφέρθηκε ο Κλάτενμπεργκ στον Μιχάλη Κουκουλάκη. Στον ίδιο έλεγε πως όλα είναι «μέλι γάλα», παρά τις πιέσεις των μεγάλων ΠΑΕ για την απόλυσή του, και όταν αποφάσισε να συνεργαστεί με τον Τζακ Κόλινς δέχτηκε να μην ανανεωθεί η σύμβαση του Κουκουλάκη με την ΕΠΟ! Ο Ηρακλειώτης διαιτητοπαράγοντας είναι πολύ καλός εκπαιδευτής VAR και γι’ αυτό τον προτείνει σε διάφορες ομοσπονδίες η UEFA, όμως από την ΚΕΔ τον τελείωσε ο επικεφαλής της.

Τιμωρία για το μπούλινγκ

Δεν είναι πάντως όλα αρνητικά στη θητεία του Κλάτενμπεργκ στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο αρχιδιαιτητής έπεισε κάποιους από τους διαιτητές να αναφέρουν στο φύλλο αγώνα τα περιστατικά μπούλινγκ που συμβαίνουν στα αποδυτήρια από παράγοντες. Ο ΤάσοςΣιδηρόπουλος έγραψε στο ΦΑ τη φραστική επίθεση που δέχτηκε από τον Βαγγέλη Μαρινάκη μετά το τέλος του αγώνα Ολυμπιακός – Αρης και ο μεγαλοπαράγοντας τιμωρήθηκε από τον αθλητικό δικαστή με ποινή απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα για πέντε μήνες!

Ετικέτες