Ποδόσφαιρο: «Ιδού οι ένοχοι αθωώστε μας…»

Ποδόσφαιρο: «Ιδού οι ένοχοι αθωώστε μας…»

Η Σούπερ Λίγκα πρότεινε στην ΕΠΟ οι ομάδες να μην τιμωρούνται όταν… παραδίδουν χούλιγκαν

Οι πρόεδροι – επενδυτές των ΠΑΕ κάθε χρόνο βάζουν στο τραπέζι των συζητήσεων για τις τροποποιήσεις των κανονισμών της ΕΠΟ θέμα μείωσης των ποινών που επιβάλλονται στις ομάδες τους για τα επεισόδια στους αγώνες. Το περασμένο καλοκαίρι ζήτησαν και πέτυχαν να διεξάγονται λιγότερα παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών και φέτος προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω: με τις προτάσεις που υπέβαλαν στην ομοσπονδία για τις τροποποιήσεις του Πειθαρχικού Κώδικα επιδιώκουν να μην επιβάλλεται καμία ποινή (!) στις ομάδες εφόσον δίνουν στην αστυνομία τα ονόματα και τις… διευθύνσεις των οπαδών που προκάλεσαν τα έκτροπα!

Η συγκεκριμένη πρόταση αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες εσωτερικές εντάσεις στα κλαμπ εφόσον εγκριθεί από την ομοσπονδία. Κάποιοι μεγαλοπαράγοντες χρησιμοποιούν σαν… στρατό τους οργανωμένους οπαδούς για να εξυπηρετήσουν και άλλα συμφέροντά τους εκτός ποδοσφαίρου.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι που επιθυμούν να κοπεί για πάντα ο ομφάλιος λώρος μεταξύ των ΠΑΕ και των οπαδών (μέσω των συνδέσμων τους). Κι αυτό διότι δεν μπορούν να τους ελέγξουν και έχουν πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ χρηματικές ποινές για την ακραία συμπεριφορά των χούλιγκαν. Κορυφαίο παράδειγμα τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ο Παναθηναϊκός που έχει καταβάλει σε πρόστιμα άνω του 1,5 εκατ. ευρώ!

Το Documento παρουσιάζει σήμερα τις σημαντικότερες αλλαγές που αποφάσισε η λίγκα και πρότεινε στην ΕΠΟ για τον ΠΚ. Η επίμαχη διάταξη για την «παράδοση» των θερμόαιμων οπαδών στην ΕΛΑΣ προτάθηκε να συμπεριληφθεί στο άρθρο 15, το οποίο αφορά τις ποινές των ομάδων για επεισόδια στους αγώνες τους.

Χάδια ή απαλλαγές

Για τον συνεταιρισμό η ανεύρεση των χούλιγκαν πρέπει να συνεπάγεται μειωμένες ποινές ή απαλλαγή της ομάδας. Η εισήγηση προς την ομοσπονδία είναι η ακόλουθη:

«15. 5 Προτείνεται η προσθήκη νέων παραγράφων “θ” και “ι” με το εξής λεκτικό: “θ) Σε περίπτωση τέλεσης των αδικημάτων των προηγούμενων παραγράφων από οπαδούς, που δύνανται να έχουν ως συνέπεια την πειθαρχική ευθύνη μίας ομάδας, αν η εν λόγω (υπαίτια) ομάδα συμβάλλει ουσιωδώς στην ανεύρεση των υπαίτιων φυσικών προσώπων (οπαδών), τότε παρέχεται στα δικαιοδοτικά όργανα η δυνατότητα της επιβολής μειωμένων ποινών ή και της απαλλαγής της εν λόγω ομάδας, ακόμη και μετά την τελεσιδικία της οικείας απόφασης, με δυνατότητα υποβολής αίτησης ανάκλησης ή μεταρρύθμισης ενώπιον του δικαιοδοτικού οργάνου του τελευταίου βαθμού».

«ι) Σε περίπτωση τιμωρίας ομάδας για τουλάχιστον τέσσερις φορές εντός της ίδιας αγωνιστικής περιόδου για αδικήματα του άρθρου

Aν εγκριθεί η πρόταση, αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες εσωτερικές εντάσεις στους συλλόγους, οι οποίοι χρησιμοποιούν τους οργανωμένους οπαδούς σαν στρατό για να εξυπηρετήσουν και άλλα συμφέροντα 15 παρ. 4 που σχετίζονται με βιαιοπραγίες των φιλάθλων της, τότε στην εν λόγω ομάδα θα επιβάλλεται επιπροσθέτως ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές για οκτώ αγωνιστικές ημέρες».

Σε όλα τα γήπεδα της Σούπερ Λίγκας έχει τοποθετηθεί και λειτουργεί κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και η ΕΛΑΣ έχει βίντεο και φωτογραφίες των πρωταγωνιστών στα επεισόδια. Σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώθηκε πάντως ότι δεν λειτουργούσαν οι κάμερες κι αυτό συνέβη προφανώς γιατί η γηπεδούχος ομάδα ήθελε να προστατεύσει τους οπαδούς της. Η πρόταση της Σούπερ Λίγκας για τροποποίηση του άρθρου 15.5 πάει να αλλάξει τα δεδομένα…

Οι ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας ζητάνε επίσης από την ΕΠΟ… έκπτωση 35% σε όλα τα πρόστιμα. Στην εισαγωγή των προτάσεών τους αναφέρεται: «Λόγω της γενικευμένης οικονομικής κρίσης που έχει επιφέρει η πανδημία στις οικονομίες των ΠΑΕ και εν γένει του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και η οποία είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει τα έσοδα των ΠΑΕ κατά την επικείμενη αγωνιστική περίοδο 2020-21 (μειωμένα έσοδα από εισιτήρια διαρκείας και μεμονωμένα εισιτήρια κ.λπ.), προτείνεται η εισαγωγή ειδικής μεταβατικής διάταξης στο άρθρο 29 ως εξής: Αποκλειστικά και μόνο για πειθαρχικά παραπτώματα που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου 2020-2021, το σύνολο των χρηματικών ποινών (συγκεκριμένες ποινές και όρια ποινών) που προβλέπονται στις διατάξεις του παρόντος κανονισμού θα ισχύουν μειωμένα κατά τριάντα πέντε τοις εκατό (35%)».

Ρίψη αντικειμένων

Οι ΠΑΕ ζητούν επιπλέον να έχουν τη δυνατότητα να παρακρατούν από τις απολαβές των ποδοσφαιριστών τους το πρόστιμο που τους επιβάλλεται όταν τιμωρούνται με κίτρινη κάρτα, το οποίο ανέρχεται στα 250 ευρώ! Στο άρθρο 6.3 η Σούπερ Λίγκα ζητάει να διευκρινιστεί πως «σε περίπτωση που η χρηματική ποινή καταβληθεί από το σωματείο ή την ΠΑΕ θα είναι δυνατή η παρακράτηση του οικείου ποσού από τις τυχόν αποδοχές του οικείου ποδοσφαιριστή ή αξιωματούχου».

Το άρθρο 15.3 του ΠΚ αφορά την επιβολή ποινών για τη ρίψη αντικειμένων και τροποποιείται κάθε χρόνο. Η πρόταση του συνεταιρισμού είναι οι ΠΑΕ να τιμωρούνται για τη ρίψη αντικειμένων από 10.000 έως 50.000 ευρώ αν τραυματιστεί ποδοσφαιριστής ή προπονητής ή διαιτητής. Σε αυτή την περίπτωση επέρχεται και οριστική διακοπή του αγώνα.

«Ειδικά σε περίπτωση ρίψης φωτοβολίδας ευθείας βολής εκ της οποίας δεν επήλθε σωματική βλάβη προσώπου», όπως αναφέρεται στην πρόταση της Σούπερ Λίγκας, «ο διαιτητής διατάσσει προσωρινή διακοπή του αγώνα και επιβάλλεται χρηματική ποινή 20.000 ευρώ. Σε περίπτωση εκ νέου ρίψης διατάσσεται και πάλι προσωρινή διακοπή, επιβάλλεται συνολική χρηματική ποινή 40.000 ευρώ και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές για μία αγωνιστική ημέρα. Αν από τη ρίψη φωτοβολίδας ευθείας βολής επήλθε σωματική βλάβη επιβάλλεται χρηματική ποινή έως 30.000 ευρώ, ενώ αν επήλθε τραυματισμός ποδοσφαιριστή ή προπονητή ή διαιτητή, τότε επέρχεται οριστική διακοπή του αγώνα και επιβάλλεται χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ».

Τέλος, η λίγκα προτείνει ότι «σε κάθε περίπτωση που οι εν γένει συνθήκες που επικρατούν στις εξέδρες ή στον αγωνιστικό χώρο ή στην περιμετρική αυτού έκταση δεν επιτρέπουν την ασφαλή έναρξη ή συνέχιση του αγώνα, ο διαιτητής αναβάλλει την έναρξη ή διακόπτει οριστικά τον αγώνα. Αν η αναβολή έναρξης ή η διακοπή υπερβεί τα 45 λεπτά, τότε ο αγώνας ματαιώνεται/ διακόπτεται οριστικά και ο διαιτητής ανακοινώνει άμεσα την απόφασή του και συντάσσει το φύλλο αγώνα. Κατ’ εξαίρεση ο διαιτητής δύναται το αργότερο μέχρι την παρέλευση του ως άνω 45λέπτου να διατάξει την εκκένωση των κερκίδων ή μέρους αυτών, η οποία πρέπει να λάβει χώρα το αργότερο εντός 30 λεπτών από τη γνωστοποίηση της σχετικής απόφασης του διαιτητή.

Αν παρά την εντολή εκκένωσης, αυτή δεν επιτευχθεί εντός του εν λόγω χρονικού διαστήματος, ο διαιτητής διατάσσει την οριστική ματαίωση ή διακοπή του αγώνα. Σε κάθε περίπτωση οριστικής ματαίωσης ή διακοπής αγώνα επιβάλλεται χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ επιπροσθέτως των ποινών που προβλέπονται από έτερες διατάξεις».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter