Ποδόσφαιρο: Η Ιντερπόλ ξεγύμνωσε τις ελληνικές αρχές

Ποδόσφαιρο: Η Ιντερπόλ ξεγύμνωσε τις ελληνικές αρχές

Η έρευνα των Ευρωπαίων αποκάλυψε το κύκλωμα και ανέδειξε την ελληνική έλλειψη βούλησης για κάθαρση στο ποδόσφαιρο

Η Ιντερπόλ και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ανέδειξαν σε μεγάλο βαθμό την έλλειψη βούλησης των ελληνικών διωκτικών αρχών και των ποδοσφαιρικών δικαιοδοτικών οργάνων σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του φαινομένου της χειραγώγησης αγώνων και του παράνομου στοιχηματισμού. Η κατάσταση εδώ και χρόνια έχει φτάσει στο ως εδώ και μη παρέκει, ωστόσο άπαντες στη χώρα μας θεωρούν και λένε (ανεπίσημα) πως «τα παιχνίδια στήνονται για στοιχηματικούς λόγους, αλλά δεν μπορεί να γίνει τίποτε».

Τον Νοέμβριο του 2019 σε συζήτηση για αθλητικό νομοσχέδιο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο τότε πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Α2 και Β΄ Εθνικής (σημερινής ΣΛ2) Λεωνίδας Λεουτσάκος παραδέχτηκε κυνικότατα ότι «οι ομάδες μέσα από τα χειραγωγημένα παιχνίδια, μέσα από αυτό το κομμάτι, προσπαθούν να βρουν βιωσιμότητα…». Ουδείς τον ρώτησε τι ξέρει, κανείς δεν προχώρησε σε περαιτέρω έρευνα για όσα υποστήριξε ο τότε πρόεδρος.

Μέσω Αυστρίας

Πριν από περίπου τέσσερις μήνες η Ιντερπόλ και η EPPO οργάνωσαν επιχείρηση για να χτυπηθεί το παράνομο στοίχημα και κατ’ επέκταση η χειραγώγηση αγώνων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών είναι και η Ελλάδα. Το στήσιμο αγώνων έχει άλλωστε εξελιχθεί σε εθνικό μας… σπορ. Τα τελευταία 12-13 χρόνια η Sportradar έχει στείλει περισσότερους από 350 φακέλους με ελληνικά παιχνίδια που θεωρούνται ύποπτα.

Η αρχή έγινε στην Αυστρία και στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής πραγματοποιήθηκε στη Χάγη συνάντηση εισαγγελέων πέντε χωρών (Ελλάδα, Σουηδία, Σλοβενία, Σλοβακία, Τσεχία). Οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς ενημερώθηκαν πως υπάρχει ενεργό κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού που στήνει και αγώνες.

Στη χώρα μας από τον περασμένο Απρίλιο ξεκίνησαν τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και στο στόχαστρο μπήκαν 47 φυσικά πρόσωπα. Πρόκειται για παράγοντες, προπονητές, ποδοσφαιριστές, μάνατζερ και μπουκ. Πριν από δέκα ημέρες ο εισαγγελέας Κώστας Σπυρόπουλος έδωσε παραγγελία στην οικονομική αστυνομία να κάνει ντου σε 30 γραφεία, σπίτια, ακόμη και σε γήπεδα. Η έφοδος έγινε τουλάχιστον σε πέντε πόλεις (Βόλος, Ηράκλειο, Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη) και στην Ασφάλεια μεταξύ άλλων προσάχθηκαν τρεις πρόεδροι ΠΑΕ της ΣΛ2 έπειτα από κατ’ οίκον έρευνα που έγινε. Κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και μετρητά. Στο σπίτι του μπουκ που φέρεται να είναι και ο εγκέφαλος στη χώρα μας με έδρα την Πάτρα βρέθηκαν 500.000 ευρώ σε μετρητά.

Τα στοιχήματα παίζονταν μέσω κωδικών στη Μαλαισία και ο εγκέφαλος του κυκλώματος φέρεται να έπαιζε και τα χρήματα συνεργατών του. Τον κωδικό στην Πάτρα τον ξεκλείδωσε η Ιντερπόλ και από εκεί άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι για τη χώρα μας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κατοχή παραγόντων βρέθηκαν δεκάδες κωδικοί στοιχηματικών λογαριασμών και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους ήταν ότι οι εμπλεκόμενοι πόνταραν στο ίδιο σημείο ή ακριβές σκορ ή οτιδήποτε άλλο μικρά ποσά, με στόχο να μη γίνουν αντιληπτοί από τους μηχανισμούς παρακολούθησης ούτε της Sportradar ούτε των στοιχηματικών εταιρειών.

Τρεις ομάδες στο κάδρο

Από τις ΠΑΕ της ΣΛ2 στο κάδρο της έρευνας βρίσκονται σίγουρα η Παναχαϊκή, ο Ηρόδοτος και ο ΟΦ Ιεράπετρας, που είχε στην «πλάτη» του επτά φακέλους της Sportradar. Ερευνα έγινε επίσης σε δύο ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης και τρεις αθηναϊκές – μάλιστα η μία από αυτές πωλείται. Παρά την έφοδο των διωκτικών αρχών, από το οργανωμένο ποδόσφαιρο δεν υπήρξε καμία αντίδραση.

Οι μόνες αντιδράσεις που προέκυψαν ήταν από τους οργανωμένους φίλους της Παναχαϊκής, οι οποίοι στην ανακοίνωση που εξέδωσαν ανέφεραν μεταξύ άλλων: «Αυτό που ζούμε όλα αυτά τα χρόνια θυμίζει μια πολύ ωραία ποιοτική αμερικανική δραματική κωμωδία, τη “Μέρα της μαρμότας”. Η διαφορά όμως είναι ότι το δικό μας έργο και στην αμερικάνικη έκδοσή του είναι μεν δραματική κωμωδία αλλά κάκιστης ποιότητας. Η ομάδα βουλιάζει και το όνομά της διασύρεται άλλη μια φορά. Δεν ξέρουμε αν υπάρχει χρόνος να σωθεί κάτι. Η Ερασιτεχνική επιβάλλεται να πάρει όχι μόνο θέση αλλά ως θεσμός με δικαιώματα και υποχρεώσεις να ψάξει την άκρη του νήματος που είναι οι Αμερικάνοι μέτοχοι της ΠΑΕ. Υπάρχουν χαρτιά με τα στοιχεία των μετόχων, υπάρχουν πρεσβείες, υπάρχουν Ελληνες της διασποράς που μπορούν να βοηθήσουν. Κύριοι, κινηθείτε, έχετε ευθύνες που θα αποδοθούν. Η ομάδα δεν αντέχει άλλο».

Ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας 2 Πέτρος Μαρτσούκος δήλωσε γενικόλογα από την πλευρά του ότι το πρωτάθλημα πρέπει να εξυγιανθεί, ότι όλοι θα βοηθήσουν στην έρευνα και υποσχέθηκε πολλά, όπως σχεδόν όλοι οι προκάτοχοί του. Σε ό,τι όμως έχει να κάνει με την ταμπακιέρα, ούτε λέξη αν γνωρίζει κάτι, αν του είπαν, αν όντως στήνονται παιχνίδια, αν θα ζητήσει να μην ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα όσο διαρκεί η έρευνα. Ούτε καν πρότεινε να μειωθούν οι ομάδες σε 16 ή 18 όπως ήταν πριν από χρόνια. Το πρόβλημα διογκώθηκε όταν ο Λευτέρης Αυγενάκης ως υφυπουργός Αθλητισμού για να… πολεμήσει τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο αύξησε τις ομάδες της κατηγορίας σε 34 και δημιούργησε χάος με δύο ομίλους, προς άγραν ψήφων. Ο λαλίστατος Ηρακλειώτης πολιτικός δεν έχει σχολιάσει το παραμικρό για όσα συμβαίνουν σχετικά με την έρευνα που αφορά το διάστημα που εκείνος ήταν στo τιμόνι του αθλητισμού.

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει συλλήψεις. Ωστόσο τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν μεταφέρθηκαν στη διεύθυνση του Εγκληματολογικού για τη διασταύρωση στοιχείων και εφόσον «δεθεί» η υπόθεση, τότε θα ασκηθούν ποινικές διώξεις και θα εκδοθούν εντάλματα συλλήψεων. Στην υπόθεση σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η Διεύθυνση Εγκληματικών Ερευνών έχει τη δυνατότητα να ανακτήσει και αρχεία που οι κάτοχοι των συσκευών που κατασχέθηκαν πρόλαβαν να σβήσουν. Εκτιμάται πως θα υπάρξουν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για τη σύσταση και λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, για χειραγώγηση αγώνων και για δωροδοκία – διαφθορά. Τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι εκτός από τους επτά προέδρους ομάδων της ΣΛ2 που φέρονται εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, υπάρχουν και τρεις πρόεδροι ομάδων της Σούπερ Λίγκας 1!

Τα «καμπανάκια»

Ανά τακτά διαστήματα ηχούσαν καμπανάκια για τη χειραγώγηση αγώνων, ωστόσο οι αρμόδιοι σφύριζαν αδιάφορα. Πιο αναλυτικά:

• FIFA και UEFA έχουν ενημερώσει κατ’ επανάληψη ότι το πρωτάθλημα της ΣΛ2 είναι το πιο διεφθαρμένο στην Ευρώπη.

• Στις 26 Ιουνίου 2017 ο πρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής Γιάννης Δρόσος μιλώντας στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ υποστήριξε ότι «τους τελευταίους έξι μήνες ομάδα εμπλέκεται σε ύποπτους αγώνες 16 φορές και άλλη μία 14 φορές»! Η ομάδα με τις 16 αναφορές ήταν η Καλλονή, η οποία πλέον δεν συμμετέχει ούτε στο τοπικό πρωτάθλημα Μυτιλήνης.

• Στις 11 Νοεμβρίου 2019 ο τότε πρόεδρος της ΣΛ2 Λ. Λεουτσάκος, όπως προαναφέρθηκε, μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής είπε για τα στημένα ματς: «Στο πιο βασικό που συμφωνούμε και θέλουμε να παρθούν άμεσα μέτρα είναι στο θέμα των χειραγωγουμένων. Είναι ένα θέμα που ταλανίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι ένα θέμα που οι ομάδες μέσα από αυτό το κομμάτι προσπαθούν να βρουν μια βιωσιμότητα και το οποίο καταστρέφει το ποδόσφαιρο. Είμαστε σύμφωνοι με το νομοσχέδιο και με τις κινήσεις του κ. υπουργού και θα είμαστε δίπλα του για οποιαδήποτε βοήθεια και στήριξη χρειαστεί από μας. Ευχαριστούμε για την πρόσκληση». Πιο ξεκάθαρα δεν γινόταν να το πει ο Λεουτσάκος και αντί να μπει λουκέτο στο πρωτάθλημα της κατηγορίας, ήρθε ο Λ. Αυγενάκης και αύξησε σε 34 τις ομάδες!

• Τον Αύγουστο του ’22 εκπρόσωποι της εταιρείας Sportradar σε συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Τάκη Μπαλτάκο στο Λονδίνο τον ενημέρωσαν ότι την τελευταία δεκαετία το ελληνικό ποδόσφαιρο κατέχει την πρώτη θέση στη χειραγώγηση αγώνων!

Τι ποινές προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας

Εφόσον ασκηθούν διώξεις σε ομάδες και φυσικά πρόσωπα θα αναλάβει δράση η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ ανεξαρτήτως των ποινικών ευθυνών που πιθανόν να προκύψουν για στημένους αγώνες στη ΣΛ2. Για τις ομάδες η ποινή φτάνει μέχρι και υποβιβασμό και για τους παράγοντες μέχρι ισόβιο αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο. Αλλά ακόμη κι αυτό είναι σχετικό αφού η ΣΛ1 πρότεινε στην ΕΠΟ για τη νέα σεζόν αντί να αυστηροποιηθούν οι ποινές για στημένα παιχνίδια, να μαλακώσουν και να υπάρξει αντί υποβιβασμού η αφαίρεση δέκα βαθμών. Το άρθρο 29 του Κώδικα Δεοντολογίας περί επηρεασμού για χειραγώγηση αγώνα προβλέπει: «Ολα τα πρόσωπα που δεσμεύονται από τον παρόντα Κώδικα που συμμετέχουν ή αποπειρώνται να συμμετάσχουν σε προσπάθεια επηρεασμού της πορείας ή του αποτελέσματος αγώνα ή διοργάνωσης με αντιαθλητικό, ανήθικο ή διεφθαρμένο τρόπο τιμωρούνται: α) με χρηματική ποινή είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000) έως εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ, β) με δεκαετή τουλάχιστον απαγόρευση ενασχόλησης με οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με το ποδόσφαιρο, και γ) με δεκαετή τουλάχιστον απαγόρευση εισόδου τους στους αγωνιστικούς χώρους. 2) Σε σοβαρές περιπτώσεις και σε περίπτωση επαναλήψεως, οι χρηματικές ποινές διπλασιάζονται, οι δε ποινές στα υπό στοιχ. β) και γ)απαγγέλλονται εφ’ όρου ζωής. 3) Σε περίπτωση που υπαίτια είναι ομάδα ή αξιωματούχος της, η ομάδα θα τιμωρείται με υποβιβασμό και χρηματική ποινή τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ. 4) Σε περίπτωση μη εμπλοκής αξιωματούχου της (τους), υπαίτια θεωρείται, σε κάθε περίπτωση, η ομάδα (ή ομάδες) όταν εμπλέκονται στο αδίκημα περισσότεροι του ενός ποδοσφαιριστές της».

Και το άρθρο 31 «Διαστρέβλωση – αλλοίωση συνθηκών διεξαγωγής αγώνα» αναφέρει: «1. Οποιοσδήποτε ενεργεί με πράξεις ή παραλείψεις έχοντας σκοπό τη διαστρέβλωση ή αλλοίωση των συνθηκών διεξαγωγής ή του αποτελέσματος ενός αγώνα κατά τρόπο ασύμβατο με την αθλητική δεοντολογία και νομοθεσία και η πράξη ή η παράλειψη δεν τιμωρείται με ειδική διάταξη του παρόντος κανονισμού, τιμωρείται με ποινή απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα τουλάχιστον για ένα (1) έτος και χρηματική ποινή 15.000 έως 40.000 ευρώ, εφόσον σχετίζεται με τα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Επίσης, σωρευτικά, θα του επιβάλλεται απαγόρευση ενασχόλησης σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο και σε ιδιαίτερα σοβαρή περίπτωση ή/και επανάληψη συμπεριφοράς η ποινή αυτή θα επιβάλλεται ισοβίως. Εάν υπαίτια είναι και η ομάδα στην οποία ανήκει, τιμωρείται και αυτή με ποινή αφαίρεσης επτά (7) βαθμών και χρηματική ποινή 30.000 έως 80.000 ευρώ εφόσον είναι ΠΑΕ».

Documento Newsletter