Ποδόσφαιρο: Η ανυποληψία της ελληνικής διαιτησίας

Στην Ελλάδα οι παράγοντες… σφάζονται για το ποιος θα κάνει κουμάντο στη διαιτησία, προφανώς γιατί έχουν τις δυνατότητες για κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα όλοι να θεωρούν τους Ελληνες διαιτητές ανυπόληπτους ή ανίκανους. Το ίδιο όμως πιστεύουν και οι διεθνείς ομοσπονδίες ποδοσφαίρου και γι’ αυτό σχεδόν ποτέ η ελληνική διαιτησία δεν εκπροσωπείται στις μεγάλες διοργανώσεις. Τυχαίο πως ούτε ένας από τους επτά Ελληνες διεθνείς διαιτητές δεν επιλέχθηκε για να διευθύνει αγώνα του Παγκόσμιου Κυπέλλου στο Κατάρ;

Η FIFA επέλεξε 36 διαιτητές να σφυρίξουν τους 64 αγώνες του Μουντιάλ, αλλά οι Ελληνες έμειναν πάλι απέξω. Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια, αφού ο μοναδικός Ελληνας ρέφερι που επιλέχθηκε να διευθύνει αγώνα τελικής φάσης ενός Μουντιάλ ήταν το 2002 ο Κύρος Βασσάρας.

Ο πρώην αρχιδιαιτητής της ΚΕΔ διηύθυνε τότε τον αγώνα του Γ΄ ομίλου Κόστα Ρίκα – Κίνα 2-0 (ο παλιός σέντερ φορ του ΟΦΗ Γκόμες είχε σημειώσει το πρώτο γκολ στο 61΄ κι έδωσε την ασίστ στον Ράιτ για το 2ο στο 65΄) και τα είχε πάει περίφημα.

Το 2006 ο Βασσάρας επιλέχτηκε πάλι για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας, όμως η συμμετοχή του σε δεύτερο σερί Μουντιάλ «ναυάγησε» ένα μήνα πριν από τη διεξαγωγή του, καθώς η FIFA τον έβγαλε από τον πίνακα επειδή οι βοηθοί του Τσολακίδης και Μαυρόπουλος δεν πέρασαν τα τελικά τεστ της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Ο κορυφαίος –κατά πολλούς– Ελληνας διαιτητής ήταν ακόμη τέταρτος διαιτητής στις τελικές φάσεις του Euro 2000 και 2004, ενώ στο Εuro 2008 διαιτήτευσε τον πρώτο του αγώνα σε τελική φάση: Πορτογαλία – Τσεχία 3-1, με βοηθούς τους Δημήτρη Σαραϊδάρη και Δημήτρη Μποζατζίδη. Πήραν και οι τρεις άριστα τόσο από τον Αγγλο παρατηρητή όσο και από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Διαιτησίας. Ετσι ορίστηκαν και στο παιχνίδι Πολωνία – Κροατία 0-1, όπου επίσης τα πήγαν περίφημα.

Να θυμίσουμε πως την περίοδο που ο Βασσάρας ήταν παρατηρητής και αργότερα αρχιδιαιτητής στην ΚΕΔ είχε δεχτεί επιθέσεις από αγνώστους δύο φορές. Τη μία εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου είχε το γραφείο του και τη δεύτερη του έστησαν καρτέρι και τον χτύπησαν έξω από το σπίτι του.

Επιστρέφοντας όμως στο Κατάρ 2022, να πούμε ότι μεταξύ των 36 ρέφερι η FIFA επέλεξε διαιτητές και από τη Ρουάντα, τη Γουατεμάλα, τη Νέα Ζηλανδία, το Ελ Σαλβαδόρ, την Αλγερία, τη Ζάμπια, την Κίνα, τα Αραβικά Εμιράτα, την Ονδούρα, την Γκάμπια και τη Ν. Αφρική αλλά όχι από την Ελλάδα! Και η ειρωνεία είναι ότι στο Κατάρ σφύριξε μέχρι και διαιτητής από τη Ρουμανία (Ιστβαν Κόβακς), στην οποία αρχιδιαιτητής είναι… ο Κ. Βασσάρας τα τελευταία οκτώ χρόνια (από το 2014)!

Να επισημάνουμε ότι από οικονομικής πλευράς η αμοιβή του διαιτητή στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν 5.000 ευρώ για τους αγώνες των ομίλων, ενώ στα νοκ άουτ και μέχρι τον τελικό ήταν 10.000 ευρώ. Για παράδειγμα ο ρέφερι του τελικού Σιμόν Μαρτσίνιακ που έπαιξε τρεις αγώνες, δύο ομίλων και τον τελικό, πήρε αποζημίωση 20.000 ευρώ.

Οι βοηθοί και ο τέταρτος πήραν 2.500 ευρώ για κάθε αγώνα και 5.000 ευρώ για τα νοκ άουτ. Τέλος, για τους διαιτητές VAR και τους βοηθούς τους η αμοιβή ήταν 3.000 ευρώ για αγώνες ομίλου και 5.000 για τα νοκ άουτ.