Ποδόσφαιρο: «Δεν θα ληφθούν αποφάσεις στο πόδι»

Ποδόσφαιρο: «Δεν θα ληφθούν αποφάσεις στο πόδι»

Το μέλος της υγειονομικής επιτροπής της ΓΓΑ Γιώργος Μαρίνος εξηγεί γιατί η επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα φαντάζει ακόμη μακρινή

Εκτός από τους ποδοσφαιριστές, τους διαιτητές και τα προπονητικά επιτελεία το παζλ ενός αγώνα περιλαμβάνει συνθήματα, φωνές και πανό. Ο οπαδικός παλμός και η ένταση της εξέδρας είναι η καρδιά του παιχνιδιού και η παρουσία των φιλάθλων δημιουργεί ένα ολοζώντανο χρωματιστό ντεκόρ. Ποδόσφαιρο χωρίς θεατές μοιάζει με φαγητό χωρίς αλάτι, όμως η πανδημία του κορονοϊού επιβάλλει συγκεκριμένους κανόνες και κανείς δεν παίζει με την υγεία του κόσμου.

Οι ΠΑΕ πιέζουν να ανοίξουν τα γήπεδα στους φιλάθλους, η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού είναι θετική προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά η Covid-19 επέστρεψε δριμύτερη στη ζωή μας. Με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο διεξαγωγής αγώνων της Σούπερ Λίγκας έστω με λίγους θεατές και άπαντες πρέπει να κάνουν υπομονή.

«Το βασικό κριτήριο για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων, όπως η επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα, είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία σε όλη την επικράτεια με δεδομένο ότι ποδόσφαιρο ή μπάσκετ δεν παίζεται μόνο στην Αθήνα. Πάμε βήμα βήμα, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Η πανδημία επηρεάζει όλες τις δραστηριότητες της καθημερινότητάς μας, μέσα στις οποίες είναι και ο αθλητισμός» δηλώνει στο Documento το μέλος της υγειονομικής επιτροπής της ΓΓΑ και διευθυντής Γενικής Ιατρικής του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο ΓΝΑ Λαϊκό Γιώργος Μαρίνος. «Είναι αυτονόητο ότι αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των αθλητών και των θεατών. Τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας έχουν αυξηθεί τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι ασθενείς και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί» λέει ο επιστημονικός συνεργάτης της κολυμβητικής ομοσπονδίας, ο οποίος σχετικά με την επικινδυνότητα του ανοίγματος των εξεδρών για τους φιλάθλους στην παρούσα φάση αναφέρει: «Επεξεργαζόμαστε την επιδημιολογική κατάσταση και ανάλογα προσαρμόζουμε τις κοινωνικές εκδηλώσεις στις οποίες μπορούμε να συμμετέχουμε με ασφάλεια. Επαναλαμβάνω, το άλφα και το ωμέγα είναι η υγεία του κόσμου και των αθλητών. Προσωπικά είμαι επιφυλακτικός με τα νέα δεδομένα που έχουμε. Για παράδειγμα η Αττική βρίσκεται σε συναγερμό. Αναλύουμε τα στοιχεία, μελετάμε τι γίνεται στις ξένες ομοσπονδίες και ενημερωνόμαστε τόσο για τα υγειονομικά πρωτόκολλα όσο και για τα μοντέλα επιστροφής του κόσμου που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην υγειονομική επιτροπή του υπουργείου Υγείας και δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις στο πόδι».

Την ίδια ώρα οι ΠΑΕ πιέζουν έστω και για λίγο κόσμο στα γήπεδα. Ο κ. Μαρίνος τονίζει ότι κατανοεί τους λόγους, αλλά εξηγεί γιατί είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός: «Αυτό το καταλαβαίνουμε, δεν ζούμε μέσα σε γυάλα. Είναι σαν να βλέπεις ταινία χωρίς ήχο, ενώ η διάθεση των εισιτηρίων αποτελεί σημαντικό έσοδο για τις επαγγελματικές ομάδες. Πρέπει όμως να ακολουθήσουμε αυστηρούς κανόνες ασφαλείας σε σχέση με την επιδημιολογική κατάσταση. Στις εξέδρες μπορεί να υπάρχει ένας διαχωρισμός, όπως γίνεται στα θέατρα ή στο σινεμά. Πρέπει να λάβουμε όμως κι άλλα στοιχεία υπόψη προτού ανοίξουμε τις θύρες. Για παράδειγμα πώς θα μετακινηθούν 5.000 φίλαθλοι για να πάνε στο γήπεδο και πώς θα μπουν στις θέσεις τους χωρίς να υπάρχει συγχρωτισμός».

Αναφορικά με την πρόταση του Βέλγου ιολόγου Μαρκ βαν Ρανστ, ο οποίος πρότεινε να επιστρέψουν οι φίλαθλοι με μάσκες στα γήπεδα, ο κ. Μαρίνος αναφέρει: «Το είδα από την τηλεόραση σε ένα τουρνουά μπάσκετ. Το σχέδιο για θεατές με μάσκες έχει μια λογική. Η κάθε χώρα όμως έχει δικό της επιδημιολογικό μοντέλο, εμείς περιορίζουμε τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Ολοι πρέπει να κάνουμε υπομονή. Στην παρούσα φάση πρέπει να ελέγξουμε την κατάσταση, να μειώσουμε τον κίνδυνο. Η μεταδοτικότητα του ιού είναι μεγάλη και ενδέχεται το φθινόπωρο να είναι ακόμη πιο επιθετική. Προσωπικά με τρομάζει η υψηλή τάση αύξησης των κρουσμάτων».

Documento Newsletter