Ποδόσφαιρο: «Bαριά παλτά» που έμειναν στη… βιτρίνα

Ποδόσφαιρο: «Bαριά παλτά» που έμειναν στη… βιτρίνα

Παίκτες πρώτης γραμμής ήρθαν στην Ελλάδα στη δύση της καριέρας τους ή για να κάνουν επανεκκίνηση, αλλά «δεν ακούμπησαν μπάλα» κι έφυγαν βράδυ

Η Σούπερ Λίγκα εξελίσσεται σε… παράδεισο μεγάλων παικτών που στο παρελθόν έχουν λάμψει στη βιτρίνα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και λίγο προτού κρεμάσουν τα παπούτσια τους ψάχνουν να κάνουν μια τελευταία… αρπαχτή εντός γηραιάς ηπείρου. Υπάρχουν και περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που έρχονται στο ελληνικό πρωτάθλημα προκειμένου να κάνουν επανεκκίνηση στην καριέρα τους, αλλά φεύγουν όπως έρχονται, παρότι ο πήχης της ποιότητάς του είναι ιδιαίτερα χαμηλός.

Ο τελευταίος σταρ της μπάλας που πέρασε από τη Σούπερ Λίγκα χωρίς να την… ακουμπήσει είναι ο Γιάγια Τουρέ. Ο Ιβοριανός μέσος με καριέρα πρωταγωνιστή στην Μπαρτσελόνα και τη Μάντσεστερ Σίτι έπαιξε μόλις σε δύο παιχνίδια πρωταθλήματος και μεσοβδόμαδα έλυσε το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό.

Βέβαια πριν από αυτόν είχε έρθει στο Λιμάνι ο Νιγηριανός Εμάνουελ Εμενίκε ο οποίος αποδείχτηκε ο… μεγαλύτερος τουρίστας που πάτησε ποτέ στα ελληνικά γήπεδα.

Η λίστα με τους αποτυχημένους άσους στη Σούπερ Λίγκα είναι μεγάλη και το Documento καταγράφει τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Τζολεόν Λέσκοτ: Ο Αγγλος αμυντικός είχε αξιοζήλευτη καριέρα στη Μάντσεστερ Σίτι, την Εβερτον, τη Γουέστ Μπρόμιτς, την Αστον Βίλα, ενώ το κοντέρ έγραψε και 26 συμμετοχές στην εθνική Αγγλίας προτού υπογράψει με την ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2016. Αγωνίστηκε σε μόλις τέσσερα παιχνίδια και έφυγε… νύχτα, προς απογοήτευση των φιλάθλων της ομάδας και της διοίκησης που τον έφερε για να έχει ένα… Hummer στην άμυνα.

Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ: Πριν από τριάμισι χρόνια ο Ιβάν Σαββίδης έκανε το… μπαμ με την απόκτηση του Βούλγαρου killer με το βαρύ βιογραφικό, ο οποίος είχε συμμετοχές στην Μπουντεσλίγκα (Μπάγερ Λεβερκούζεν), την Πρέμιερ Λιγκ (Τότεναμ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Φούλαμ) και στο γαλλικό πρωτάθλημα (Μονακό). To πέρασμά του από τον ΠΑΟΚ όμως ήταν σκέτη αποτυχία. Στο πρωτάθλημα αγωνίστηκε συνολικά 750 λεπτά σε 14 ματς και σκόραρε τέσσερις φορές.

Μικαέλ Εσιέν: Στις 2 Ιουνίου 2015 περίπου 1.000 φίλαθλοι του Παναθηναϊκού πήγαν στο «Ελ. Βενιζέλος» για να υποδεχτούν τον Γκανέζο σταρ με τη λαμπερή καριέρα σε Λιόν, Τσέλσι, Ρεάλ Μαδρίτης και Μίλαν. Στα ελληνικά γήπεδα όμως ήταν για… λύπηση. Επαιξε σε 12 ματς πρωταθλήματος και πέτυχε ένα γκολ με αντίπαλο τον Λεβαδειακό. Είχε υπογράψει διετές συμβόλαιο, πρόσθεσε στον τραπεζικό του λογαριασμό πάνω από 1 εκατ. ευρώ και έφυγε για να συνεχίσει την καριέρα του στην Πέρσιμπ Μπάντουνγκ της Ινδονησίας.

Εϊντουρ Γκούντγιονσεν: Το καλοκαίρι του 2011 η ΑΕΚ απέκτησε ως κράχτη τον Ισλανδό επιθετικό που είχε φορέσει με επιτυχία τις φανέλες της Μπαρτσελόνα και της Τσέλσι. Κουβαλούσε έναν σοβαρό τραυματισμό και στη Σούπερ Λίγκα μέτρησε δέκα συμμετοχές και πέτυχε μόλις ένα γκολ (Ξάνθη), ενώ είχε και τρεις ασίστ. Φτωχά στατιστικά για έναν παίκτη με «πλούσια» καριέρα.

Οσκαρ Καρντόσο: Ο Παραγουανός φορ ήταν μηχανή παραγωγής γκολ. Στην Μπενφίκα σε 175 συμμετοχές είχε σκοράρει 112 φόρες, στην Τράμπζονσπορ σε 50 ματς «είδε» 25 φορές δίχτυα και δικαιολογημένα η απόκτησή του από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2016 δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες. Ο απολογισμός του ήταν απογοητευτικός: σε 22 παιχνίδια στη Σούπερ Λίγκα πανηγύρισε τρία γκολ.

Ούγκο Αλμέιδα: Το «τανκς» από την Πορτογαλία έπαιξε σε Πόρτο, Βέρντερ, Μπεσίκτας, Ανόβερο, ενώ στην εθνική της χώρας του σε 57 συμμετοχές πέτυχε 19 γκολ. Σκόραρε δηλαδή σχεδόν μία φορά ανά τρία ματς. Η ΑΕΚ τον έφερε το καλοκαίρι του 2016 για να… σκίσει τα αντίπαλα δίκτυα, αλλά αυτό που έμεινε στο τέλος ήταν τα παραπανίσια… κιλά του. Στο πρωτάθλημα αγωνίστηκε σε 14 αγώνες και σκόραρε τέσσερις φορές.

Κέβιν Μιραλάς: Ο Ελβετός στράικερ στο πρώτο πέρασμά του από τον Ολυμπιακό (2010-2012) συνδύαζε την ουσία με το θέαμα. Είναι χαρισματικός επιθετικός και στην Εβερτον είχε εξαιρετική παρουσία για μια εξαετία. Στους «ερυθρόλευκους» επέστρεψε τον Ιανουάριο του 2018 για να κάνει νέο ξεκίνημα στην καριέρα του, αλλά δεν μπόρεσε να βρει τα πατήματά του. Στη Σούπερ Λίγκα έπαιξε σε 12 παιχνίδια και σημείωσε δύο γκολ.

Φλάβιο Κονσεϊσάο: Είναι ο ορισμός του παίκτη-παλτό. Αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2006 έχοντας στο βιογραφικό του 44 συμμετοχές στην εθνική Βραζιλίας και σπουδαία καριέρα σε Ρεάλ Μαδρίτης, Λα Κορούνια και Γαλατασαράι. Στους «πράσινους» όλα του πήγαν στραβά, έπαιξε σε 14 παιχνίδια και τον Ιανουάριο αποχώρησε κυριολεκτικά βράδυ.

Μάρσιο Αμορόζο: Στις 16 Ιανουαρίου 2008 περίπου 7.000 οπαδοί του Αρη υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» τον διεθνή Βραζιλιάνο επιθετικό (19 συμμετοχές, 9 γκολ με τη «σελεσάο»). Εκανε σπουδαία καριέρα στην Ιταλία (Ουντινέζε, Πάρμα) και τη Γερμανία (Ντόρτμουντ). Ο κόσμος του Αρη τον θυμάται ακόμη, παρότι στο γήπεδο δεν… ζωγράφισε. Στο πρωτάθλημα αγωνίστηκε σε εννιά παιχνίδια και σκόραρε μία φορά κόντρα στον Ατρόμητο.

Ετικέτες

Documento Newsletter