Ούτε 10 ούτε 20, αλλά 77 αγώνες σε επτά διαφορετικά αθλήματα χειραγωγήθηκαν στη χώρα μας το 2022!
Το πιο διεφθαρμένο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κατ’ εκτίμηση της UEFA, η Σούπερ Λίγκα 2, εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος… πελάτης της Sportradar! Από τις αρχές Ιανουαρίου η εταιρεία ανίχνευσης στοιχηματικής απάτης έχει αποστείλει στην ΕΠΟ τέσσερις φακέλους με παιχνίδια της ΣΛ2 που θεωρούνται ύποπτα προς χειραγώγηση. Η κατάσταση είναι μη ελεγχόμενη και η σύγχρονη γάγγραινα του αθλητισμού δεν θεραπεύεται με ευχολόγια.
Το Documento αποκαλύπτει σήμερα ότι το 2022 έγιναν 77 αναφορές για περιστατικά ενδεχόμενης χειραγώγησης ελληνικών αγώνων, με το ποδόσφαιρο να κατέχει την πρώτη θέση στη λίστα της ντροπής και της παρακμής. Το ποδόσφαιρο βρίσκεται λοιπόν στην κορυφή με 45 αγώνες (!), από τους οποίους οι 38 είναι της Σούπερ Λίγκας 2. Η ΣΛ1 έχει τέσσερα χειραγωγημένα ματς, ενώ άλλα τρία αφορούσαν ομάδες άλλης κατηγορίας.
Το μπάσκετ ακολουθεί με έντεκα παιχνίδια: πέντε της Α2 Ανδρών, τέσσερα της Α1 Γυναικών και δύο άλλης κατηγορίας. Στην τρίτη θέση είναι το βόλεϊ με εννέα αγώνες: πέκά ντε της Α1 Γυναικών και τέσσερις άλλης κατηγορίας. Η έκπληξη βρίσκεται στη θέση νούμερο 4 της λίστας, όπου θεωρήθηκαν ύποπτοι προς χειραγώγηση τέσσερις αγώνες κωπηλασίας και τέσσερις καράτε. Στις δύο τελευταίες θέσεις με δύο αγώνες βρίσκονται η ποδηλασία και το πόλο.
Οι παράγοντες πλέον δεν κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους για τα χειραγωγημένα παιχνίδια, ωστόσο δεν λαμβάνουν σοβαρές πρωτοβουλίες για τον περιορισμό του φαινομένου. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος παραδέχτηκε δημόσια ότι υπάρχουν στημένα παιχνίδια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Σε σχετική ερώτηση που του υποβλήθηκε στη τηλεοπτική εκπομπή «Δίκη» απάντησε: «Αυτό που βλέπω είναι ότι έρχεται πλήθος αναφορών από τη Sportradar και ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι αναφορές είναι σε συντριπτικό βαθμό για τη Σούπερ Λίγκα 2. Για τη Σούπερ Λίγκα 1 δεν έχω δει στη φετινή σεζόν κάποια αναφορά. Οτι υπάρχουν τεκμαίρεται από τέσσερις εκθέσεις της Sportradar για παιχνίδια της δεύτερης κατηγορίας. Αρα η απάντηση στο ερώτημα είναι ναι, γιατί δεν μπορεί η Sportradar να στέλνει δεκάδες παιχνίδια και να μην είναι ούτε ένα. Στατιστικά είναι αδύνατο».
Τι σκοπεύουν τα κάνουν στην ΕΠΟ; Μάλλον τίποτε ουσιαστικό. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας θα έχει επαφές με τις διωκτικές αρχές και με την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ). Η ιστορία επαναλαμβάνεται χωρίς να δίνεται λύση σε ένα πρόβλημα που έχει μπει στην καθημερινότητα του ποδοσφαίρου μας εδώ και περίπου 14 χρόνια. Ενδεικτιαναφέρουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2009 ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος είχε αποκαλύψει ότι «έχει έρθει και δεύτερος φάκελος, την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, με άλλα πέντε παιχνίδια. Θα πάει κι αυτός στη Δικαιοσύνη. Υπάρχουν λοιπόν ισχυρές ενδείξεις και στην Ελλάδα για χειραγώγηση αγώνων», για να προσθέσει: «Η πρόταση που έχουμε κάνει είναι η σύσταση μιας ανεξάρτητης αρχής η οποία θα ερευνά και θα τιμωρεί τέτοιες καταστάσεις. Συνάντησα άλλωστε τον κύριο Χρυσοχοΐδη (σ.σ.: τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη) και μου είπε ότι σε τρεις μήνες θα έχει δημιουργηθεί η νέα μονάδα δίωξης του οικονομικού εγκλήματος, στην οποία θα ενταχθεί και το στοίχημα». Εκ του αποτελέσματος όλοι οι εμπλεκόμενοι έκαναν μια τρύπα στο νερό σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων.