Ποδοσφαιρικός συναγερμός για το Brexit

Ποδοσφαιρικός συναγερμός για το Brexit

Ο πρόεδρος της UEFA επανέφερε στην επικαιρότητα τους κινδύνους του Brexit για το ποδόσφαιρο, τονίζοντας πως είναι πιθανόν οι αγγλικές ομάδες να μην είναι σε θέση να φιλοξενήσουν αναμετρήσεις για τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η Premier League αποτελεί αυτή τη στιγμή το πρωτάθλημα με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην Ευρώπη, όσον αφορά την επίδρασή του στον κόσμο, την εμπορική του δυναμική και την προσέλκυση ποδοσφαιριστών. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα τηλεοπτικά δικαιώματα για την τρέχουσα σεζόν. Προκειμένου να εξασφαλίσουν την προβολή των αναμετρήσεων το Sky Sports και το BT Sport πλήρωσαν το 2015 το ποσό-ρεκόρ των 5.13 δις το 2015, δηλαδή 70% πάνω από την προηγούμενη συμφωνία.

Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε η προοπτική του Brexit ξεκίνησαν οι ανησυχίες για τον τρόπο που θα επηρέαζε το αγγλικό ποδόσφαιρο. Στο Euro 2016 του καλοκαιριού ήταν καθημερινό θέμα συζήτησης ανάμεσα στους εκπροσώπους του Τύπου, οι οποίοι βέβαια πίστευαν ακράδαντα πως το δημοψήφισμα θα βγει αρνητικό. Οι εξελίξεις τους διέψευσαν, οπότε τα προβλήματα ήταν δεδομένο πως θα αρχίσουν σιγά-σιγά να περνούν από τη θεωρία στην πράξη. Τον Νοέμβριο ο Σερζ Οριέ της Παρί Σεν Ζερμέν δεν κατάφερε να περάσει τα αγγλικά σύνορα για τον αγώνα της ομάδας του με την Άρσεναλ, λόγω της έφεσής του που βρισκόταν σε εκκρεμότητα για ποινή φυλάκισης δύο μηνών.

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Σεφέριν επανέφερε προ ημερών το ζήτημα, μιλώντας στους Νew York Times. Υποστήριξε ότι περιστατικά όπως αυτόν με τον Οριέ θα αυξηθούν, ενώ οι αγγλικές ομάδες πιθανόν να χάσουν τη δυνατότητα να φιλοξενούν ευρωπαϊκούς αγώνες. «Αν το Brexit προχωρήσει, τα πάντα αλλάζουν. Αλλά το ποδόσφαιρο παιζόταν πριν και θα παίζεται και στο μέλλον. Τώρα, με την ελεύθερη μετακίνηση εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ καλύτερα. Απογοητεύτηκα όταν ο Οριέ της Παρί δεν κατάφερε να μπει στην Ελλάδα. Αυτό θα γίνει χειρότερο όταν ολοκληρωθεί το Brexit, κυρίως αν οι λόγοι είναι τόσοι επίσημοι. Μπορεί να έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Αν δούμε ότι οι παίκτες δεν μπορούν να μπουν στην χώρα επειδή έχουν κάποιο τέτοιο τρέχον θέμα, τότε απλά πρέπει να σκεφτούμε αν θα παίζουμε τα ευρωπαϊκά μας παιχνίδια εδώ», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, έθεσε ένα παράδειγμα περισσότερο χαρακτηριστικό, που αγγίζει δύο από τους κορυφαίους παίκτες στον κόσμο και μια ομάδα-θρύλο, όπως η Μπαρτσελόνα. Ο τελικός του Champions League είναι προγραμματισμένος να γίνει στο Κάρντιφ φέτος και σε περίπτωση που η Μπάρτσα καταφέρει να φτάσει μέχρι εκεί, είναι πιθανόν να προκύψουν ζητήματα με τους δύο σούπερ σταρ της. «Ο Νεϊμάρ και ο Μέσι έχουν εκκρεμείς νομικές υποθέσεις. Φέτος, ο τελικός του Champions League είναι στο Κάρντιφ. Φανταστείτε αν δεν τους αφήσουν να περάσουν τα σύνορα. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Αν οι παίκτες από την Αγγλία μπορούν να ταξιδεύουν παντού αλλά εκείνοι άλλων ομάδων δεν μπορούν να μπουν στο Νησί». Κοιτάζοντας στο μέλλον των διοργανώσεων, ο Σεφέριν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για το Euro του 2020, αφού το Γουέμπλεϊ του Λονδίνου είναι προγραμματισμένο να φιλοξενήσει τους ημιτελικούς και τον τελικό.

Επίσης, η αγγλική ομοσπονδία έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για το Μουντιάλ του 2030 και το Euro το 2020. Ο πρόεδρός της Κρεγκ Κλαρκ είχε δηλώσει πριν από περίπου έναν χρόνο ότι η προοπτική του Brexit ίσως την οδηγήσει στην κατάθεση συνυποψηφιότητας με μια χώρα που θα παραμένει εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέραν των δεδομένων ζητημάτων που τέθηκαν από τους αξιωματούχους, το ποδόσφαιρο θα αντιμετωπίσει και προβλήματα στη δομή και την καθημερινότητά του. Οι μεταγραφές και η μετακίνηση ανηλίκων, είναι ένα σημαντικό ζήτημα, αφού με το άρθρο 19 του κανονισμού της FIFA οι μεταγραφές παικτών κάτω των 18 επιτρέπονται μόνο με ορισμένες εξαιρέσεις. Μία από αυτές είναι η μεταγραφή να γίνει εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης ή εντός ΕΟΧ.

Είναι χαρακτηριστικό πως το πολύ δημοφιλές ηλεκτρονικό παιχνίδι Football Manager αποφάσισε να προσομοιώσει τις συνθήκες εξόδου από την Ε.Ε, χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη ως μέσο επιλογές τριών διαφορετικών δρόμων. Στην τρίτη περίπτωση του «Hard Brexit», για όλους τους μη Βρετανούς ποδοσφαιριστές οι συνθήκες μεταγραφής είναι ίδιες με όλους τους μη Ευρωπαίους. Χρειάζονται δηλαδή άδεια εργασίας για να μετακινηθούν στο Νησί, η οποία είναι αρκετά εύκολο να μην χορηγηθεί αν δεν πληρούνται οι όροι. «Παίκτες όπως ο Ενγκολό Καντέ ή ο Ντιμίτρι Παγιέ, από τους κορυφαίους τη χρονιά που πέρασε δεν θα μπορούσαν να πάρουν άδεια εργασίας και να παίξουν στην Αγγλία», έλεγε χαρακτηριστικά ο Μάιλς Γιάκομπσον, δημιουργός του παιχνιδιού…

Ετικέτες

Documento Newsletter