Τι εφαρμόζεται ήδη από την Πρωτοχρονιά και φέρνει… μηδενικές ελαφρύνσεις για πολλούς φορολογούμενους
Με τουλάχιστον 16 αλλαγές στη φορολογία έρχεται το 2020, καθώς από την 1η Ιανουαρίου ξεκίνησε η εφαρμογή των μέτρων τα οποία ήδη έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Οι αλλαγές στο νέο φορολογικό σε αρκετούς θα επιφέρουν ελαφρύνσεις, ωστόσο για πολλούς ο τελικός λογαριασμός δεν θα φέρει καμία αλλαγή στο εισόδημα. Ειδικά για τους φορολογούμενους της μεσαίας τάξης η κυβέρνηση έχει μεταθέσει τις ελαφρύνσεις για όταν προκύψει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος.
Οι αλλαγές αφορούν όλους τους τομείς της φορολογίας και η εφαρμογή τους ξεκίνησε ήδη από την Πρωτοχρονιά. Οι αλλαγές που ήδη έχουν ψηφιστεί μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:
01 Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Εκατομμύρια φορολογούμενοι με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και μισθώματα ακινήτων θα συνεχίσουν να κάνουν υποχρεωτικές ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή μέσω e-banking κ.λπ., καλύπτοντας από φέτος το 30% των ετήσιων πραγματικών εισοδημάτων τους. Η λίστα των δαπανών, υπηρεσιών ή αγαθών που προσμετράται παραμένει ίδια, ενώ σε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσοστού το μη καλυπτόμενο ποσό θα φορολογείται με 22%.
02 Νέα πάγια ρύθμιση: Αλλάζει ο αριθμός των δόσεων για την πάγια ρύθμιση οφειλών προς το δημόσιο. Από φέτος για τις τακτικές υποχρεώσεις οι δόσεις αυξάνονται σε έως και 24, ενώ για τις έκτακτες οφειλές οι δόσεις αυξάνονται σε έως και 48.
03 ΕΝΦΙΑ: Στα μέσα του χρόνου έρχονται αλλαγές σε τουλάχιστον 3.000 περιοχές οι οποίες θα ενταχθούν στο σύστημα αντικειμενικών αξιών. Η ένταξη των συγκεκριμένων περιοχών θα φέρει διεύρυνση της φορολογικής βάσης κατά 20%. Σε τουλάχιστον 1.500 περιοχές αναμένονται αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ ακόμη και 50 φορές πάνω σε σχέση με τον φόρο που πλήρωσαν το 2019. Οι αλλαγές θα γίνουν κυρίως σε περιοχές που θεωρούνται «φιλέτα», όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Σαντορίνη, η Τήνος, η Κέρκυρα, η Τζια, το Πόρτο Χέλι, η Χαλκιδική.
04 ΦΠΑ: Παρατείνεται για ακόμη έξι μήνες η εφαρμογή της μείωσης κατά 30% των συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου τα οποία σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού. Ετσι, από 1 Ιανουαρίου 2020 τα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος θα συνεχίσουν να έχουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 5%, 9% και 17%.
05 Φόρος φυσικών προσώπων: Από 1 Ιανουαρίου 2019 ισχύει νέα φορολογική κλίμακα με μειωμένο εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή στο 9% από 22% για τα πρώτα 10.000 ευρώ. Αντίστοιχα, οι υπόλοιποι φορολογικοί συντελεστές θα είναι 22% για το εισόδημα από 10.000,01 έως 20.000 ευρώ, 28% για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 30.000 ευρώ, 36% για εισόδημα από 30.000,01 έως 40.000 ευρώ και 44% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από 40.001 ευρώ.
06 Φόρος επιχειρήσεων: Ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών από τη χρήση του 2019 μειώθηκε από 28% σε 24%, ενώ για τη χρήση του 2020 αναμένεται ακόμη μια μείωση από το 24% στο 20%.
07 Φορολόγηση μερισμάτων: Μείωση του φόρου στα μερίσματα από 10% που είναι σήμερα σε 5%. Η μείωση του φόρου στα μερίσματα μαζί με τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών θα συμπαρασύρει χαμηλότερα το συνολικό φορολογικό βάρος των επιχειρήσεων.
08 Φορολόγηση αγροτών: Μείωση του φορολογικού συντελεστή σε 10% για όλα τα αγροτικά συνεργατικά σχήματα.
09 Εισφορά αλληλεγγύης: Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα άτομα με αναπηρία 80% και άνω.
10 Φόρος πολυτελούς διαβίωσης: Κατάργηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν πολύτεκνοι με ανήλικα άγαμα τέκνα.
11 Ληξιπρόθεσμες οφειλές μεταξύ ιδιωτών: Παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις να διαγράφουν ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών από πελάτες τους, συνολικού ύψους έως 300 ευρώ ανά οφειλέτη, χωρίς να χρεάζεται να έχουν ακολουθήσει προηγου΄μενω όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την είσπραξή τους, δεδομένου ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων το κόστος της διαδικασίας είναι υψηλότερο από το ύψος της οφειλής.
12 ΦΠΑ ακινήτων: Αναστολή για τρία χρόνια της επιβολής ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις νεόδμητων κτισμάτων από οικοδομικές και κατασκευαστικές επιχειρήσεις προς ιδιώτες αγοραστές. Η αναστολή θα ισχύσει έως και το 2022.
13 Φόρος υπεραξίας: Παράταση για ακόμη τρία χρόνια της αναστολής του φόρου υπεραξίας επί του κέρδους αγοραπωλησίας ακινήτων. Παρότι ο φόρος έχει ψηφιστεί, στην ουσία δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
14 Δαπάνη αναβάθμισης ακινήτων: Έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για ποσό έως 16.000 ευρώ για την παροχή υπηρεσιών ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων. Η έκπτωση θα γίνει για το εισόδημα των ετών 2020 έως και 2022 και η έκπτωση θα κατανεμηθεί ισόποσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.
15 Ηλεκτρονικά βιβλία: Καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και των ηλεκτρονικών βιβλίων για όλες τις επιχειρήσεις.
16 ΦΠΑ: Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 24% που είναι σήμερα για τα είδη πρώτης ανάγκης που απευθύνονται στη βρεφική ηλικία, καθώς και για τα κράνη μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων.