«Πνίγηκε» η Σαντορίνη: Οι κρουαζιέρες των 11.000 τουριστών δοκιμάζουν τις υποδομές του νησιού

Φωτογραφίες: Καθημερινή

Ασφυκτικά γεμάτη από τουρίστες που καταφθάνουν στο νησί με κρουαζιερόπλοια είναι η Σαντορίνη, όπου μόνο την Τρίτη την επισκέφθηκαν περίπου 11.000 ταξιδιώτες κρουαζιέρας.

Ο όγκος των ταξιδιωτών που φτάνουν στο νησί επαναφέρει στη συζήτηση το θέμα με τα όρια στις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων και την ανάγκη ρύθμισής του. Η εικόνες του συνωστισμού σε κεντρικό δρόμο των Φηρών είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στη Σαντορίνη.

Ο δήμαρχος του νησιού μιλώντας στην «Καθημερινή», υποστήριξε ότι οι επιβάτες κρουαζιέρας που ελλιμενίζονται στη Σαντορίνη δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 8.000 ημερησίως, ώστε να είναι βιώσιμο το νησί, οι κάτοικοι και ο τουρισμός του, πρόταση η οποία στηρίζεται, σύμφωνα με τον ίδιο, στις παραινέσεις της Διεθνούς Ενωσης Κρουαζιέρας (CLIA) και σε έρευνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ο δήμαρχος της Σαντορίνης, πάντως, σημειώνει ότι επειδή ήταν αδύνατον να περιοριστεί η κρουαζιέρα από φέτος, μια και οι αφίξεις οργανώνονται ένα ή δύο χρόνια νωρίτερα, η δημοτική αρχή κατάφερε, όπως λέει, να μειώσει τις δύσκολες μέρες –κατά τις οποίες οι επισκέπτες της κρουαζιέρας ξεπερνούν τις 10.000-11.000– από 63 πέρυσι σε 48 φέτος.

Το «lockdown» στις μετακινήσεις

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, προκάλεσαν σάλο οι δηλώσεις του προέδρου της δημοτικής κοινότητας Θήρας ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να ελαττώσουν τις μετακινήσεις τους στο νησί γιατί… περιμένουν τουρίστες.

Διαβάστε επίσης: Σαντορίνη: Αιρετός καλεί τους πολίτες να «ελαττώσουν τις μετακινήσεις» τους γιατί… έρχονται τουρίστες

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο Facebook, ενημέρωνε τους μόνιμους κατοίκους της Σαντορίνης, ότι αναμένεται η «έλευση 17.000 επισκεπτών από τα κρουαζιερόπλοια» και τους επισημαίνοντας παράλληλα «όσο μπορούμε ελαττώνουμε τις μετακινήσεις μας». Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάρτηση που αρχικά δημοσιεύθηκε στη σελίδα της τοπικής κοινότητας Θήρας στη συνέχεια διεγράφη, ενώ σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησε λίγο αργότερα και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας.

Ο ίδιος, μιλώντας στην «Καθημερινή» σημείωσε ότι ήθελε να επιστήσει την προσοχή στους κατοίκους και τους τουρίστες, προκειμένου να αποφύγουν το κυκλοφοριακό κομφούζιο και τον συνεπαγόμενο εκνευρισμό στο κέντρο της πόλης, ωστόσο τόνισε ότι δεν έλειψαν οι εντάσεις στο τελεφερίκ αλλά και στα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα. Παραδέχθηκε, επίσης, ότι η αρχική πληροφόρηση για 17.000 αφίξεις κρουαζιέρας ήταν λανθασμένη.

Ανάγκη ρύθμισης

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ο δήμαρχος, σύμφωνα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα, υποστήριξε ότι το νησί του δεν θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα με την κρουαζιέρα εάν εκείνη ρυθμιστεί. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να τονίσει στους παρευρισκομένους ότι τα ζητήματα που επείγει να επιλυθούν είναι η κατασκευή του νέου λιμανιού στον Μονόλιθο, για το οποίο εκκρεμεί απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του ΑΔΜΗΕ για τη μεταφορά υπάρχοντος καλωδίου που μεταφέρει ενέργεια από τη Μήλο. «Η Σαντορίνη έχει, εξάλλου, ενεργειακά αποθέματα για τα επόμενα δύο χρόνια», όπως επισημαίνει ο κ. Ζώρζος.

«Ζητούμε να μην αδειοδοτηθεί ούτε μία νέα κλίνη, να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο του Airbnb και να ελεγχθούν οι στρατηγικές επενδύσεις. Το κυριότερο, να μειωθούν οι “κενές” μέρες μεταξύ της λήξης και της εκ νέου επιβολής της ετήσιας, επαναλαμβανόμενης αναστολής της έκδοσης αδειών για εκτός σχεδίου δόμηση, καθώς το δεκαπενθήμερο “παραθυράκι” αφήνει κενό νόμου και στο μεταξύ εκδίδονται άδειες για χιλιάδες τ.μ.» υπογραμμίζει παράλληλα ο δήμαρχος.

Δείτε επίσης: Ο Πορτοσάλτε… ταξιδιωτικός πράκτορας: «Μην πηγαίνετε διακοπές τον Αύγουστο γιατί δεν χωράνε οι τουρίστες»

«Πυρά» Καρυστιανού για Μητσοτάκη, Κλάπα, Αδειλίνη: Ζείτε μέσα στη σήψη – Επιτέλους πέφτουν οι μάσκες

Στο τραπέζι των προτάσεων για την προεδρία της Δημοκρατίας η Γιάννα Αγγελοπούλου

Εργατικό δυστύχημα στα ναυπηγεία της Σαλαμίνας – Νεκρός μεταλλεργάτης

Ο Αυγενάκης και το ράλι των απευθείας αναθέσεων – Οι «χρυσές» δουλειές που έδινε ως υφυπουργός Αθλητισμού

Κάσος: Μετά την… παρατήρηση από μακριά, η Αθήνα ρίχνει το βάρος στη διπλωματία

50 χρόνια μετά τη χούντα: Ανάμεσα σε Λουδοβίκους και βαρόνους

Ακρίτα για Σακελλαροπούλου: «Τι φοβάται άραγε; Την οργή των οικογενειών;»

Πολίτης βρίζει Μητσοτάκη on air με το «καλημέρα» και ο ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ τους… μαλώνει: «Για όνομα του Θεού παιδιά…» (Video)