Πλυντήριο της κυβέρνησης η Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Πλυντήριο της κυβέρνησης η Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Η «ανεξάρτητη» αρχή βγάζει λάδι τον Μητσοτάκη για όλα, από τη λίστα Πέτσα και τις παρακολουθήσεις μέχρι τις επαναπροωθήσεις και τη Novartis

 

Συγκλονιστικές είναι οι εξελίξεις στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) ή καλύτερα την Εθνική Αρχή Αδιαφάνειας όπως την έχουν αποκαλέσει πολλοί. Την ώρα που το Documento ολοκλήρωνε την αποκαλυπτική έρευνά του για τα «έργα και τις ημέρες» του τέως στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού και διορισμένου στη θέση του επικεφαλής της ΕΑΔ Αγγελου Μπίνη και ενώ έχει προηγηθεί η έκθεση-καταπέλτης της Κομισιόν για το κράτος δικαίου στη χώρα μας, ο Αγγ. Μπίνης υπέβαλε την παραίτησή του. Είναι εντυπωσιακό ότι ο πρώην στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού παραιτήθηκε ξαφνικά ενώ έχει δεχτεί σκληρή κριτική για μια σειρά από εκθέσεις της ΕΑΔ που ακόμη και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έχουν χαρακτηρίσει «φιάσκο».

Από την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και τα παράνομα pushbacks στο Αιγαίο μέχρι το σκάνδαλο της λίστας Πέτσα, την απόδοση πειθαρχικών ευθυνών για το «αμαρτωλό» Ταμείο Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού αλλά και την εμπλοκή του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο σκάνδαλο Novartis, η ΕΑΔ υπό τον Μπίνη φροντίζει να «καθαρίζει» όλους τους εμπλεκόμενους που σχετίζονται με την κυβέρνηση Μητσοτάκη από τυχόν ευθύνες έχοντας μετατραπεί σε πλυντήριο. Η υποτιθέμενη ανεξάρτητη αρχή μόνο ανεξάρτητη δεν είναι, σε σημείο που, σύμφωνα με νομικές πηγές, ενδεχομένως να προκύπτουν ποινικές ευθύνες, καθώς ορισμένες υποθέσεις αφορούν το δημόσιο συμφέρον.

Το γεγονός εξάλλου ότι η ΕΑΔ δεν επιτελεί το έργο για το οποίο θεωρητικά ιδρύθηκε πιστοποιεί και η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου. Μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μη στοχοποιεί ευθέως την ΕΑΔ, οι ανησυχίες που εκφράζει ωστόσο και οι επισημάνσεις της προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη για προβλήματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου και τη λειτουργία του έχουν άμεσο αντίκτυπο και σε αυτή.

Το γεγονός εξάλλου ότι η ΕΑΔ δεν επιτελεί το έργο για το οποίο θεωρητικά δημιουργήθηκε, παρά μόνο ελέγχεται για τη συγκάλυψη υποθέσεων και για εξυπηρετήσεις προς την κυβέρνηση, πιστοποιεί και η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου. Μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μη στοχοποιεί ευθέως την ΕΑΔ, οι ανησυχίες που εκφράζει ωστόσο και οι επισημάνσεις της προς την ελληνική κυβέρνηση για προβλήματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου και τη λειτουργία του έχουν άμεσο αντίκτυπο και σε αυτή. Σε κάθε περίπτωση, συνιστούν απόδειξη ότι η αρχή που δημιουργήθηκε για να εξασφαλίζει τη διαφάνεια στο δημόσιο δεν κάνει σωστά τη δουλειά της.

«Λάδι» με τις παρακολουθήσεις Κουκάκη

Τον περασμένο Απρίλιο ο δημοσιογράφος του οικονομικού ρεπορτάζ Θανάσης Κουκάκης κατήγγειλε δημοσίως ότι είχε πέσει θύμα παρακολούθησης μέσω του κινητού του τηλεφώνου. Λίγες μέρες πριν, συγκεκριμένα στις 28 Μαρτίου 2022, ο Θ. Κουκάκης είχε λάβει επίσημη απάντηση από το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Πρόκειται για διεπιστημονικό εργαστήριο με βασικό ερευνητικό σκοπό τον εντοπισμό ψηφιακών απειλών κατά μελών της κοινωνίας των πολιτών, όπως και την παρακολούθηση της εξάπλωσης της μισθοφορικής βιομηχανίας λογισμικών κατασκοπείας (spyware). Σύμφωνα με την τρισέλιδη έκθεση του Citizen Lab, η τηλεφωνική συσκευή του Θ. Κουκάκη τουλάχιστον κατά το διάστημα 12 Ιουλίου έως 24 Σεπτεμβρίου 2021 είχε μολυνθεί με το spyware Predator (Αρπακτικό). Το λογισμικό χρησιμοποιείται παγκοσμίως για παρακολουθήσεις.

Δεν ήταν όμως η μοναδική παρακολούθηση στο κινητό του Θ. Κουκάκη. Το καλοκαίρι του 2020 είχε πέσει θύμα παρακολούθησης και από την ΕΥΠ για λόγους «εθνικής ασφάλειας». Μετά τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας Κουκάκη ξέσπασε σάλος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε ότι «η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αυτεπάγγελτα έχει παρέμβει προκειμένου να διερευνήσει τη σχετική καταγγελία».

Πρόσφατα ο δημοσιογράφος του «Βήματος» Βασίλης Λαμπρόπουλος μετέδωσε ότι η ΕΑΔ ολοκλήρωσε την έρευνα. Σύμφωνα με αυτήν, «καμιά ελληνική κρατική αρχή όπως η ΕΛ.ΑΣ., η ΕΥΠ, στρατιωτικές υπηρεσίες δεν φαίνεται να έχει αποκτήσει και χρησιμοποιήσει το λογισμικό κατασκοπείας από κινητά, Predator».

Μόνο η ΕΑΔ δεν είδε pushbacks στο Αιγαίο

Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου η ΕΑΔ εξέδωσε δελτίο Τύπου σχετικά με τρίμηνη έρευνα που είχε κάνει για παράνομα pushbacks (επαναπροωθήσεις) στο Αιγαίο. Επρόκειτο για ένα λιτό δελτίο Τύπου στο οποίο απλώς αναφερόταν ότι δεν επιβεβαιώθηκαν όσα αναφέρονταν σε δημοσίευμα της ειδησεογραφικής πλατφόρμας LightHouse Reports περί άτυπων αναγκαστικών επιστροφών. Διεθνείς οργανώσεις ζήτησαν την πλήρη δημοσιοποίηση της έρευνας. Οπως και έγινε ένα μήνα μετά.

Επρόκειτο για έκθεση 193 σελίδων η οποία δεν διαπίστωνε πουθενά ότι γίνονταν επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, παρά τις δεκάδες καταγγελίες που έχει καταγράψει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ αλλά και την παραίτηση του επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί στις 28 Απριλίου. Η παραίτηση υποβλήθηκε έπειτα από έρευνα της ΟLAF, σύμφωνα με την οποία η Frontex είχε εμπλακεί σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης ή απώθησης εκατοντάδων προσφύγων στο Αιγαίο.

Μερικές μέρες μετά, σε δημοσίευμά του το Politico αποκάλυψε ότι η έρευνα της ΕΑΔ βασίστηκε σε αναρμόδια πρόσωπα. Σχεδόν το 45% όσων ρωτήθηκαν κατά την έρευνα της ΕΑΔ ήταν αξιωματούχοι της αστυνομίας ή του λιμενικού. Πρόσωπα δηλαδή τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να εμπλέκονται στις παράνομες επαναπροωθήσεις.

Παράλληλα, το ίδιο δημοσίευμα αποκάλυπτε ότι οι αρχές είχαν μιλήσει για τις ανάγκες της έρευνας με ιερείς και μητροπολίτες, ενώ από τους 65 ερωτηθέντες ένας ήταν εκπρόσωπος ΜΚΟ και μόνο τέσσερις ήταν μετανάστες. Κανένας αξιωματούχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες δεν συμπεριλαμβανόταν μεταξύ όσων ρωτήθηκαν, ενώ η έκθεση της ΕΑΔ έκανε ελάχιστη αναφορά στη Frontex. Οσα αποκάλυπτε το Politico προκάλεσαν σάλο. Ακόμη και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν την έκθεση της ΕΑΔ «φιάσκο». Ηταν εμφανές ότι η ΕΑΔ συνειδητά επέλεξε να εκπονήσει μια έκθεση που να μην εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η ΕΔΕ για το «αμαρτωλό» ταμείο που δεν έγινε

Ακόμη μία υπόθεση για την οποία δέχτηκε σφοδρή κριτική η ΕΑΔ είναι αυτή του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού. Πρόκειται για το αποκαλούμενο και «αμαρτωλό ταμείο» του υπουργείου, για το οποίο έχουν ήδη παραπεμφθεί σε δίκη 14 υπάλληλοι και συνδικαλιστές αναφορικά με την περιβόητη υπόθεση των πλαστών και αγύριστων δανείων. Η ποινική δίωξη ασκήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2019 από την τότε Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Η δίωξη στρεφόταν κατά μελών της διοίκησης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας για το χρονικό διάστημα 2012-14, κατά του τέως διευθυντή του ταμείου και ενός υπαλλήλου και αφορούσε κατά περίπτωση πέντε κακουργήματα.

Δεν ήταν και η μοναδική εμπλοκή υπαλλήλων και συνδικαλιστών του υπουργείου με τη Δικαιοσύνη. Στις 7 Αυγούστου 2020 ασκήθηκε νέα ποινική δίωξη για απιστία κατ’ εξακολούθηση κατά των μελών που ήταν στη διοίκηση του ταμείου από το 2006 ως το 2016 για ποσά που ανέρχονται περίπου στα 45,5 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Αν και ασκήθηκαν διώξεις, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αρνήθηκε να κινήσει διαδικασίες για την πειθαρχική δίωξή τους με το σκεπτικό ότι δεν είχαν εκδοθεί παραπεμπτικά βουλεύματα. Στις 22 Οκτωβρίου 2021 ο πρώην υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης απέστειλε επιστολή προς τον επικεφαλής της ΕΑΔ Αγγ. Μπίνη. Τον ρωτούσε εάν «έχει προβεί η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε οποιονδήποτε έλεγχο, όπως ο νόμος 4622/2019 ορίζει ως αρμοδιότητά της, στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού ή σε όποιο άλλο αρμόδιο πειθαρχικό όργανο του ΥΠΠΟΑ για τη μη άσκηση της πειθαρχικής διαδικασίας» σε βάρος των υπαλλήλων που διώκονταν από τη Δικαιοσύνη. Στην έγγραφη απάντησή του ο Αγγ. Μπίνης συντάχθηκε με τους ισχυρισμούς της Λ. Μενδώνη. Οτι δηλαδή θα κινήσει τις σχετικές διαδικασίες για την πειθαρχική δίωξη των υπαλλήλων μόλις εκδοθούν τα βουλεύματα του δικαστικού συμβουλίου. Μέχρι τότε οι συνδικαλιστές θα μπορούν να απολαμβάνουν την υπουργική εύνοια.

Αποσιωπάται το σκάνδαλο της λίστας Πέτσα

Οπως φαίνεται, η ΕΑΔ κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποσιωπηθεί πλήρως και το εξόφθαλμο σκάνδαλο της λίστας Πέτσα. Παρότι εκ του νόμου είναι αρμόδια να μεσολαβήσει ώστε να δοθούν στη δημοσιότητα τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκαν τα μέσα ενημέρωσης που πήραν τα εκατομμύρια από την καμπάνια για την πανδημία «Μένουμε σπίτι» και «Μένουμε ασφαλείς», η ΕΑΔ αρνείται να το κάνει, αρνούμενη να συμμορφωθεί ακόμη και με δικαστική απόφαση.

Το συγκεκριμένο αναφερόταν και στην έκθεση της Κομισιόν που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη (13.07.2022), στην οποία οι οργανισμοί MFRR και MPM κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει έλλειψη διαφάνειας στην κατανομή κρατικών επιχορηγήσεων προς τα ΜΜΕ. Οπως έχει γράψει το Documento από τις 24 Οκτωβρίου 2021, τόσο η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης όσο και η ΕΑΔ αρνούνταν εδώ και πολλούς μήνες με πρωτοφανείς νομικισμούς να γνωστοποιήσουν στον ιστότοπο Vouliwatch, ο οποίος παρακολουθεί και καταγράφει την κοινοβουλευτική δραστηριότητα, στοιχεία για τα κριτήρια επιλεξιμότητας των ΜΜΕ που εισέπραξαν χρήματα. Το Vouliwatch είχε υποβάλει σχετικό αίτημα κατάθεσης εγγράφων, όπως δικαιούται από τον νόμο και από το σύνταγμα. Στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν γινόταν λόγος για «αίτημα που ζητούσε τη γνωστοποίηση των κριτηρίων ανάθεσης και απορρίφθηκε σιωπηρά από τις αρχές», δείχνοντας την ΕΑΔ.

Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης είχε αρνηθεί εξαρχής να απαντήσει στο αίτημα του Vouliwatch εντός του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου των 20 ημερών, με αποτέλεσμα η μη κερδοσκοπική εταιρεία να προσφύγει στη μοναδική αρμόδια διαμεσολαβήτρια αρχή, δηλαδή την ΕΑΔ, η οποία όμως επικαλέστηκε ανύπαρκτο κενό στον νόμο για το «επιτελικό κράτος» και αρνήθηκε έστω να εξετάσει το αίτημα του Vouliwatch. Κατόπιν αυτών των εξελίξεων το Vouliwatch κατέθεσε στο διοικητικό εφετείο αίτηση ακύρωσης, ζητώντας πρακτικά από τη Δικαιοσύνη να αποφασίσει αν ορθώς η ΕΑΔ αρνείται έστω και να απαντήσει. Η απόφαση του διοικητικού εφετείου ουσιαστικά επέβαλε στην ΕΑΔ να μεσολαβήσει ώστε τα έγγραφα που ζητήθηκαν να παραδοθούν όπως ορίζει ο νόμος. Με άλλα λόγια, υποχρέωσε τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα, δηλαδή να δημοσιοποιήσουν επιτέλους τα κριτήρια με τα οποία η κυβέρνηση επέλεξε ποια μέσα ενημέρωσης θα χρηματοδοτηθούν και ποια θα αποκλειστούν ή έστω να διευκρινίσουν αιτιολογημένα γιατί δεν το κάνουν. Μάλιστα στο αιτιολογικό της απόφασης αναφέρεται ρητά ότι παράνομα τόσο η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης όσο και η ΕΑΔ απέρριψαν σιωπηρά τα αιτήματα και τις προσφυγές του vouliwatch.gr, καθώς είναι υποχρεωμένες εκ του νόμου να απαντήσουν αιτιολογημένα.

Παρ’ όλα αυτά, η ΕΑΔ, με μια προκλητική απόφαση που εκ των πραγμάτων προστατεύει τους ενορχηστρωτές του σκανδάλου της λίστας Πέτσα, αρνήθηκε εκ νέου να μεσολαβήσει ώστε οι πολίτες να ενημερωθούν για τα κριτήρια με τα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη διένειμε εκατομμύρια δημόσιου χρήματος, ακόμη και σε μέσα ενημέρωσης που δεν λειτουργούσαν ή σε άλλα αμφιβόλου αξιοπιστίας. Συγκεκριμένα, η αρχή της οποίας προΐσταται ο Αγγ. Μπίνης, πρώην συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποφάσισε πριν από περίπου δεκαπέντε ημέρες ότι τα στοιχεία που έχει ζητήσει το Vouliwatch για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ μέσω της λίστας Πέτσα υπάγονται στο εμπορικό απόρρητο της Initiative Media, της εταιρείας δηλαδή στην οποία η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης ανέθεσε την υλοποίηση της καμπάνιας για την Covid-19.

Με άλλα λόγια, και παρά τη σαφέστατη απόφαση του διοικητικού εφετείου, η ΕΑΔ αντί να συμμορφωθεί δεν αναγνώρισε έννομο συμφέρον στο Vouliwatch να αιτηθεί τα δημόσια δεδομένα σχετικά με την υπόθεση της λίστας Πέτσα και επικαλέστηκε το εμπορικό απόρρητο μιας ιδιωτικής εταιρείας. Πρόκειται για ακόμη έναν προκλητικό νομικισμό, αφού η Initiative Media ασφαλώς είναι ιδιωτική εταιρεία αλλά τα χρήματα που διένειμε ήταν του κράτους, δηλαδή των Ελλήνων πολιτών. Επιπλέον, το διοικητικό εφετείο είχε αναγνωρίσει έννομο συμφέρον στο Vouliwatch, κάτι που η ΕΑΔ επέλεξε να παραβλέψει. Στην απόφασή του αναφερόταν συγκεκριμένα ότι το Vouliwatch «μετά προφανούς έννομου συμφέροντος ζήτησε από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης τη χορήγηση των ανωτέρω αναφερόμενων εγγράφων».

Σε άλλο σημείο η απόφαση της ΕΑΔ αναφέρει ότι το Vouliwatch «δεν αναφέρει συγκεκριμένα ποια θα είναι η περαιτέρω χρήση των εγγράφων, αλλά όλως αορίστως επικαλείται την εκπλήρωση σκοπού δημοσίου-κοινωνικού παρατηρητηρίου, δίχως να διευκρινίζει τον τρόπο και τα μέσα αξιοποίησης των πληροφοριών των εγγράφων». Το τελικό επιχείρημα της ΕΑΔ ώστε να μη δοθούν τα στοιχεία που ίσως καίνε τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο της λίστας Πέτσα είναι ότι τα στοιχεία αυτά «δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των ανοικτών δεδομένων, καθώς αποτελούν εμπορικά δεδομένα, με εμπορική αξία, που συνδέεται με τον εμπιστευτικό χαρακτήρα τους».

Είναι ενδιαφέρον και ενδεικτικό του τρόπου λειτουργίας της ΕΑΔ ότι η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου επισημαίνει την έλλειψη διαφάνειας στην κατανομή των κρατικών επιχορηγήσεων προς τα ΜΜΕ και κάνει λόγο για «αίτημα, για τη γνωστοποίηση των κριτηρίων ανάθεσης και απορρίφθηκε από τις αρχές». Ασφαλώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλάει για την απόρριψη της ΕΑΔ στο αίτημα του vouliwatch.gr.

Καθυστερήσεις στον έλεγχο του Δ. Αβραμόπουλου

Ερωτήματα βέβαια εγείρονται και για τη στάση της ΕΑΔ απέναντι στη Δικαιοσύνη αναφορικά με την εμπλοκή του Δ. Αβραμόπουλου στην υπόθεση Novartis. Οπως προκύπτει από την έρευνα του Documento και από όσα καταγράφονται στην πράξη αρχειοθέτησης της υπόθεσης Αβραμόπουλου, η ΕΑΔ είχε πραγματοποιήσει ελέγχους και είχε συντάξει σχετική έκθεση για την προμήθεια και τη διαχείριση αντιιικών φαρμάκων την τετραετία 2006-09, τα χρόνια δηλαδή που ο Δ. Αβραμόπουλους ήταν υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Καραμανλή. Ωστόσο, παρότι η Εισαγγελία Διαφθοράς ζήτησε να της αποσταλεί η εν λόγω έκθεση ώστε να επισυναφθεί στη δικογραφία, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στην έκθεση αρχειοθέτησης, «έχει συνταχθεί η με αριθμό πρωτοκόλλου ΕΜΠ 590/10-2-2020 έκθεση ελέγχου ΕΑΔ, που αφορά στην προμήθεια και διαχείριση αντιιικών φαρμάκων τα έτη 2006-2009, η οποία ωστόσο δεν έχει αποσταλεί από την ΕΑΔ ώστε να επισυναφθεί στη δικογραφία, αν και έχει ζητηθεί η αποστολή της με το με αριθμό πρωτοκόλλου 1267/9/7/2020 έγγραφο της πρώην Εισαγγελίας Διαφθοράς».

Το γεγονός αυτό δεν φαίνεται να προβλημάτισε ιδιαίτερα τον εισαγγελέα που αρχειοθέτησε την υπόθεση Αβραμόπουλου, αφού παρότι το καταγράφει στην πράξη αρχειοθέτησης, δεν προκύπτει ότι έκανε κάποια περαιτέρω ενέργεια ώστε η έκθεση να έρθει στα χέρια του και να αξιολογηθεί. Ανεξαρτήτως αυτού, όμως, είναι απορίας άξιο πώς η ΕΑΔ αδιαφόρησε για το αίτημα της Δικαιοσύνης και αρνήθηκε να αποστείλει τα στοιχεία που της ζητήθηκαν ώστε να συμπεριληφθούν στη δικογραφία.

Η ΕΑΔ πάντως, κατόπιν αιτήματος του Documento, απάντησε ότι πράγματι, κατόπιν σχετικής εντολής του πρώην Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), πραγματοποίησε έλεγχο και παρέδωσε στο γραφείο του διοικητή της σχέδιο πορίσματος με αριθμό πρωτοκόλλου 590/10-2-2020, ενώ για την πορεία της εν λόγω έρευνας ενημερώθηκε τον Ιούλιο του 2020 και η αρμόδια Εισαγγελία Διαφθοράς. Ωστόσο, όπως προκύπτει από την απάντηση της ΕΑΔ, το σχέδιο της παραπάνω πορισματικής έκθεσης βρίσκεται ακόμη στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας του, ενώ μετά την ολοκλήρωσή του η ΕΑΔ, ως οφείλει, θα ενημερώσει την αρμόδια εισαγγελία και θα το αποστείλει.

 

Αλλα έλεγαν ΟΟΣΑ και Κομισιόν, άλλα η ΕΑΔ

Το είχε σύστημα. Πριν από λίγες ημέρες η ΕΑΔ, παρά την έκθεση-καταπέλτη της Κομισιόν για το κράτος δικαίου, η οποία πάλι έβγαλε «κίτρινη κάρτα» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, εξέδωσε μια παραπλανητική ανακοίνωση παρουσιάζοντάς τα όλα καλά.

Το ίδιο είχε επαναλάβει τον Μάρτιο του 2022. Τότε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δημοσιοποίησε έκθεση η οποία αποτελούσε μέρος της ομάδας εργασίας για την τέταρτη φάση παρακολούθησης της δωροδοκίας, που ξεκίνησε το 2016. Σε αυτήν ο ΟΟΣΑ εξέφραζε την «έντονη ανησυχία του» σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης για την Καταπολέμηση της Δωροδοκίας Αλλοδαπών Δημόσιων Λειτουργών, ενώ παράλληλα έβγαζε «κίτρινη κάρτα» προς την ελληνική κυβέρνηση για το πλαίσιο προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων. Μάλιστα στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ ζητούσε να διασφαλιστεί η προστασία τους από τυχόν «αντίποινα». Σύμφωνα με την έκθεση, ο «εντοπισμός και επιβολή» του αδικήματος της δωροδοκίας αλλοδαπών αξιωματούχων στη χώρα μας απαιτεί «βελτίωση», κάτι που αποτελούσε καμπανάκι προς την ελληνική κυβέρνηση. H ομάδα εργασίας του ΟΟΣΑ προχώρησε επίσης σε μια σειρά από συστάσεις στη χώρα για την καταπολέμηση της δωροδοκίας αλλοδαπών αξιωματούχων. Η ΕΑΔ εξέδωσε ανακοίνωση για την έκθεση. Επρόκειτο όμως για εκτός πραγματικότητας ανακοίνωση. Σύμφωνα με αυτήν, «ο ΟΟΣΑ αποτιμά θετικά τις προσπάθειες της Ελλάδας για την εφαρμογή της Σύμβασης για την καταπολέμηση της δωροδοκίας αλλοδαπών δημοσίων λειτουργών στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές»!

Documento Newsletter