Την ώρα που στην Ελλάδα ο κατώτερος μισθός είναι σε τριτοκοσμικά επίπεδα και ο μέσος ιδιωτικός μισθός βρίσκεται στα 1250 ευρώ, οι ευρωβουλευτές όπως φαίνεται δεν αρκούνται με τα 10 χιλιάδες ευρώ το μήνα –120.000 ευρώ το χρόνο -χωρίς να συμπεριλάβουμε τα υπόλοιπα επιδόματα και τις διευκολύνσεις.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας για της Ε.Ε. το 70% όλων των ευρωβουλευτών εκτελεί κάποιου είδους παράλληλη δραστηριότητα, είτε αμειβόμενη είτε όχι. Πρόκειται για συνολικά 1751 παράλληλες δραστηριότητες, ή κατά μέσο όρο δύο ανά ευρωβουλευτή.
Η ανάλυση δείχνει πως οι ευρωβουλευτές είναι παντελώς απρόθυμοι να εγκαταλείψουν ή να νομοθετήσουν μέτρα για αυτή τη δραστηριότητά τους αφού επισήμως τους αποφέρει 8,7 εκατομμύρια ευρώ.
Πόσο όμως αυτές οι δραστηριότητες επηρεάζονται από τις θέσεις τους και αποτελούν επικοινωνούντα δοχεία και κρύβουν αδιαφανείς διαδρόμους;
Η ανάλυσή αποκαλύπτει ότι οι ευρωβουλευτές του κέντρου, της δεξιάς και ακροδεξιάς πλευράς του πολιτικού φάσματος (RE, EPP, ECR, ID) είναι πιθανότερο να έχουν αμειβόμενες παράλληλες δραστηριότητες και να κερδίζουν περισσότερα χρήματα κατά μέσο όρο από εκείνους της αριστεράς.
Επίσης τα μέλη των Ανένταχτων (NA) έχουν τόσο υψηλό μέσο εισόδημα από παράλληλες δραστηριότητες κυρίως λόγω ενός μοναδικού ευρωβουλευτή: ο Λιθουανός Viktor Uspaskich κερδίζει περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από παράλληλες δραστηριότητες.
Αλλά όπως φαίνεται και εδώ η Ελλάδα διαπρέπει:
Αλλά και εδώ η Ελλάδα φαίνεται πως έχει μια ενδιαφέρουσα «συμμετοχή» ενώ η Διεθνής Διαφάνεια το συνδέει και με τις «ανησυχίες» για το Κράτος Δικαίου.
Όπως είναι αναμενόμενο από τις δραστηριότητες του Λιθουανού Viktor Uspaskich που αναφέρθηκε παραπάνω, οι Λιθουανοί ευρωβουλευτές έχουν το μεγαλύτερο εισόδημα κατά μέσο όρο, γεγονός που οφείλεται εξ ολοκλήρου στον κ. Uspaskich, και ακολουθούν η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Ελλάδα και η Σλοβακία. Όλες αυτές οι τέσσερις χώρες βρέθηκαν πρόσφατα σε δύσκολη θέση λόγω δημοκρατικής οπισθοδρόμησης και ανησυχιών για το κράτος δικαίου. Στο άλλο άκρο, η Κύπρος, η Σουηδία, η Ολλανδία είναι οι χώρες με το χαμηλότερο μέσο πλευρικό εισόδημα. Ούτε ένας Κύπριος ευρωβουλευτής δεν κερδίζει τίποτα από το παράλληλο εισόδημα.
Transparancy International EU
Τι δουλειές κάνουν οι ευρωβουλευτές στο περιθώριο;
Μια πρώτη ματιά στις νέες δηλώσεις εισοδήματός τους
Οι πρόσφατες καταγγελίες για χρηματισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ευρωβουλευτές) για τη διάδοση της ρωσικής προπαγάνδας ανέδειξαν για άλλη μια φορά την αποτυχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προστατεύσει τη δημοκρατική του ακεραιότητα. Είναι απίστευτο ότι, αν εξαιρέσουμε την αποδοχή χρημάτων από ξένους δικτάτορες, οι ευρωβουλευτές θα μπορούσαν να έχουν λάβει ένα σωρό μετρητά για να εμφανίζονται σε podcasts, talk shows και άλλα παρόμοια για να αναμασούν τη ρωσική προπαγάνδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα τα δήλωναν κανονικά.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι ευρωβουλευτές είχαν πάντοτε τη δυνατότητα να έχουν οποιονδήποτε αριθμό παράλληλων εργασιών, με ελάχιστο έλεγχο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην πραγματικότητα, η νέα μας ανάλυση μπορεί να αποκαλύψει ότι ένα στα τέσσερα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει δηλώσει συλλογικά εξωτερικές αποδοχές ύψους 8,7 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Η ανάλυση βασίζεται σε στοιχεία που αντλήθηκαν από τις δηλώσεις των ίδιων των ευρωβουλευτών, στις οποίες πρέπει να αναφέρουν λεπτομερώς κάθε εισόδημα που λαμβάνουν εκτός της θέσης τους. Οι δηλώσεις εμφανίζονται στην επικαιροποιημένη βάση δεδομένων μας Integrity Watch EU.
Αυτό ανοίγει μια σειρά κινδύνων σύγκρουσης συμφερόντων. Πώς μπορούν οι Ευρωπαίοι πολίτες να είναι σίγουροι ότι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί τους ενεργούν προς το δημόσιο συμφέρον, αν είναι συμβεβλημένοι με εξωτερικές εταιρείες;
Στην πραγματικότητα, ορισμένοι ευρωβουλευτές λαμβάνουν αμοιβή από εταιρείες, ενώ ασκούν κοινοβουλευτική δραστηριότητα που επικεντρώνεται στον ίδιο τομέα με τις εταιρείες αυτές. Για παράδειγμα, ο ευρωβουλευτής Markus Ferber φέρεται να προσέφερε χρηματοοικονομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες σε τράπεζες, ενώ εργαζόταν για την επικαιροποίηση μιας οδηγίας σχετικά με τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ή πάρτε τον ευρωβουλευτή Axel Voss, ο οποίος συνέταξε γνωμοδότηση σχετικά με την Οδηγία της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ παράλληλα συμμετείχε στο συμβουλευτικό συμβούλιο προστασίας δεδομένων του γερμανικού γίγαντα τηλεπικοινωνιών Deutsche Telekom.
Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν ορισμένες δυσάρεστες αλήθειες σχετικά με το σκάνδαλο Qatargate και τις επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις στους εσωτερικούς κανόνες διαφάνειας και ακεραιότητας των ευρωβουλευτών που ακολούθησαν. Οι ευρωβουλευτές θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει τους εσωτερικούς τους κανόνες και να είχαν απαγορεύσει τις αμειβόμενες παράλληλες εργασίες. Επέλεξαν να μην το κάνουν. Αντ’ αυτού, οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν απλώς να θεσμοθετήσουν μια νέα δήλωση ιδιωτικών συμφερόντων, στην οποία οι ευρωβουλευτές θα δεσμεύονταν, θεωρητικά, να είναι πιο ακριβείς στην αναφορά τόσο των παράλληλων δραστηριοτήτων όσο και των εισοδημάτων. Στην πραγματικότητα, οι δηλώσεις αυτές αποτελούν ένα βήμα προς τα πίσω σε σχέση με τις προηγούμενες δηλώσεις τους, διότι οι ευρωβουλευτές υποχρεούνται πλέον να δηλώνουν μόνο τα παράπλευρα εισοδήματα που υπερβαίνουν ένα όριο των 5.000 ευρώ ετησίως, ενώ προηγουμένως ήταν υποχρεωμένοι να δηλώνουν κάθε εισόδημα που αποκτούν παράλληλα.
Ρίξαμε μια ματιά σε αυτές τις νέες δηλώσεις και τι αποκαλύπτουν για το μέγεθος των παράλληλων εργασιών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το 70% του συνόλου των ευρωβουλευτών ασκούν κάποια παράλληλη δραστηριότητα, είτε αμειβόμενη είτε μη αμειβόμενη. Αυτό σημαίνει συνολικά 1751 παράλληλες δραστηριότητες, ή κατά μέσο όρο δύο ανά ευρωβουλευτή. Αξίζει να έχουμε κατά νου ότι όλοι οι ευρωβουλευτές κερδίζουν περίπου 120.000 ευρώ ετησίως, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα επιδόματα, για την πλήρη απασχόλησή τους ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού κοινού. Ωστόσο, η τεράστια πλειοψηφία τους εξακολουθεί να αφιερώνει χρόνο σε παράλληλες εργασίες – αμειβόμενες και μη. Αυτό όχι μόνο θολώνει τα όρια μεταξύ των προσωπικών συμφερόντων και των πολιτικών προτεραιοτήτων, αλλά προκαλεί και ερωτήματα σχετικά με τα πραγματικά κίνητρα πίσω από τις ενέργειες των ευρωβουλευτών. Στην πραγματικότητα, πάνω από ένας στους τέσσερις ευρωβουλευτές έχει μια αμειβόμενη παράλληλη απασχόληση. Συνολικά, το ετήσιο παράλληλο εισόδημα των ευρωβουλευτών ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 8.707.651,81€ ετησίως.
Τι ακριβώς κάνουν λοιπόν οι ευρωβουλευτές πέρα από το πολυάσχολο πρόγραμμά τους ως εκλεγμένοι αντιπρόσωποι;
- Βρήκαμε ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου μιας μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας που είναι επίσης εγγεγραμμένη οργάνωση στο μητρώο λόμπι της ΕΕ.
- Ένας αγρότης που είναι επίσης μέλος της επιτροπής γεωργίας
- Ένα εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου μιας εταιρείας που ασχολείται με την “τεχνολογία γύρω από τα συστήματα πληρωμών”, ενώ έχει συντάξει πολλαπλές νομοθεσίες σχετικές με τον τομέα.
- Ένας δικηγόρος μιας δικηγορικής εταιρείας που ισχυρίζεται ότι “επηρεάζεται βαθιά από το δίκαιο της ΕΕ” με γραφεία στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες.
- Βρήκαμε επίσης πιο ασαφείς περιγραφές σταδιοδρομίας, όπως “αυτοαπασχολούμενη εμπορική δραστηριότητα” και “επιχειρηματικά σχέδια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας” ή “συνεταιρισμός μιας ομόρρυθμης εταιρείας”.
Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των δραστηριοτήτων (82%) είναι θέσεις μελών διοικητικών συμβουλίων.
Είδος δραστηριότητητας
Διαπιστώσαμε επίσης ότι μόλις το 5% των δραστηριοτήτων είναι συμμετοχές ή επιχειρηματικές συμπράξεις. Ο µικρός αριθµός δραστηριοτήτων στην τελευταία αυτή κατηγορία µπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι πρέπει να δηλώνονται µόνο οι συµµετοχές ή οι εταιρικές σχέσεις που έχουν επιπτώσεις στη δηµόσια πολιτική ή παρέχουν στον µέτοχο σηµαντική επιρροή. Αλλά η απόφαση για το αν οι συμμετοχές τους εμπίπτουν σε αυτόν τον ορισμό επαφίεται εξ ολοκλήρου στη διακριτική ευχέρεια των ευρωβουλευτών.
Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι είδους αμειβόμενες παράλληλες εργασίες κάνουν οι ευρωβουλευτές. Ακολουθεί μια ανάλυση ανά πολιτική ομάδα:
Η ανάλυσή μας αποκαλύπτει ότι οι ευρωβουλευτές του κέντρου και της δεξιάς και ακροδεξιάς πλευράς του πολιτικού φάσματος (RE, EPP, ECR, ID) είναι πιθανότερο να έχουν αμειβόμενες παράλληλες δραστηριότητες και να κερδίζουν περισσότερα χρήματα κατά μέσο όρο από εκείνους της αριστεράς. Τα μέλη των Ανένταχτων (NA) έχουν τόσο υψηλό μέσο εισόδημα από παράλληλες δραστηριότητες κυρίως λόγω ενός μοναδικού ευρωβουλευτή: ο Λιθουανός Viktor Uspaskich κερδίζει περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από παράλληλες δραστηριότητες.
Αυτό ταιριάζει με το ιστορικό των ψήφων τους. Οι ευρωβουλευτές της δεξιάς ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία κατά μιας τροπολογίας (AM 22) που θα τους απαγόρευε να συμμετέχουν σε αμειβόμενες δραστηριότητες άσκησης πίεσης για οντότητες που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ. Έτσι, εκείνοι που επωφελούνται περισσότερο από τους σημερινούς χαλαρούς κανόνες είναι επίσης πιο απρόθυμοι να τους αλλάξουν.
Το φαινόμενο αυτό γίνεται ακόμη πιο έντονο αν εξετάσουμε τους κορυφαίους εισοδηματίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι 16 από τους 20 υψηλότερα αμειβόμενους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανήκουν σε ομάδες της δεξιάς (ΕΛΚ, ECR, ID και τρία δεξιά ανένταχτα μέλη). Οι δύο υπόλοιποι ευρωβουλευτές προέρχονται από την κεντρώα ομάδα Renew (RE) και άλλοι δύο από την κεντροαριστερή ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D).
Μόνο τέσσερις από αυτούς τους 20 ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας για τις παράλληλες θέσεις εργασίας. 13 ψήφισαν κατά και τρεις δεν ήταν παρόντες στην ψηφοφορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έξι πρώτοι κερδίζουν περισσότερα από τις παράλληλες δουλειές τους παρά από τους μισθούς τους ως ευρωβουλευτές.
Τι γίνεται με τις χώρες; Όπως είναι αναμενόμενο, οι Λιθουανοί ευρωβουλευτές έχουν το μεγαλύτερο εισόδημα κατά μέσο όρο, γεγονός που οφείλεται εξ ολοκλήρου στον κ. Uspaskich, και ακολουθούν η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Ελλάδα και η Σλοβακία. Όλες αυτές οι τέσσερις χώρες βρέθηκαν πρόσφατα σε δύσκολη θέση λόγω δημοκρατικής οπισθοδρόμησης και ανησυχιών για το κράτος δικαίου. Στο άλλο άκρο, η Κύπρος, η Σουηδία, η Ολλανδία είναι οι χώρες με το χαμηλότερο μέσο πλευρικό εισόδημα. Ούτε ένας Κύπριος ευρωβουλευτής δεν κερδίζει τίποτα από το παράλληλο εισόδημα.
Πόσο ακριβείς είναι λοιπόν αυτές οι νέες δηλώσεις στην πραγματικότητα;
Η προηγούμενη έρευνά μας υπογράμμισε την κλίμακα των ανακριβών, εσφαλμένων ή δυνητικά παραπλανητικών περιγραφών δραστηριοτήτων, πράγμα που σημαίνει ότι απουσίαζαν βασικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να εντοπίσουν και να αποτρέψουν αποτελεσματικά τις συγκρούσεις συμφερόντων. Ενώ οι νέες δηλώσεις είναι πιο ακριβείς, η ανάλυσή μας διαπίστωσε μια σειρά από ζητήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί:
Περίπλοκοι τρόποι αναφοράς εισοδήματος, οι οποίοι απαιτούν ερμηνεία
- Επίκληση συμφωνιών εμπιστευτικότητας για να αποφευχθεί η αναφορά εισοδήματος ή δήλωση εισοδήματος σε ένα εύρος για να αποφευχθεί η αναφορά ακριβούς αριθμού
- Δήλωση ιδιοκτησίας ή συμμετοχής σε πολλαπλές κερδοφόρες επιχειρήσεις, χωρίς να δηλώνεται προσωπικό εισόδημα.
- Δήλωση υψηλού εισοδήματος μέσω της ιδιότητας μέλους εκτελεστικού συμβουλίου μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας, χωρίς να αναφέρεται η επωνυμία της εν λόγω οντότητας
- Ευρωβουλευτές που δηλώνουν ξαφνικά δραστηριότητες που παράγουν υψηλό εισόδημα, χωρίς να έχουν ενημερώσει ποτέ στο παρελθόν τις δηλώσεις τους.
Αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη ότι ο έλεγχος αυτών των δηλώσεων χρειάζεται πιο ισχυρό έλεγχο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ότι οι ευρωβουλευτές συνεχίζουν να συνεργάζονται με οργανισμούς με επιρροή. Μία στις οκτώ δραστηριότητες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξακολουθούν να ασκούνται για λογαριασμό οργανώσεων που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο λόμπι, σύμφωνα με τα προηγούμενα ευρήματά μας. Δεν μπορεί να επιτραπεί στους ευρωβουλευτές να αντιμετωπίζουν τις δηλώσεις συμφερόντων που ενδέχεται να συγκρούονται με αυτές του κοινού ως άσκηση συμπλήρωσης κουτιών – ή ως παιχνίδι.
Έτσι, με πάνω από οκτώ εκατομμύρια ευρώ στην άκρη για τους ευρωβουλευτές, εκείνοι που επωφελούνται από τους χαλαρούς κανόνες επωφελούνται επίσης περισσότερο από αυτούς, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν ξεφύγει με λανθασμένες δηλώσεις. Οι Ευρωπαίοι πολίτες αξίζουν κάτι καλύτερο από το να τους απορρίπτουν οι πολιτικοί που αποσπούν την προσοχή τους από τα παράπλευρα εισοδήματά τους, και είναι καιρός να το αναγνωρίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεδομένου ότι οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέχουν λίγο περισσότερο από ένα μήνα, τώρα είναι η ώρα να αποδείξουμε στους πολίτες ότι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί τους λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα συμφέροντά τους.
Να τι πρέπει να γίνει:
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να απαγορεύσει στους ευρωβουλευτές να συμμετέχουν σε παράλληλες δραστηριότητες, αμειβόμενες ή μη, με οργανώσεις που επιδιώκουν να επηρεάσουν τη χάραξη πολιτικής της ΕΕ. Ελλείψει μιας τέτοιας απαγόρευσης, θα πρέπει να εφαρμοστούν οι ακόλουθοι κανόνες:
Θα πρέπει να ζητούνται σαφέστερες πληροφορίες στις δηλώσεις ιδιωτικών συμφερόντων των ευρωβουλευτών, όπως η ακριβής αναφορά των εισοδημάτων. Η επιλογή ελεύθερου κειμένου θα πρέπει να περιοριστεί.
Το Κοινοβούλιο θα πρέπει να εφαρμόσει λεπτομερείς ελέγχους των δηλώσεων. Ο “γενικός έλεγχος αληθοφάνειας” δεν είναι αρκετός, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλά λάθη. Κάθε δήλωση πρέπει να ελέγχεται.
Σε περίπτωση αντιληπτής σύγκρουσης συμφερόντων, οι ευρωβουλευτές δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να κατέχουν οποιοδήποτε αξίωμα εξουσίας που σχετίζεται με την εν λόγω σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένου του να είναι εισηγητής ή σκιώδης εισηγητής σε έναν φάκελο.
Διαβάστε επίσης:
Συµφωνία των Πρεσπών: Η κυβέρνηση της Ν∆ επιθυµεί να γίνει κουρελόχαρτο
Αποσύρεται παγκοσμίως το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορονοϊό – Η εξήγηση και η παραδοχή
Νέο πλήγμα από τον Αδωνη: Παραδίδει τα χειρουργεία του ΕΣΥ στους ιδιώτες
Σοκ στη Λάρισα: Μαχαίρωσε τον αδερφό του, τραυμάτισε τον φίλο του και ένα μωρό
Μέση Ανατολή: Ανελέητο σφυροκόπημα στη Ράφα – Σε τεντωμένο σκοινί οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο