Πληθωρισμός: Άλλα λέει η Eurostat για την ακρίβεια, άλλα φαντασιώνεται η κυβέρνηση!

Πληθωρισμός: Άλλα λέει η Eurostat για την ακρίβεια, άλλα φαντασιώνεται η κυβέρνηση!
Συνέντευξη τύπου, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα πλαίσια της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στο "Βελλίδειο" Συνεδριακό Κέντρο, Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Μπορεί η κυβέρνηση να βλέπει επιτυχίες στον αγώνα της κατά της ακρίβειας και να στέλνει υποκριτικά γράμματα στην πρόεδρο της Κομισιόν και φίλη του πρωθυπουργού,  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά άλλα λέει η Eurostat.

Μετά τα στοιχεία της Eurostat που επιβεβαίωναν ότι υπήρχε στην Ελλάδα μεγάλη σοβαρή και υλική κοινωνική στέρηση, τώρα φαίνεται ξεκάθαρα, από τα στοιχεία του πληθωρισμού πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάθε άλλο παρά καλά τα πηγαίνει.

Και αυτό βέβαια όταν μιλάμε για πληθωρισμό και όχι για αγοραστική δύναμη, που είναι κάτι άλλο και ακόμα πιο σοβαρό και συνδέεται με το εισόδημα και τους μισθούς.

Διαβάστε επίσης: Επικοινωνιακά «τρικ» Μητσοτάκη για την ακρίβεια – Έστειλε επιστολή στη φον ντερ Λάιεν

Όπως προκύπτει από τα τελικά στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο βρέθηκε στο 3,2% από 3% που ήταν τον Ιούλιο, κάτι που αμέσως έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις της κυβέρνησης και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σημειώνεται πως η αρχική πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του Αυγούστου στη χώρα μας ήταν 3,1%

Ψηλά παραμένουν οι πιέσεις στις τιμές των τροφίμων, με τις ετήσιες αυξήσεις να φτάνουν στο 2,2% στη χώρα μας τον Αύγουστο, από 1,2% τον Ιούλιο. Παράλληλα, επιβεβαιώνει στο 2,2% τον ετήσιο πληθωρισμό στην ευρωζώνη, από 2,6% τον Ιούλιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, ήταν 5,2%.

Σε αντίθεση με τον «τσιμπημένο» ελληνικό πληθωρισμό του Αυγούστου, για το σύνολο της ευρωζώνης επιβεβαιώθηκε η πτωτική πορεία για τον βασικό δείκτη, με υποχώρηση στο 2,2%, από 2,6% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Με απλά λόγια η Ελλάδα κινείται αντίθετα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Σημειώνεται πως από την ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει: «Πιστεύω, μιας και με ρωτήσατε να κάνω μία πρόβλεψη, ότι ο πληθωρισμός πια και στη χώρα μας θα βαίνει μειούμενος. Γιατί χθες μίλησα για μία πρόβλεψη σταθεροποίησης του πληθωρισμού γύρω στο 2%. Αυτή είναι και η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Ο ίδιος είχε προβλέψει μάλιστα σημαντική κάμψη στην αύξηση των τιμών, υποσχόμενος αόριστα αύξηση του εισοδήματος!

Διαβάστε επίσης: Βατερλό η ΔΕΘ για τον Μητσοτάκη

  • Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (0,8%), τη Λετονία (0,9%), την Ιρλανδία , τη Σλοβενία ​​και τη Φινλανδία (1,1%).
  • Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (5,3%), στο Βέλγιο (4,3%) και στην Πολωνία (4,0%).
  • Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε έξι.

Σύμφωνα με την Eurostat το Αύγουστο του 2024, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+1,88 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,46 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,11 ποσοστιαίες μονάδες) και την ενέργεια (-0,29 π.μ.)

Σοβαρή και υλική στέρηση

Το 2023, το 6,8% του πληθυσμού της ΕΕ αντιμετώπισε σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, τα ποσοστά σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης διαφέρουν πολύ:

  • Η Ρουμανία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, με 19,8%, ακολουθούμενη από τη
  • Βουλγαρία (18,0%),
  • την Ελλάδα (13,5%),
  • την Ουγγαρία (10,4%) και
  • την Ισπανία (9,0%).

Αντίθετα,

  • η Σλοβενία (2%),
  • η Κύπρος (2,4%),
  • η Σουηδία,
  • το Λουξεμβούργο και η
  • Εσθονία (όλες με 2,5%) ανέφεραν τα χαμηλότερα ποσοστά.

Ως ποσοστό σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης (SMSD) ορίζεται ως το ποσοστό του πληθυσμού που δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά ένα συγκεκριμένο αγαθό, υπηρεσία ή κοινωνικές δραστηριότητες και βιώνει αναγκαστική έλλειψη τουλάχιστον 7 από τα 13 είδη στέρησης (6 σχετίζονται με το άτομο και 7 σχετίζονται με το νοικοκυριό).

Διαβάστε επίσης:

Διαβάστε επίσης

Συγκίνησε η Μάγδα Φύσσα: «Μακάρι να έτρωγα εγώ το μαχαίρι» (Video)

Οι αιτίες πίσω από το «χτύπημα» των 11 γαλάζιων στον Χατζηδάκη – «Να διασώσουμε την αξιοπρέπεια μας» λένε

Κύρτσος: Χοντρό άδειασμα φον ντερ Λάιεν στην Κύπρο και ο Μητσοτάκης αδιάφορος

«Δεν ξεχνάμε το έγκλημα στα Τέμπη»: Εκδήλωση με ομιλητές Μαρία Καρυστιανού – Παύλο Ασλανίδη

NYT: Το Ισραήλ παγίδευσε με εκρηκτικά τους βομβητές της Χεζμπολάχ – Πώς τα πυροδότησε, τα τρία σενάρια

Τι είναι οι βομβητές που σκόρπισαν τον τρόμο στον Λίβανο – Πώς λειτουργούν

Νάντια Γιαννακοπούλου: Αποτυχημένος ο Ανδρουλάκης – Αν αισθάνεται βασιλιάς, λογικό να φαντασιώνεται βαρόνους (Video)

Πρόκληση: Παραχωρούν το Βυζαντινό Μουσείο στην «Αυτής Μεγαλειότητα(!) Άννα Μαρία»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter