Πληθαίνουν τα ερωτήματα μετά τη διαγραφή Σαμαρά – Ιδεολογική καθοδήγηση η νέος φορέας;

Πληθαίνουν τα ερωτήματα μετά τη διαγραφή Σαμαρά – Ιδεολογική καθοδήγηση η νέος φορέας;

Η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη προκαλεί νέα πολιτικά δεδομένα όχι μόνο στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, αλλά συνολικά στο πολιτικό σύστημα, καθώς ενδεχομένως το επόμενο διάστημα να έχουμε ραγδαίες εξελίξεις.

Ανασφάλεια πίσω από τις «κινήσεις ισχύος» του Μητσοτάκη

Μπορεί η απόφαση του πρωθυπουργού να αποπέμψει τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, να παρουσιάζεται σαν μία κίνηση πυγμής, όμως στην πραγματικότητα υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, καθώς φαίνεται ότι το Μαξίμου είναι φοβισμένο και προσπαθεί να προλάβει πολιτικές εξελίξεις. Ουσιαστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων, βγάζοντας στο τραπέζι και το ενδεχόμενο των εκλογών, εάν υπάρξει ρευστοποίηση της κυβέρνησης. Το εάν θα βγει το ρίσκο στον πρωθυπουργό είναι ένα ανοιχτό ζήτημα, εάν και το φάντασμα της πτώσης της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη πριν τρεις δεκαετίες πλανάται πάνω από το Μαξίμου.

Σταθμίζει τις επόμενες κινήσεις ο Σαμαράς

Από την μεριά του Αντώνη Σαμαρά, ενώ φαίνεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός αιφνιδιάστηκε από την διαγραφή το Σάββατο, μελετάει τις επόμενες κινήσεις του, σταθμίζοντας όλα τα νέα δεδομένα. Ένα σενάριο είναι ο Μεσσήνιος πολιτικός να είναι ο ιδεολογικός καθοδηγητής όλης της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, με σκοπό να αποκτήσει σε κάποιο χρόνο κοινή πολιτική έκφραση. Ουσιαστικά, να υπάρχει πολιτική ομογενοποίηση που θα επιτρέψει στα κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας να αποκτήσουν δυνητικά ακόμη και κυβερνητική προοπτική. Ένα άλλο σενάριο είναι να φτιαχτεί ακόμη και νέος φορέας, καθώς υπάρχει η άποψη ότι με την εμπειρία του, ο πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε να ενώσει τα διαφορετικά κομμάτια που συνθέτουν την ακροδεξιά και να της προσδώσει ευρύτερη πολιτική νομιμοποίηση.

Όλα αυτά βέβαια θα εξαρτηθούν και από τις εξελίξεις του επόμενου διαστήματος και κυρίως από το τι θα προκύψει από τον εντεινόμενο διάλογο στα ελληνοτουρκικά. Το μόνο σίγουρο είναι αυτό που είπε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού Νίκος Τσιούτσιας στις εκπομπή ‘Εξελίξεις Τώρα”, όπου ανέφερε για τη νέα πολιτική συνθήκη που διαμορφώνεται ότι «ο κ. Σαμαράς δεν θα μείνει αμέτοχος και σιωπηλός».

Ο παράγοντας Καραμανλής

Η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαγράψει τον Αντώνη Σαμαρά έχει και σαν αποδέκτη τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος όμως δεν είναι ούτε βουλευτής και ταυτόχρονα έχει ένα πολύ βαρύ όνομα. Μπορεί κύκλοι του κ. Καραμανλή να είπαν αρχικά “ουδέν σχόλιο” για τη διαγραφή Σαμαρά, όμως στην πραγματικότητα όλα τα μάτια στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης θα στραφούν την ερχόμενη Παρασκευή στην Πάτρα, όπου θα μιλήσει σε παρουσίαση βιβλίου ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός (2004-2009). Ο Κώστας Καραμανλής φαίνεται να δυσφορεί για την απόφαση της διαγραφής του Μεσσήνιου πολιτικού και υπάρχουν συζητήσεις για παρέμβασή του ακόμη και πριν την Παρασκευή.

Το αφήγημα της σταθερότητας δομεί η κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή στο Μαξίμου δομούν ήδη αφηγήματα για κάθε ενδεχόμενο, καθώς μιλάνε για την απόλυτη προτεραιότητα της σταθερότητας, ενώ θέλουν αυτή τη στιγμή να μη μονοπωλήσει το δημόσιο διάλογο το σενάριο των εκλογών. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα πρώτα στελέχη που βγήκαν δημόσια να “αδειάσουν” τον Αντώνη Σαμαρά ήταν οι Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης, οι οποίοι εντάχθηκαν από το ΛΑΟΣ στη Νέα Δημοκρατία επί προεδρίας του Μεσσήνιου πολιτικού.

Διεγράφη επειδή πρότεινε τον Καραμανλή για ΠτΔ

Τέλος, έντονη κουβέντα έχει προκληθεί στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης και από την δήλωση του διευθυντή του γραφείου Τύπου του Αντώνη Σαμαρά, Νίκου Τσούτσια, που είπε στο Mega ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού, επειδή πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή ως το κατάλληλο πρόσωπο για να αναλάβει την προεδρία της Δημοκρατίας. Όλα τα άλλα τα είχε πει ανέφερε ο κ. Τσιούτσιας. Επίσης, σε γαλάζιους κύκλους συζητιέται το ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προχωρήσει στην αναθεώρηση του συντάγµατος και να εξασφαλίσει αλλαγές που θα δώσουν υπερεξουσίες στον πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, θέση την οποία θα καταλάβει ο ίδιος. Μάλιστα, έχει ακουστεί το ενδεχόµενο να προωθηθεί ως πολίτευµα της χώρας η προεδρική δηµοκρατία.

Διαβάστε επίσης:

Οι άνθρωποι του Πιτσιλή που έγιναν «πιστόλια» – Τα τρία πρόσωπα κλειδιά

Εκθεση – κόλαφος για τη «μαφία» της ΑΑΔΕ

Τραμπ, Μασκ και Κένεντι τρώνε μπέργκερ και υπόσχονται «υγεία στην Αμερική» από… αύριο (Photos)

Ντόναλντ Τραμπ: Κυβέρνηση εμπρηστικού ρεβανσισμού – Οι εκλεκτοί του νέου προέδρου

Καιρός: Μικρή βελτίωση και από αύριο ξανά βροχές – Τι φέρνουν οι καιρικές συνθήκες «τύπου Π»

Politico: Εμπορικό πόλεμο με την Ευρώπη ετοιμάζει ο Τραμπ – Ανησυχία στις Βρυξέλλες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter