Πληροφοριοδότρια Μαρία Εφιμόβα: «Όχι» του Συμβουλίου Εφετών στην έκδοση του συζύγου της στην Κύπρο

Μία ιδιαίτερα σημαντική απόφαση εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών Ανατολικής Κρήτης σε ότι αφορά τον Παντελή Βαρνάβα, σύζυγο της πληροφοριοδότριας Μαρίας Εφίμοβα, σχετικά με την έκδοσή του στην Κύπρο καθώς εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του δικηγορικού γραφείου της Ευαγγελίας Αμπάζη – συνηγόρου του Παντελή Βαρνάβα – το Συμβούλιο Εφετών με τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέως αποφάσισε να μην εκδοθεί στην Κύπρο.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, με την ελληνική Δικαιοσύνη να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, καθώς η Μαρία Εφίμοβα υπήρξε πληροφοριοδότρια της δολοφονηθείσας Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία. Μέχρι τον Μάρτιο του 2016 εργαζόταν (για περίπου δυόμισι μήνες) στην Pilatus Bank στη Μάλτα. Την τράπεζα που βρέθηκε στο επίκεντρο των ερευνών μετά τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία η οποία υποψιαζόταν ότι η συγκεκριμένη τράπεζα λειτουργούσε ως βιτρίνα για το αζέρικο μαύρο χρήμα.

Η δολοφονηθείσα δημοσιογράφος είχε αποκαλύψει ότι το 60% του κεφαλαίου της τράπεζας προερχόταν από το Αζερμπαϊτζάν, ενώ η σύζυγος του πρωθυπουργού της Μάλτας φερόταν να είχε πάρει 1 εκατ. δολάρια από τους Αζέρους μέσω εταιρείας-βιτρίνας στον Παναμά. Η Εφίμοβα αρχικά εργάστηκε ως βοηθός του πρόεδρου της τράπεζας Αλί Σαντρ Χασεμί Νετζάντ, ο οποίος συνελήφθη στις ΗΠΑ κατηγορούμενος ότι προσπάθησε να μεταφέρει σε αμερικανικές τράπεζες περί τα 115 εκατ. δολάρια, παραβιάζοντας το οικονομικό εμπάργκο της Ουάσινγκτον κατά της Τεχεράνης.

Διαβάστε την ανακοίνωση της δικηγόρου Ευαγγελίας Αμπαζή:

Από το Δικηγορικό Γραφείο Ευαγγελίας Αμπάζη και Συνεργατών, ανακοινώνεται πως το Συμβούλιο Εφετών Ανατολικής Κρήτης, με σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέα, αποφάσισε να μην εκδώσει τον Παντελή Βαρνάβα, σύζυγο της Μαρίας Εφίμοβα.

Υπενθυμίζουμε πως για τη Μαρία Εφίμοβα και τον Παντελή Βαρνάβα είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης από την Interpol, τα οποία η διεθνής υπηρεσία ανακάλεσε και διέγραψε από τα αρχεία της. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ικανοποιημένοι που η ελληνική δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δίκασε δίκαια και αμερόληπτα, αποδεικνύοντας ότι οι θεσμοί λειτουργούν. Η υπόθεση αυτή είναι ένας δείκτης για ανάλογες υποθέσεις, καθώς το ζήτημα του whistleblowing και της προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητα της δημοκρατίας διεθνώς.

Η δικηγόρος Ευαγγελία Αμπαζή

Τα εντάλματα σύλληψης και η ακύρωση

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη δολοφονία της Γκαλιζία εκδόθηκαν δύο εντάλματα σύλληψης από τη Μάλτα εναντίον της Εφίμοβα το 2017. Το πρώτο αφορούσε υπεξαίρεση, παράνομη απόκτηση περιουσίας, διακεκριμένη κλοπή, απάτη ή κατασκευή ψευδών στοιχείων για την καταδίκη άλλου προσώπου και παραβίαση περιοριστικών όρων.

Το δεύτερο ένταλμα αφορούσε δημιουργία ψευδών στοιχείων για την καταδίκη άλλου προσώπου, ψευδή κατηγορία κατά άλλου προσώπου και καταστροφή φήμης άλλου προσώπου. Τον Ιούνιο του 2018 ο Άρειος Πάγος έλαβε την απόφαση να μην εκδοθεί η Μαρία Εφίμοβα στη Μάλτα.

Ένταλμα σύλληψης είχε όμως εκδοθεί από την Ιντερπόλ και κατά του συζύγου της, το οποίο πριν τον Νοέμβριο του 2021.

Διαβάστε επίσης

Μεγάλη νίκη για την Εφίμοβα: Ακυρώθηκε το διεθνές ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ σε βάρος του συζύγου της