Πλίνθοι και Κεραμέως ατάκτως ερριμμένες

Πλίνθοι και Κεραμέως ατάκτως ερριμμένες

Ελεγε ο Ιταλός επαναστάτης Τζουζέπε Γκαριμπάλντι: «Ο Βάκχος έπνιξε περισσότερους μες στο ποτήρι παρά ο Ποσειδώνας μες στη θάλασσα». Ο,τι δεν κατάφερε η προοδευτική αντιπολίτευση απέναντι στην πιο διεφθαρμένη και αντικοινωνική κυβέρνηση, το πέτυχε η σοκαριστική αποχή από την κάλπη των ευρωεκλογών, η οποία αφαίρεσε τα ακριβά πετράδια του στέμματος, το ίδιο το στέμμα εν συνόλω, ενώ και το κεφάλι του Μητσοτάκη δεν στέκεται σταθερό κι ακλόνητο στον λαιμό που το συγκρατούσε.

Δεν μπορεί κανείς να κομπάζει ότι αύξησε το ποσοστό του (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ) ή το αύξησε συγκριτικά με το δημοσκοπικό χαμηλό (!) που του έδιναν πριν από κάποιους μήνες (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ), όπως δεν μπορεί η Νέα Αριστερά, η οποία ρευστοποιήθηκε πλήρως, γεμίζοντας μια δαχτυλήθρα, να περιφέρει την ανυπαρξία της ως μελλοντική υποσχετική προς εξαργύρωση με το σλόγκαν: «Η Αριστερά όμως πάντοτε στα δύσκολα κρίνεται. Η Νέα Αριστερά είναι εδώ και συνεχίζει».

Βολικά αφηγήματα, δεν βρίσκετε; Ούτε για επιθεώρηση του παλιού καιρού, τότε που ο Χάρρυ Κλυνν αποδομούσε τους πάντες λέγοντας: «Και βγήκαν όλοι νικητές και ’χασαν όλοι οι άλλοι».

Η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη:

Η πρωτόγνωρη αποχή αποτελεί τεράστια αποδοκιμασία πρωτίστως για την κυβέρνηση, η οποία έχασε 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους που της γύρισαν την πλάτη αλλά κατόρθωσε να έχει σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και επειδή οι απώλειές της είναι προς την αποχή και προς την ακροδεξιά, πιστεύει εδραία ότι –εφόσον δεν σχηματιστεί άμεσα ευρύτερος κεντροαριστερός πόλος– θα μπορέσει εύκολα να επαναπατρίσει τον μεγαλύτερο όγκο τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, συγκρατώντας τον μεγάλο όγκο των ψηφοφόρων του (όσοι καταγγέλλονται από τον νέο πρόεδρο ως ο «παλιός ΣΥΡΙΖΑ»), έχασε περίπου 330.000 ψηφοφόρους, αλλά ταυτόχρονα έχασε και τη δυνατότητα να πείσει ένα ευρύ ακροατήριο ότι μπορεί μόνος του να επανέλθει σε τροχιά κυβερνησιμότητας.

Τα αυτά ισχύουν για τους πανηγυρίζοντες σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, οι οποίοι είδαν τα ποσοστά τους μεν κατά τι να αυξάνονται αλλά και σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων τους να φεύγει, μάλιστα δε σε συνθήκες εκλογικής κατάρρευσης της κυβέρνησης.

Πραγματικός νικητής της κάλπης αναδείχτηκε η ακροδεξιά, που αύξησε ποσοστά και ψήφους, αλλά και η αποχή, η οποία όμως αποτελεί μέτρο έντασης της ήττας συνολικά του πολιτικού μας συστήματος, που αποτελεί άλλη μεγάλη νίκη της ακροδεξιάς.

Στο διήμερο συνέδριο του Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας παρουσιάστηκε δημοσκόπηση της Metron Analysis για το μέλλον της κεντροαριστεράς στην οποία το 83% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θέλει σύγκλιση.

Οσοι οχυρωθούν πίσω από τη μικροκομματική τους επιβίωση θα ανακαλύψουν σύντομα ότι η… Κεραμέως θα συνεχίσει να κυβερνά, ενώ το πολιτικό μας σύστημα θα έχει καταστεί «πλίνθοι και Κεραμέως ατάκτως ερριμμένες».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter