Πλημμύρισε… η έρημος Σαχάρα μετά από έξι χρόνια ξηρασίας – Εντυπωσιακές εικόνες

Μια σπάνια βροχόπτωση, πριν από λίγες ημέρες, στην πόλη της ερήμου Merzouga στο νοτιοανατολικό Μαρόκο, άφησε λίμνες ανάμεσα στους φοίνικες και τους αμμόλοφους της ερήμου Σαχάρα τροφοδοτώντας μερικές από τις πιο ξηρές περιοχές της με περισσότερο νερό από ό,τι είχαν δει εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το apnews, η έρημος του νοτιοανατολικού Μαρόκο συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο άνυδρων περιοχών στον κόσμο και σπάνια δέχεται βροχές στα τέλη του καλοκαιριού.

Η κυβέρνηση του Μαρόκο δήλωσε ότι δύο ημέρες βροχόπτωσης τον Σεπτέμβριο ξεπέρασαν τους ετήσιους μέσους όρους σε αρκετές περιοχές που βλέπουν λιγότερα από 250 χιλιοστά (10 ίντσες) ετησίως, συμπεριλαμβανομένης της Τάτα, μιας από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο. Στο Ταγκουνίτε, ένα χωριό περίπου 450 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Ραμπάτ, καταγράφηκαν περισσότερα από 100 χιλιοστά μέσα σε ένα 24ωρο.

Οι καταιγίδες άφησαν εντυπωσιακές εικόνες νερού να αναβλύζει μέσα από την άμμο της Σαχάρας ανάμεσα σε κάστρα και βλάστηση της ερήμου. Οι δορυφόροι της NASA έδειξαν το νερό να εισρέει ορμητικά για να γεμίσει τη λίμνη Iriqui, μια διάσημη κοίτη λίμνης μεταξύ της Zagora και της Tata, η οποία είχε στεγνώσει εδώ και 50 χρόνια.

Σε κοινότητες της ερήμου όπου συχνάζουν τουρίστες, τα 4×4 περνούσαν μέσα από τις λακκούβες και οι κάτοικοι παρατηρούσαν το σκηνικό με δέος.

«Έχουν περάσει 30 με 50 χρόνια από τότε που είχαμε τόση βροχή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Houssine Youabeb της Γενικής Διεύθυνσης Μετεωρολογίας του Μαρόκου.

Οι βροχές αυτές, τις οποίες οι μετεωρολόγοι αποκαλούν εξωτροπική καταιγίδα, μπορεί να αλλάξουν την πορεία του καιρού της περιοχής τους επόμενους μήνες και χρόνια, καθώς ο αέρας συγκρατεί περισσότερη υγρασία, προκαλώντας μεγαλύτερη εξάτμιση και προσελκύοντας περισσότερες καταιγίδες, δήλωσε ο Youabeb.

Έξι συνεχόμενα χρόνια ξηρασίας έχουν δημιουργήσει προκλήσεις για μεγάλο μέρος του Μαρόκο, αναγκάζοντας τους αγρότες να αφήσουν τα χωράφια σε αδράνεια και τις πόλεις και τα χωριά να κάνουν οικονομία στο νερό.

Η αφθονία των βροχοπτώσεων θα βοηθήσει πιθανώς στην αναπλήρωση των μεγάλων υπόγειων υδραγωγείων κάτω από την έρημο, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παροχή νερού στις κοινότητες της ερήμου. Οι δεξαμενές της περιοχής ανέφεραν ότι γέμισαν με ρυθμούς ρεκόρ καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό οι βροχές του Σεπτεμβρίου θα ανακουφίσουν την ξηρασία.

 

Διαβάστε επίσης

Ο Κικίλιας είναι ο υπουργός που αγόρασε διαμέρισμα 1,2 εκατ. στη Βασιλίσσης Σοφίας

Καταπέλτης για Καλλιάνο, δικαίωση για τον γιατρό η ΕΔΕ του «Αττικόν» – Το Documento αποκαλύπτει το πόρισμα

Μάχες «μέχρις εσχάτων» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – Το Σάββατο η κρίσιμη Kεντρική Eπιτροπή για Κασσελάκη

Κατατέθηκαν ή όχι 15.000 ευρώ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από την Άννα Μαρία Γλύξμπουργκ;

Μαρίν Λεπέν – Οι «γκρίζες ζώνες» στα παχυλά επιδόματα των ευρωβουλευτών

Εύβοια: Μαχαίρωσε και σκότωσε τον θείο του μέσα στο σπίτι του – Συνελήφθη ο 38χρονος δράστης

Ο τυφώνας Μίλτον πλησιάζει τις ακτές της Φλόριντα με ανέμους 260 χλμ./ώρα – Δραματικές εκκλήσεις για εκκενώσεις (Videos)

Γάζα: Εκεί που σταύρωσαν την ανθρωπιά

Κατατέθηκαν ή όχι 15.000 ευρώ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από την Άννα Μαρία Γλύξμπουργκ;

Συναυλία για Τέμπη: «Να μεταδοθεί δωρεάν με live streaming» – Η ανάρτηση του Θανάση Παπακωνσταντίνου

Ετικέτες