Πλημμύρες: Υπόλογη η Ελλάδα για τους χάρτες κινδύνου – Έκθετη ξανά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αγνόησαν τις προειδοποιήσεις

Πλημμύρες: Υπόλογη η Ελλάδα για τους χάρτες κινδύνου – Έκθετη ξανά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αγνόησαν τις προειδοποιήσεις

Έκθετη ξανά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυτή τη φορά για τις πλημμύρες. Η Κομισιόν, είχε προειδοποιήσει ξανά και ξανά την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια ότι θα έπρεπε να έχει ενημερώσει των χαρτών κινδύνου πλημμυρών, ωστόσο, δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες, με αποτέλεσμα η Θεσσαλία να υποστεί ανεπανόρθωτες καταστροφές, μετά τις φονικές πλημμύρες της κακοκαιρίας «Daniel». Τώρα, η Κομισιόν παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης: Πλημμύρες: Ήξερε η κυβέρνηση – Η ΕΕ προειδοποιούσε από το 2018 ότι θα πνιγεί η Θεσσαλία 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της, η χώρα μας είναι το μόνο κράτος-μέλος της Ένωσης που δεν έχει προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες επικαιροποίησης των χαρτών.  Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, παρότι απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2022, μέχρι σήμερα, δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της βάσει της οδηγίας καθώς οι υπάρχοντες χάρτες δεν έχουν ακόμη αναθεωρηθεί.

Η υποβολή των συγκεκριμένων χαρτών απαιτείται από την οδηγία 2007/60/ΕΚ για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας («οδηγία για τις πλημμύρες»), σημειώνει η σχετική ανακοίνωση.

Η Κομισιόν εξηγεί παράλληλα ότι το άρθρο 14 παράγραφος 2 της παρούσας οδηγίας υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να επανεξετάσουν και, εάν είναι απαραίτητο, να επικαιροποιήσουν τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας έως τις 22 Δεκεμβρίου 2019 και, σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 1, τα κράτη-μέλη έπρεπε να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή την επανεξέταση και, κατά περίπτωση, την επικαιροποίηση των εν λόγω χαρτών τρεις μήνες μετά την εν λόγω ημερομηνία, δηλαδή έως τις 22 Μαρτίου 2020.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, οι εν λόγω χάρτες κινδύνου αποτελούν βασικά μέσα για τη διαχείριση σχετικών κινδύνων.

Διαβάστε επίσης: Π. Κόκκαλης: Ερώτηση στην Κομισιόν για τη μη συμμόρφωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην αντιπλημμυρική προστασία

Βοηθούν εξάλλου στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες και βοηθούν τις κοινότητες να αναπτύξουν στρατηγικές για τη μείωση αυτών των κινδύνων. Παράλληλα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον σχεδιασμό χρήσης γης και στην αστική ανάπτυξη, ιδίως για να αποφευχθεί η δημιουργία νέων κινδύνων.

Η Πολιτική Προστασία μπορεί να χρησιμοποιήσει τους εν λόγω χάρτες για να σχεδιάσει το πώς θα διαχειριστεί μια έκτακτη ανάγκη.

«Δεδομένου ότι η Επιτροπή δεν έλαβε τις απαιτούμενες πληροφορίες από την Ελλάδα, απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2022, ακολουθούμενη από αιτιολογημένη γνώμη τον Σεπτέμβριο του 2022. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της βάσει της οδηγίας, καθώς οι υπάρχοντες χάρτες δεν έχουν ακόμη αναθεωρηθεί. Η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος-μέλος που δεν έχει συμμορφωθεί με αυτή την υποχρέωση», τονίζει η Κομισιόν.

«Οι χάρτες είναι απαραίτητοι για την κατάρτιση αξιόπιστων σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας, τα οποία θα έπρεπε να έχουν καταρτιστεί έως τις 22 Δεκεμβρίου 2021 και να έχουν υποβληθεί έως τις 22 Μαρτίου 2022. Κινήθηκε επίσης διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας [INFR (2022)2191] για την καθυστερημένη έγκριση αυτών των σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας» σημειώνει χαρακτηριστικά η Κομισιόν.

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι προσπάθειες των ελληνικών Αρχών μέχρι σήμερα δεν ήταν ικανοποιητικές και επαρκείς και, ως εκ τούτου, παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Documento Newsletter