Πλημμύρες: «Ξέραμε από το 2018 ότι η Θεσσαλία έχει πολύ μεγάλη τρωτότητα» – Τι λέει πολιτικός μηχανικός (Video)

Τις ευθύνες αναδεικνύει η τοποθέτηση του Ανδρέα Γραμματικογιάννη, πολιτικού μηχανικού στο ΕΜΠ, καθώς όπως αποκάλυψε «γνωρίζαμε από το 2018» την «τρωτότητα της Θεσσαλίας στις πλημμύρες». Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Open, τόνισε πως από το 2018 ήταν γνωστό στους αρμόδιους πως η Θεσσαλία έχει έντονη τρωτότητα απέναντι στις πλημμύρες.

Χαρακτηριστικά, τόνισε: «Στην προκειμένη περίπτωση ξέραμε από το 2018 ότι η Θεσσαλία έχει πολύ μεγάλη τρωτότητα απέναντι στις πλημμύρες. Το ξέραμε ακριβώς γιατί κάναμε τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας όπου εντοπίζαμε αυτό το πρόβλημα, αλλά το ξέρουμε και εμπειρικά, το βλέπετε και το 2021».

Και συνέχισε: «Το 2018 σε όλη την Ελλάδα συντάχθηκαν τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας κατ’ εφαρμογή ευρωπαϊκής οδηγίας, ακριβώς για να δουμε πού υπάρχουν προβλήματα με πλημμύρες στην Ελλάδα και να συνταχθούν μέτρα ώστε να κάνουμε πρόληψη και να μετριάσουμε τις επιπτώσεις τους».

Μάλιστα, έσπευσε να ξεκαθαρίσει: «Όχι μόνο γνωρίζαμε από το 2018, αλλά φανταστείτε ότι η Θεσσαλία και άλλες περιοχές, ακόμα και η Αττική, αντιμετωπίζουν κινδύνους πλημμυρών ακόμα και σε μικρότερα φαινόμενα βροχοπτώσεων».

Είπε αμέσως μετά: «Από τα σχέδια βρίσκαμε πλημμύρες στη Θεσσαλία ακόμα και με μικρότερες εντάσεις βροχοπτώσεων. Και ακριβώς τα σχέδια διαχείρισης στο τέλος, κατέληγαν σε μια σειρά μέτρων έτσι ώστε είτε να κάνεις πρόληψη είτε να κάνεις διαχείριση του μεγέθους της καταστροφής του φυσικού φαινομένου».

Εν συνεχεία έδωσε και ένα παράδειγμα: «Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Είναι παράδειγμα μη κατασκευαστικού μέτρου γιατί πολλές φορές λέμε ότι αν θες να κάνεις ένα τεχνικό έργο απαιτεί χρόνο. Μέσα στο σχέδιο διαχείρισης υπήρχαν και μη κατασκευαστικά μέτρα. Όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρών. Θα μπορούσαμε, αν είχε εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, να ξέρουμε από πριν ότι έρχεται μία μεγάλη πλημμύρα και να ξέρουμε ποιες περιοχές είναι επικίνδυνες να πλημμυρίσουν και έτσι να κάνουμε καλύτερη διαχείριση».

Τι έγινε τελικά

Ερωτηθείς για το «τι κάναμε» τελικά, απάντησε: «Τέτοια μέτρα, μη κατασκευαστικά, προβλέπονται και για τη Θεσσαλία και για την Αττική και για όλη την Ελλάδα. Αυτά τα μέτρα δεν έχουν εφαρμοστεί. Προβλεπόντουσαν για τη Θεσσαλία, η σύνταξη σχεδίων διαχείρισης των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Δηλαδή να δούμε δηλαδή πώς ακριβώς δουλεύουν όλα αυτά τα μέτρα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις πλημμυρών και σε συγκεκριμένα σενάρια. Ούτε αυτό έχει λειτουργήσει ακόμα στη Θεσσαλία και μάλιστα για το συγκεκριμένο δεν έχει εξασφαλιστεί και η χρηματοδότηση. Ήταν 1,5 εκατομμύριο ευρώ».

«Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι κινδυνεύουμε από πλημμύρες ακόμα και σε μικρότερες εντάσεις βροχόπτωσης και θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα σχέδιο για το πώς θα τις διαχειριστούμε τις πλημμύρες αυτές. Τόσο στη Θεσσαλία όσο όπου παρουσιάζονται προβλήματα τρωτότητας», σημείωσε.

Είπε ακόμα: «στην Ευρώπη αυτό που περιγράφετε εφαρμόζεται κατά κόρον εδώ και πολλά χρόνια. Δηλαδή, θα μπορούσαμε σε πραγματικό χρόνο να βλέπουμε τη βροχόπτωση που έρχεται και να ξέρουμε αρκετές ώρες πριν ποιες περιοχές θα πλημμυρίσουν και ποιες κινδυνεύουν. Προβλεπόταν (από το 2018) τρόπος και στη Θεσσαλία».