Την «έλλειψη ετοιμότητας της Ελλάδας» μετά τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία στηλιτεύει το Euractiv υπογραμμίζοντας πως «οι οδηγίες της ΕΕ αγνοήθηκαν».
Ειδικότερα, αφού τονίζει πως η κακοκαιρία Daniel ήταν η πιο θανατηφόρα καταιγίδα στην Ελλάδα με τραγικό απολογισμό 17 νεκρούς και τεράστιες καταστροφές, σημειώνει πως έχει ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα που «θα προσδιορίσει ποιος φταίει, αλλά η κατάσταση υπογραμμίζει και πάλι την έλλειψη ετοιμότητας της Ελλάδας».
Αγνοήθηκαν οδηγίες της ΕΕ
Και συνεχίζει το Euractiv, γράφοντας πως καθώς τα νερά αποσύρονται και η έκταση της ζημιάς γίνεται ορατή, η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές καλούνται να βελτιώσουν την άμυνά τους έναντι των ακραίων καιρικών φαινομένων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την ανακούφιση και την αποκατάσταση της Θεσσαλίας μετά τις πλημμύρες.
Μεταξύ των μέτρων, που αφορούν κυρίως αποζημιώσεις για τον πληγέντα πληθυσμό, είναι η δημιουργία νέου φορέα διαχείρισης των υδάτων στη Θεσσαλία που θα είναι υπεύθυνος για τη διεξαγωγή μελετών και την ολοκλήρωση εργασιών στην περιοχή, διασφαλίζοντας τη διαχείριση των ποταμών και την προστασία των καλλιεργειών της.
Η Ελλάδα υστερεί στην εφαρμογή της νομοθεσίας
Και επισημαίνει ότι: «Η Ελλάδα υστερεί στην εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για την αποτελεσματική διαχείριση των ποταμών και την αντιμετώπιση των κινδύνων πλημμύρας».
Σύμφωνα με την οδηγία – πλαίσιο της ΕΕ για τα ύδατα, που υιοθετήθηκε το 2000, κάθε χώρα της ΕΕ αναμενόταν να εγκρίνει ένα συγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης για τα ποτάμια και να υποβάλλει έκθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε έξι χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για την οδηγία για τις πλημμύρες, που εγκρίθηκε το 2007, σκοπός της οποίας είναι να συμβάλει στη μείωση και τη διαχείριση των κινδύνων από πλημμύρες σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της Οδηγίας για τις πλημμύρες, δήλωσε στο Euractiv εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Ο εκπρόσωπος είπε ότι η Ελλάδα απέτυχε να αναθεωρήσει εγκαίρως τα απαραίτητα έγγραφα, γεγονός που οδήγησε την Κομισιόν να κινήσει «διαδικασία επί παραβάσει» τον Φεβρουάριο.
Η αξία της διαχείρισης του νερού
Η έλλειψη ανθεκτικότητας στις πλημμύρες είναι ένα ζήτημα διαχείρισης του νερού, λέει η Claire Baffert, Ανώτερη Υπεύθυνη Πολιτικής Υδάτων στη WWF.
Η ανθρώπινη δραστηριότητα και οι παρεμβάσεις στα ποτάμια έχουν επηρεάσει και υποβαθμίσει τα οικοσυστήματα των γλυκών υδάτων, αυξάνοντας την ανάγκη για περισσότερη δράση της ΕΕ για την αποκατάστασή τους, είπε, μιλώντας στο Euractiv.
Η οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα έχει ουσιαστικά αποτρέψει την υποβάθμιση, αλλά εφαρμόζεται ανεπαρκώς.
«Υπάρχει έλλειψη εφαρμογής εκ μέρους των κρατών μελών και επιβολής εκ μέρους της Επιτροπής», είπε η Baffert.
«Η οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα εξακολουθεί να είναι πολύ σχετική, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί καλύτερα», πρόσθεσε.
Πηγή: Euractiv