O γνωστός στίχος του Νίκου Γκάτσου «Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» εκφράζει απόλυτα αυτό που ζουν οι πλημμυροπαθείς σε διάφορα χωριά της Θεσσαλίας μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.
Στη Μεταμόρφωση της Καρδίτσας υπάρχουν ακόμα οικογένειες που δεν έχουν λάβει τα χρήματα των οικοσκευών και τις κρατικές αρωγές.
Στο χωριό Λουζίνικο οι κάτοικοι αναγκάζονται να περνούν έναν χείμαρρο για να φτάσουν στην πόλη του Βόλου, με το αίτημά τους για την αποκατάσταση της γέφυρας της περιοχής να έχει γίνει «μπαλάκι» μεταξύ δήμου και περιφέρειας.
Στον Αγιο Θωμά και στη Φιλιππούπολη οι κάτοικοι ζητούν να γίνουν στατικές μελέτες στα σπίτια που πλημμύρισαν και τα οποία είχαν ήδη επιβαρυνθεί από τον σεισμό των 6,3 ρίχτερ που ταρακούνησε το Δαμάσι το 2021.
Στις Εργατικές Πολυκατοικίες της Γιάννουλης, 16 μήνες μετά, τα σπίτια ακόμα βγάζουν υγρασία!
Ο φόβος είναι υπαρκτός από τις καταπονημένες υποδομές και εκφράζεται από όλους τους εκπροσώπους των πλημμυροπαθών. Οι λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα των πλημμυροπαθών «θα» δοθούν, σύμφωνα με τα όσα απάντησε στο Documento o υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος.
Οσο για τις παραλείψεις ή καθυστερήσεις, όπως είθισται να κάνουν οι υπεύθυνοι σε αυτό τον τόπο, η ευθύνη μετακυλίεται σε άλλους φορείς ή ακόμα και στους ίδιους τους πλημμυροπαθείς.
Σπίτια κουφάρια
«Μέχρι σήμερα περίπου 22 ΑΦΜ δεν έχουν λάβει ούτε τα χρήματα των οικοσυσκευών ούτε τα 5.000 ευρώ για τη συντήρηση των σπιτιών. Τα περίπου 200 σπίτια έχουν μείνει κουφάρια και με τα 6.600 που είναι το μάξιμουμ για τις οικοσκευές θα πάρεις τα απαραίτητα. Θέμα έχουμε και με την επιδότηση ενοικίου, κάποιοι μπορεί να έχουν πάρει δύο τρίμηνα και μέχρι σήμερα να μην έχουν πάρει όλα τα λεφτά για να τα δώσουν», καταγγέλλει στο Documento ο Πέτρος Κοντογιάννης, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μεταμόρφωσης Καρδίτσας.
Οι πλημμυροπαθείς θα μετεγκατασταθούν, με την κατασκευή του νέου οικισμού να την έχει αναλάβει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων. Οι κάτοικοι βασίζονται στις δικές τους δυνάμεις, αφού οι επιδοτήσεις ενοικίου καθυστερούν τραγικά, λίγοι από αυτούς έχουν επιστρέψει μένοντας σε παλιές αγροικίες, και οι υπόλοιποι έχουν μετακομίσει ή φιλοξενούνται από συγγενείς, λόγω των δυσβάσταχτων ενοικίων.
Οπως εξηγεί ο Π. Κοντογιάννης: «Στην απογραφή ανερχόμασταν στους 307 κατοίκους. Μετά την καταστροφή πολλοί μένουν σε ενοίκιο, κάποιοι γύρισαν στο χωριό σε αγροικίες όπου έγιναν υποτυπώδεις συντηρήσεις. Πολλοί έχουν πάει στην Καρδίτσα, τη Λάρισα, στον Παλαμά, όπου βρουν, είτε φιλοξενούμενοι από συγγενείς είτε στο ενοίκιο. Φοβούνται να επενδύσουν στο χωριό μέχρι να γίνουν τα απαραίτητα έργα, όπως φράγματα, και ζούμε και με το άγχος της μετεγκατάστασης. Αναμένουμε τις εξελίξεις για να ξεκινήσουν τα έργα του ΣΕΒ και ανησυχούμε αν θα ξεπεραστεί το περιθώριο των τριών ετών που έχουμε πει. Ο Παλαμάς είναι περίπου στα 6 χλμ., δεν μπορεί ο άλλος να έχει τα κτήματα και τις δουλειές του εδώ και να μένει στην Καρδίτσα».
Σε ερώτημά μας για τα όσα καταγγέλλουν οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Τριαντόπουλος απάντησε: «Η επιδότηση ενοικίου έχει καταβληθεί για το 2024 και μόλις συμπληρώνεται τρίμηνο οι πολίτες υποβάλλουν τα χαρτιά τους. Σήμερα έχουμε 9/1, άρα μέχρι να επιβεβαιωθεί πως διαμένουν κάπου πρέπει να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο και μετά να υποβάλουν τα χαρτιά τους. Τη μετεγκατάσταση διαχειρίζεται το ΥΠΕΝ, ενώ για τα ΑΦΜ που δεν έχουν πληρωθεί ανοίξαμε μια διαδικασία που έκλεισε τέλος του έτους μέσω δήμων για να τους τα χορηγήσουν. Το πρόβλημα ήταν σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, είτε κληρονομικής είτε ιδιοκτησιακής φύσεως είτε φορολογικής, λόγω μη σωστής δήλωσης στοιχείων».
Αποκομμένο το Λουζίνικο
Μόλις 4,4 χιλιόμετρα έξω από το Πανθεσσαλικό του Βόλου, το χωριό Λουζίνικο είναι σαν να έχει αποκοπεί από τον πολιτισμό. Τη σχεδόν καθημερινή περιπέτεια που ζει με την μητέρα της εξιστορεί στο Documento η κάτοικος Χριστίνα Περγαμηνέλη:
«Η μητέρα μου είναι πλημμυροπαθής, 80 ετών και ζει μόνη της. Δεν μπορεί και δεν θέλει να φύγει από το Λουζίνικο, συνεπώς πηγαίνουμε εμείς τακτικά και την προσέχουμε. Αυτή τη στιγμή η γέφυρα έχει φύγει με τον Daniel και ο κόσμος δεν μπορεί να πάει στη δουλειά του στον Βόλο όταν φουσκώνει το ποτάμι. Το σπίτι έχει βλάβες στην οροφή, από την οποία τρέχουν νερά μέχρι και σήμερα. Εγώ μένω στη Νέα Ιωνία που είναι 5-10 λεπτά και λόγω της απουσίας της γέφυρας πάμε από τον άλλο δρόμο που μας έχουν ρίξει αμμοχάλικο, όμως όταν βρέχει δημιουργείται μια ροή νερού που παρασέρνει το χαλίκι. Κάπως έτσι δεν μπορεί να περάσει ούτε ασθενοφόρο. Το δε σήμα είναι παντελώς ανύπαρκτο στην περιοχή. Προσπαθούμε να βρούμε πάροχο για να βάλει μια κεραία εν έτει 2025».
Τη Χρ. Περγαμηνέλη συμπληρώνει ο Βασίλης Στρίγκος, κάτοικος του Λουζίνικου, ο οποίος επισημαίνει πως το μοναδικό παιδί του χωριού περνάει καθημερινά τον χείμαρρο για να πάει στο σχολείο του:
«Υπάρχει ένα παιδάκι 12 ετών το οποίο πηγαινοέρχεται μέσα από το ποτάμι για να το παραλάβει το ταξί και να πάει στο σχολείο! Αν έχει το ποτάμι νερό, δεν μπορεί να πάει σχολείο. Οι ζημιές, με κορυφαία αυτή της γέφυρας, λιμνάζουν 16 ολόκληρους μήνες. Ταλαιπωρούμαστε καθημερινά με ένα μπαλάκι ευθυνών μεταξύ δήμου και περιφέρειας. Ενα μικρό αυτοκίνητο δεν μπορεί να προσεγγίσει το χωριό, ούτε ασθενοφόρο. Είναι επικίνδυνο για όποιον επιχειρεί να προσεγγίσει, το 112 δεν λειτουργεί, ενώ η Πολιτική Προστασία για το πέρασμα μέσα από το ποτάμι δεν έχει δείξει κάποιο ενδιαφέρον. Ούτε με τις φωτιές ούτε με τις πλημμύρες στην περιοχή. Εχουμε ζητήσει μια στρατιωτική γέφυρα για να συνδεθεί ξανά ο οικισμός με τον Βόλο. Ο κ. Τριαντόπουλος γνωρίζει το θέμα, είμαστε σε επαφή, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη τι θα γίνει. Μας λένε πως κάνουν προσπάθειες για μια λύση. Περίπου πριν από ένα μήνα ξαναέπιασε μια μεγάλη βροχή, ανέβηκε η στάθμη του νερού και κάτοικοι που γύρναγαν από τις δουλειές τους από τον Βόλο αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στα αμάξια τους μέχρι να κοπάσει η βροχή!».
Αναφορικά με τη γέφυρα στο χωριό Λουζίνικο, ο Χρ. Τριαντόπουλος απαντάει μέσω του Documento ότι «το θέμα είναι μεταξύ περιφέρειας και δήμου. Αν μας κάνουν αίτημα να το χρηματοδοτήσουμε, μένει να συνεργαστούν μεταξύ τους οι δύο φορείς για να προχωρήσει το ζήτημα. Για το 112 είναι θέμα της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, όπου το έχω προωθήσει και θα το δουν αυτό».
Απαιτούν στατικές μελέτες
Δριμύ κατηγορώ εξαπολύει η Λίτσα Γούναρη, μέλος της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Αγίου Θωμά και Φιλιππούπολης, για τη γραφειοκρατική καθυστέρηση στη δυτικότερη συνοικία της Λάρισας που βρίσκεται δίπλα στον Πηνειό και το νερό από τον Daniel έφτασε μέχρι τα τρία μέτρα.
«Είχαμε κάποια σπίτια που κηρύχτηκαν επικίνδυνα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα πράσινα ανταποκρίνονται στον χαρακτηρισμό τους. Αν δεν γίνει στατική μελέτη στα θεμέλια των σπιτιών, που έχουν τραβήξει τόσο νερό, δεν μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα. Φανταστείτε ότι υπάρχουν σπίτια που ακόμη βγάζουν υγρασία» λέει στο Documento.
Στο σπίτι της ακόμα και σήμερα βγαίνουν υγρασίες έπειτα από 11 μήνες. Ο δε σεισμός που συνέβη στο Δαμάσι το 2021 είναι άγνωστο πόσο έχει επηρεάσει τα θεμέλια των ακινήτων. Το δε οξύμωρο είναι, όπως καταγγέλλει η ίδια, ότι πλημμυροπαθείς πλήρωσαν ΕΝΦΙΑ για τα πλημμυρισμένα υπόγεια και ισόγειά τους, ενώ ακόμα δεν τους έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις.
«Δεν έχει αποζημιωθεί το σύνολο των ανθρώπων που αφορούν την οικοσκευή, η οποία ξεκινά από 1.200 έως 6.600, ανάλογα με τους πόντους του νερού. Δεν έχουν αποζημιωθεί περίπου 70 οικογένειες μέχρι και σήμερα. Δεν μιλώ καν για τα υπόγεια που ήταν επαγγελματικοί χώροι ή δεύτερα νοικοκυριά. Πληρώνουμε τους φόρους μας, ΕΝΦΙΑ γι’ αυτά τα σπίτια, τον οποίο δεν δέχτηκαν να μας τον χαρίσουν, να βρουν άκρη. Τα κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, που είναι τραγικά υποστελεχωμένη, ήρθαν εδώ και δεν ήξεραν τι θα αντιμετωπίσουν, όπως και σε όλη τη Θεσσαλία. Μέσα στον χαμό και τη σύγχυση έκαναν λάθη, ενώ δεν υπήρχε κανείς να του ς δώσει οδηγίες. Αλλοι αναγκάστηκαν να μπουν μέσα αφού έκαναν κάποιες πρόχειρες επισκευές και έμειναν έναν ολόκληρο χειμώνα με την υγρασία, άλλοι μένουν ακόμα στο ενοίκιο, άλλοι φιλοξενούνται και άλλοι που δεν είχαν επιλογή έφτιαξαν το σπίτι τους από την αρχή. Εγώ πήγα στους γονείς μου, το αποτύπωμα της καταστροφής μάς άφησε φόβο, αλλά πλέον μιλάμε για οργή, θυμό και απελπισία για την κατάσταση που πλέον επικρατεί 16 ολόκληρους μήνες μετά. Ηρθαμε στη θέση πολλών ανθρώπων των οποίων βλέπαμε στις τηλεοράσεις τις καταστροφές τους και δεν μπορούσαμε να ταυτιστούμε. Κανείς δεν είναι αλώβητος».
Το Documento έθεσε στον κ. Τριαντόπουλο και το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ που εξακολουθούν να πληρώνουν οι κάτοικοι για τα κατεστραμμένα σπίτια τους. Η απάντηση του υφυπουργού ήταν πως «ό,τι ισχύει για την υπόλοιπη χώρα ισχύει για τον Αγιο Θωμά, αν κάποιοι το ανέφεραν αυτό, θα είναι μεμονωμένη περίπτωση. Υπάρχει σχετική διάταξη, ανάλογα με την κατάσταση του ακινήτου πληρώνεται ή όχι ο ΕΝΦΙΑ».
Φόβος και απόγνωση στη Γιάννουλη
Τεράστιο ήταν το αποτύπωμα του Daniel και στις Εργατικές Πολυκατοικίες της Γιάννουλης, με τουλάχιστον 300 ισόγεια να έχουν πλημμυρίσει από τις 930 κατοικίες στις οποίες έμεναν περίπου 3.500 άνθρωποι. Το δε στεγαστικό πρόβλημα με τα υψηλά ενοίκια χτυπάει αλύπητα και τους πλημμυροπαθείς, όπως εξηγεί στο Documento ο Τάσος Τσιαπλές, συντονιστής της Επιτροπής Αγώνα Πλημμυροπαθών και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας:
«Εγώ είπα και στον κ. Τριαντόπουλο πως, αν έχει οικοσκευή στο σπίτι του 6.600 ευρώ, να αλλάξουμε σπίτια! Δεν έγινε κανένας απολύτως έλεγχος και είναι όλες οι κατοικίες πράσινες, πλην μιας οικοδομής. Μιλάμε για περίπου 140 κτίρια. Τα υπόγεια εξαιρέθηκαν από τις αποζημιώσεις σαν μη κατοικήσιμος χώρος, ενώ για τον ΕΝΦΙΑ προσμετρούνται κανονικά. Περίπου το 60% είναι ακατοίκητα, αν κάποιος έπαθε ζημία 25.000 ή 30.000 ευρώ, τι μπορεί να κάνει με τα 6.600; Υπάρχει ο φόβος επειδή δεν έχει αλλάξει κάτι δραστικό στις υποδομές που θα μπορούσαν να αποτρέψουν μια νέα καταστροφή, προτιμούν να νοικιάσουν κάπου αλλού παρά να είναι εκτεθειμένοι. Οσο για το επίδομα ενοικίου, μπορεί κάποιος να πληρώνει 400 ευρώ και να παίρνει από το κράτος 200, το 50% περίπου, και το πρόβλημα είναι πως πολλοί πήραν τα πρώτα τρίμηνα και άλλοι δεν είδαν μέχρι σήμερα ούτε ευρώ! Κανένας έλεγχος για τη στατική επάρκεια από τη ΔΑΕΦΚ που επιφανειακά έλεγξε τα ακίνητά μας. Εμείς συνεχίζουμε να διεκδικούμε και στις μεγαλοστομίες ότι ήταν δίπλα μας ο κρατικός μηχανισμός απαντάμε πως ήταν απέναντί μας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πλημμύρα».
Διαβάστε επίσης:
Κύρτσος για Χρυσοχοΐδη: Πέντε φορές υπουργός (μη) Προστασίας του Πολίτη
Δημοσκόπηση: Υπερκομματικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητούν οι πολίτες