«Κάνω 32 χρόνια αυτή τη δουλειά, αυτή τη φυσική καταστροφή δεν την έχω δει ποτέ» δήλωσε ο Μάριος Λώλος, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλία και μεταφέρει όσα έζησε μετά τον κακοκαιρία Daniel και τα πλημμυρικά φαινόμενα που κόστισαν ζωές ανθρώπων, οδήγησαν στον θάνατο αναρίθμητα ζώα και προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές σε υποδομές, σπίτια και περιουσίες.
Δείτε επίσης: «Ο δήμαρχος μου ζήτησε να σπάσω το φράγμα», λέει τώρα ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας
Συγκινεί η ιστορία του 80χρονου «κυρίου Κώστα» ο οποίος γλύτωσε 18 συγχωριανούς του με μια βάρκα σιδερένια και πηγαίνει κάθε μέρα με κουπί να δώσει τρόφιμα στο μοναδικό ζευγάρι που παρέμεινε στο χωριό. Παρόλα αυτά ο κύριος Κώστας ήταν στεναχωρημένος γιατί δεν κατάφερε να γλυτώσει μια μητέρα με τον γιο της.
Ο Μάριος Λώλος, μιλώντας στο Kontra, περιγράφει πως επικρατούσε μία απόκοσμη νεκρική σιγή, σε ένα μέρος που μέχρι χθες άνθρωποι ζούσαν και γελάγανε. Εκτός αυτών περιγράφει τις εκκλήσεις των ανθρώπων όσα δηλώνουν να δημοσιευτούν χωρίς λογοκρισία και το συγκλονιστικό «μη μας ξεχάσετε».
«Τελείως διαφορετικά, αλλά η ουσία είναι ίδια. Μπαίνει σε μια βάρκα ο πρόσφυγας να γλυτώσει τη ζωή του. Μπαίνει σε μια βάρκα ο χωριανός να γλυτώσει τη ζωή του.» δηλώνει ο Μάριος Λώλος και αναφέρει επίσης ότι «η έκφραση του πανικού και του φόβου στα μάτια είναι ίδια, και του πρόσφυγα που η σχέση του με τη θάλασσα είναι όσο με την πυρηνική φυσική και του χωριανού να καταφέρει να βγει στη στεριά για να μην πνιγεί. Να κρατάει το παιδί του στην αγκαλιά ή τα ζώα του», ανέφερε επίσης.
H συζήτηση του Μάριο Λώλου με τον Πάνο Χαρίτο ήταν αποκαλυπτική και συγκινητική.
Μας πήρε από το σπίτι μας και μας προσγείωσε στη #Λαρισα pic.twitter.com/VyNDXY8QCa— Chris Avramidis (@chris_avramidis) September 15, 2023
Επίσης ο γνωστός φωτορεπόρτερ κάνει λόγο για έναν βοσκό που ανέβαζε τα πρόβατα στο καμπαναριό της εκκλησίας προκειμένου να τα σώσει ενώ ο αδερφός του φύλαγε τσίλιες στον δρόμο να του λέει πόσο ανεβαίνει η στάθμη.
Τέλος, περιγράφει την ανεπάρκεια του κράτους, δηλώνοντας «εγώ δεν είδα καμια κρατική μηχανή να γυρνάει και να μοιράζει φαΐ και νερό. Φαΐ και νερό είδα από αλληλέγγυους, ήτανε σε διάφορα σημεία πχ στον αγροτικό σύλλογο και πήγαινε ο κόσμος και έπαιρνε».