Πλημμύρες: 200.000 στρέμματα κάτω από το νερό στη Μαγνησία – Βομβαρδισμένο τοπίο ο Βόλος (Photos – Video)

Καταστροφικό το πέρασμα της κακοκαιρίας «Elias» που βούλιαξε στη λάσπη την πόλη και την ευρύτερη περιοχή του Βόλου, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα και σε περιοχές της εξίσου πολύπαθης, Βόρειας Εύβοιας, με το «επιτελικό» κράτος να δείχνει για ακόμη μία φορά την αδυναμία αποτελεσματικής αντιμετώπισης ανάλογων καταστάσεων. Οργή και αγανάκτηση από τους κατοίκους των πληγέντων περιοχών που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και τις ζωές τους να κινδυνεύουν εκ νέου, σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Δείτε επίσης: Πλημμύρες Θεσσαλία: Το μαρτύριο της… σταγόνας στον Βόλο – Ξανά χωρίς πόσιμο νερό η πόλη, ουρές για λίγα μπουκάλια (Photos)

200.000 στρέμματα κάτω από το νερό

Και στη Λάρισα οι κάτοικοι συνεχίζουν τον Γολγοθά τους. Η στάθμη του νερού του Πηνειού έχει ανέβει, περίπου στα 4 μέτρα, αλλά το ανησυχητικό είναι ότι το νερό στον κάμπο της Λάρισας, σε ορισμένα σημεία, έχει ξεπεράσει τα 6 μέτρα και δεν έχει βρεθεί τρόπος να αποστραγγιστεί άμεσα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο μεγάλος πονοκέφαλος για την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλίας και Μαγνησίας είναι η λίμνη Κάρλα όπου 200.000 στρέμματα είναι ακόμη κάτω από τα νερά προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στον πρωτογενή τομέα. Οι ειδικοί αναζητούν λύση ώστε να αποχωρήσουν τα νερά προς τον Παγασητικό αλλά όπως λένε είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Διαβάστε επίσης: Εικόνες απόλυτης καταστροφής σε Έυβοια και Βόλο: Πλημμύρισαν σπίτια, ΙΧ χάθηκαν στις λάσπες (Photos-Video)

Βουλιάζει ξανά στα λασπόνερα ο Βόλος: Έσπασε δρόμος, βγήκε έξω αγωγός – Απίστευτες εικόνες μερικές ημέρες μετά τον «Daniel» (Video)

Η πόλη του Βόλου έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο λασπότοπο, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Κραυσιδώνα, ενώ κατά τη διάρκεια της Πέμπτης δεν έλειψαν τα προβλήματα όσον αφορά την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση της πόλης.

Παράλληλα, καταστράφηκε μέρος του οδικού δικτύου, με την άσφαλτο να ανοίγει στα δύο, ενώ σημειώθηκαν και κατολισθήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει περισσότερες από 300 φορές για απεγκλωβισμό κατοίκων.

Οι εικόνες με αυτοκίνητα να έχουν θαφτεί κάτω από τη λάσπη είναι ενδεικτικές, ενώ παραμένει αποκομμένη οδικά η περιοχή του νοτίου Πηλίου.

Ανάλογες εικόνες από το καταστροφικό πέρασμα του «Elias» και στην Εύβοια. Από το Μαντούδι έως την Ιστιαία, η υπερχείλιση χειμάρρων προκάλεσε ιδιαίτερα προβλήματα αποκόβοντας τη συγκοινωνία, με το νερό να περνά σαρωτικά ακόμη και από οικισμούς θέτοντας σε κίνδυνο τους κατοίκους.

Η ηλεκτροδότηση δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί σε αρκετές περιοχές, ενώ σπίτια και επιχειρήσεις πνίγηκαν στα λασπόνερα. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μία περιοχή η οποία επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, με τα φερτά υλικά από τα καμένα δάση να δημιουργούν πρόβλημα στα αποκλεισμένα χωριά.

 

  

Τα αθροιστικά ύψη βροχής σε Θεσσαλία και Εύβοια κατά τις κακοκαιρίες «Elias» και «Daniel»

Το meteo.gr συγκέντρωσε στοιχεία από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του Αστεροσκοπείου Αθηνών από τη Θεσσαλία και την Εύβοια. Πρόκειται για περιοχές που επλήγησαν περισσότερο κατά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά και της κακοκαιρίας Elias, φαινόμενο που αναπτύχθηκε τα τρία τελευταία 24ωρα.

Διαβάστε επίσης: Κακοκαιρία «Elias»: Βούλιαξε στη λάσπη ο Βόλος – Μετρούν πληγές στη Βόρεια Εύβοια (Photos)

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε το meteo.gr, τα ύψη βροχής που καταγράφηκαν κατά την κακοκαιρία Daniel ήταν μεγαλύτερα στη Θεσσαλία ενώ στην Εύβοια (με εξαίρεση τους σταθμούς σε Ωρεούς και Στενή) τα ύψη βροχής της κακοκαιρίας Elias ήταν μεγαλύτερα.

Σε ότι αφορά τον σταθμό της πόλης του Βόλου, παρότι τα αθροιστικά ύψη βροχής της κακοκαιρίας Daniel ήταν μεγαλύτερα από αυτά της κακοκαιρίας Elias, η δεύτερη εκδηλώθηκε με πιο ραγδαίες βροχοπτώσεις.

Έτσι το μέγιστο αθροιστικό ύψος βροχής 6ώρου κατά την κακοκαιρία Daniel ήταν 159,6 χιλιοστά (05/09, 06:10-12:10) ενώ το μέγιστο αθροιστικό ύψος βροχής 6ώρου της κακοκαιρίας Elias ήταν 201.6 χιλιοστά (27/09, 16:30-22:30), μεγαλύτερο επομένως κατά περίπου 26%.