Πλημμύρα στην Ποσειδώνος: Μπαλάκι ευθυνών δημάρχου με ΕΥΔΑΠ – Πόσο επικίνδυνα είναι τα λύματα για τη δημόσια υγεία

Οι εικόνες της πλημμυρισμένης λεωφόρου Ποσειδώνος μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Elena» έπαιξαν παντού, ωστόσο αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που παρουσιάζεται ανάλογο πρόβλημα μετά από έντονη βροχόπτωση.

Τα τελευταία 24ωρα έχει ξεσπάσει κόντρα μεταξύ του δημάρχου Αλίμου και της ΕΥΔΑΠ, με τη δημοτική αρχή να επιρρίπτει ευθύνες στην Υπηρεσία για κακή συντήρηση του αποχετευτικού δικτύου, λαμβάνοντας απάντηση ότι δημιουργείται πρόβλημα από την παράνομη διοχέτευση ομβρίων στην αποχέτευση.

«Από το αποχετευτικό δίκτυο της ΕΥΔΑΠ υπάρχει μια μικρή αλλά σταθερή διαρροή από τον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό που πηγαίνει από τη Βάρκιζα στην Ψυττάλεια. Έχει ποτίσει το υπέδαφος. Με τη μεγάλη βροχή, άνοιξε το καπάκι της αποχέτευσης, τα λύματα έπεσαν μέσα στις σχάρες ομβρίων και στη συνέχεια στη θάλασσα. Το πρόβλημα είναι εδώ και δεκαετίες. Μόλις φέτος η ΕΥΔΑΠ παραδέχθηκε ότι πρέπει να αναλάβει δράση», δήλωσε το πρωί της Παρασκευής στo Open TV ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης.

Σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, το πρόβλημα εντοπίζεται από τις παράνομες συνδέσεις ιδιωτών σε αγωγούς από τη Βάρκιζα έως τον Άλιμο. Μάλιστα, η υπηρεσία εκτιμά ότι υπάρχουν 7.000 ακίνητα στην περιοχή που έχουν κάνει παράνομη διοχέτευση ομβρίων στην αποχέτευση, αυξάνοντας σημαντικά τον όγκο των εισροών στο δίκτυο αποχέτευσης όταν βρέχει.

Παράλληλα, η ΕΥΔΑΠ ισχυρίζεται ότι έχει προχωρήσει στη λήψη μέτρων, που φτάνουν έως και τη διακοπή υδροδότησης σε ακίνητα τα οποία έχουν εντοπιστεί παραβάσεις.

«Πρέπει να υπάρξει πρόνοια απολύμανσης»

«Τα αστικά λύματα, περιλαμβάνουν πέρα από τα χημικά που συζητάμε από καιρό σε καιρό, προφανώς και παθογόνα. Όχι μόνο κόβιντ, γρίπη και όλα αυτά τα οποία δεν είναι έτσι κι αλλιώς επικίνδυνα σε αυτό το επίπεδο, αλλά ένα σωρό ενεργά παθογόνα, τα οποία θα πρέπει με κάποιο τρόπο να απομακρυνθούν και να ελεγχθεί η ποιότητα των υδάτων, φυσικά και του θαλάσσιου σε κάποιο διάστημα για να μπορέσουμε να πούμε ότι έχει επανέλθει η ποιότητα σε κανονικά επίπεδα χωρίς επιμολύνσεις», δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.

«Ειδικά όσοι έχουν “πνιγεί” μέσα σε αυτή την έχουν έρθει σε επαφή, πρέπει να πλυθούν, να πλύνουν τα πόδια τους, με προσοχή για να μην υπάρχουν επιμολύνσεις».

Σε ερώτηση για το εάν αυτό το νερό μπορεί να προκαλέσει μία απλή μόλυνση ή κάτι πιο σοβαρό, ο καθηγητής σημείωσε: «και πολύ σοβαρότερα, εξαρτάται με το τι έχουμε έρθει σε επαφή. Προφανώς δεν πιστεύω ότι κάποιος έχει έρθει από το στόμα ή από κάποια πληγή, αλλά όταν είναι τα πόδια μας βρεγμένα γιατί έχω δει ανθρώπους να περπατάνε στο δρόμο κτλ. πρέπει να γίνει απολύμανση.

Οι εικόνες μαρτυρούν ότι έχει έρθει κόσμος σε επαφή με αυτή την κατάσταση, με αυτά τα μολυσματικά λύματα. Και φυσικά θα πρέπει μετά να πλυθεί διεξοδικά και να μην ξαναέρθει σε επαφή με τα λύματα. Αυτό είναι δεδομένο. Όταν κάνουμε δειγματοληψίες φοράμε μάσκες και γάντια για να καταλάβετε. Οπότε καταλαβαίνετε ότι λαμβάνουμε τα μέτρα μας όταν χειριζόμαστε τέτοια μολυσματικά δείγματα. Πόσο μάλλον αν έρθεις σε επαφή και βραχείς. Πρέπει να πλυθείς διεξοδικά και να υπάρξει πρόνοια απολύμανσης».

Διαβάστε επίσης