Το μέτρημα έχουν χάσει οι βούλγαροι πολίτες από τα σκάνδαλα που κάνουν την εμφάνισή τους: μια υπόθεση υποκλοπής σε τηλέφωνα πολιτικών της αντιπολίτευσης, ο εκβιασμός επιχειρηματία από την κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ. Και μια κρατική τράπεζα που μοιράζει αφειδώς χρήματα σε μια χούφτα ημέτερους.
Από τις εκλογές του Απριλίου, τα σκάνδαλα ήρθαν στη φόρα το ένα μετά το άλλο. Τον Μάιο, ο Ατανάς Ατανάσοφ, από το κόμμα της Δημοκρατικής Βουλγαρίας, δήλωσε ότι περισσότεροι από 30 πολιτικοί της αντιπολίτευσης είχαν υποστεί υποκλοπές στην πορεία προς τις γενικές εκλογές του Απριλίου. Αν και ο κατάλογος των πολιτικών, καθώς και οι λόγοι για την παρέμβαση δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, ο υπουργός Εσωτερικών Μπόικο Ράσκοφ επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς.
Πήγε ένα βήμα παραπέρα και ανακοίνωσε ότι ακόμη και ο προσωρινός πρωθυπουργός Γιάνεφ ήταν μεταξύ εκείνων των οποίων το τηλέφωνο ήταν παγιδευμένο. Οι Βούλγαροι εισαγγελείς διερευνούν τώρα τους ισχυρισμούς.
Αργότερα, τον Μάιο, ο Σβέτοσλαβ Ιλτσόφσκι, ένας ιδιοκτήτης γαιών με κτήματα στη βόρεια Βουλγαρία, είπε στους βουλευτές ότι άτομα κοντά στο κόμμα του Μπόικο Μπορίσοφ, Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας (GERB) ελέγχουν όλους τους τομείς της οικονομίας και χαρακτήρισε τους υπουργούς «μαριονέτες». Ο Ιλτσόφσκι είπε σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή ότι το GERB τον είχε εκβιάσει, αποσπώντας του εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και ότι, για να τον φοβίσει, του είχε δείξει ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει ότι ένας άλλος πλούσιος επιχειρηματίας κακοποιήθηκε στη φυλακή.
Ο Ιλτσόφσκι περιέγραψε επίσης το παρασκήνιο πίσω από τις πλέον διαβόητες διαρροές φωτογραφίες του κομοδίνου του Μπορίσοφ, με ένα συρτάρι γεμάτο με χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, ένα περίστροφο και χρυσές ράβδους. Ο Ιλτσόφσκι είπε ότι ένα μοντέλο – και συνοδός επί πληρωμή- είχε τραβήξει τις φωτογραφίες στην κρεβατοκάμαρα του Μπορίσοφ και αναφέρθηκε σε επιχειρηματίες που δώρισαν τις χρυσές ράβδους στον Μπορίσοφ.
Η κοινοβουλευτική μαρτυρία του Ιλτσόφσκι κυριάρχησε στις βουλγαρικές ειδήσεις, αλλά ο Μπορίσοφ αρνήθηκε οποιαδήποτε παρανομία και είπε ότι οι ισχυρισμοί ήταν μέρος μιας ευρύτερης συνωμοσίας που σχεδιάστηκε από τους εχθρούς του για να δυσφημίσουν αυτόν και το κόμμα του.
Σε περίπτωση που κανένα από αυτά δεν ήταν αρκετά εκπληκτικό, ο Κίριλ Πετκόφ, ο προσωρινός υπουργός Οικονομίας, αποκάλυψε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι η κρατική βουλγαρική τράπεζα ανάπτυξης, της οποίας ο κύριος σκοπός είναι να χρηματοδοτεί μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, διένειμε δάνεια ύψους σχεδόν ενός δισεκατομμύριου λέβα (500 εκατομμύρια ευρώ) σε μόλις οκτώ εταιρείες. Καταδίκασε την πρακτική ως «εξωφρενική» και ξεκίνησε έναν έλεγχο για τον τρόπο διανομής των δανείων.
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτό είναι τελικά ένα σημείο καμπής που σηματοδοτεί το οριστικό τέλος για την εποχή Μπορίσοφ, ενός πρώην πυροσβέστη και σωματοφύλακα του οποίου το κεντροδεξιό κόμμα GERB κυριάρχησε στην πολιτική της Βαλκανικής χώρας για περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά έχασε την εξουσία τον Απρίλιο. Το φτωχότερο έθνος της ΕΕ έχει μακρά ιστορία διαφθοράς, αλλά η τεράστια κλίμακα των τελευταίων αποκαλύψεων κρατικής διαφθοράς είναι πρωτοφανής.
Οι νέες μαρτυρίες ενισχύουν την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση των Βουλγάρων ότι μια ελίτ έχει γαντζωθεί σαν χταπόδι στην εξουσία και λειτουργεί σαν εγκληματική συμμορία, «τρέχει» κομπίνες σε ολόκληρη την οικονομία και ασκεί εξουσία μέσω των υπηρεσιών ασφαλείας, των μέσων ενημέρωσης και της δικαιοσύνης.
Το αν αυτό δημιουργεί ένα ρεύμα για μια ουσιαστική εκκαθάριση του πολιτικού σκηνικού θα φανεί στις εκλογές της 11ης Ιουλίου.