Ένα ακόμη πλήγμα δέχθηκαν τα κυβερνητικά σχέδια για την φιέστα της 25ης Μαρτίου από την ακύρωση του προέδρου Μακρόν.
Μετά την άρνηση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση, σήμερα ακύρωσε την προγραμματισμένη συμμετοχή του και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν. Η επίσημη αιτιολογία όπως διέρρευσε από κυβερνητικές πηγές είναι λόγω του αυστηρού lockdown που θα επιβληθεί στο Παρίσι και σε 16 περιοχές της Γαλλίας από την Παρασκευή και για έναν μήνα. Η εξήγηση ελέγχεται αν και δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει κάποιο διπλωματικό παρασκήνιο. Προφανώς ο πρόεδρος Μακρόν δεν αξιολογεί την συμμετοχή του.
Η ελληνική κυβέρνηση πάντως επιμένει ότι η επέτειος θα εορταστεί «διαφορετικά λόγω των εκτάκτων συνθηκών αλλά με λαμπρότητα». Στην μειωμένη «λαμπρότητα» θα συμμετέχουν από την πλευρά τον τότε «Μεγάλων Δυνάμεων», ο πρίγκηπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν επίσης με την σύζυγό του, όπως και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης. Θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση ανήμερα της 25ης Μαρτίου, μόνο με τους επισήμους, δίχως κοινό. Ήδη έχει αρχίσει ο στολισμός της πρωτεύουσας όπως και οι πτήσεις των πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Αθήνα.
Προσπαθώντας να σώσει ότι σώζεται, καθώς η πανδημία ανέτρεψε τους σχεδιασμούς, η κυβέρνηση προβάλλει το προγραμματισμένο διήμερο εκδηλώσεων δίνοντας έμφαση στην ξενάγηση των επίσημων προσκεκλημένων στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη που θα γίνει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό. Η υπουργός Πολιτισμού έχει δηλώσει ότι «η ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη εντάσσει την Αθήνα στον αστερισμό των πρωτευουσών που φιλοξενούν μεγάλα μουσεία Τέχνης». Τα εγκαίνια για το κοινό θα γίνουν όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.
Αποστειρωμένη επέτειος
Γενικότερα, η επέτειος περιορίζεται στις «μειωμένης λαμπρότητας» εκδηλώσεις ενός διημέρου. Η κυβέρνηση απέτυχε να συνοδεύσει την προετοιμασία από ένα συνολικότερο διάλογο γύρω από το παρελθόν και το μέλλον της χώρας και κυρίως να προκαλέσει την συμμετοχή της κοινωνίας. Το ότι η κυβέρνηση ακολούθησε τακτικές ιδιωτικού μάνατζμεντ για ένα εθνικό ορόσημο και ανέθεσε την προετοιμασία σε μία επιτροπή δεν την απαλλάσσει, αφού και αυτό είναι μέρος του συνολικού σχεδιασμού. Ήταν άλλωστε αναμενόμενη η χαμηλή πτήση της προεργασίας, καθώς η επιτροπή επέλεξε μία αποστειρωμένη και ουδέτερη διαδικασία για να αποφύγει την πολιτική συζήτηση γύρω από την εθνική επανάσταση και το τι σηματοδοτεί. Ορισμένοι λένε ότι σκοπίμως θέλησε να την αποστειρώσει αφού τα διδάγματα μίας επανάστασης όποιος κι αν είναι ο χαρακτήρας της -εθνικοαπελευθερωτική, αστική, λαική κλπ- δεν συνάδουν με μία εποχή νεοφιλελεύθερης απορρύθμισης του κοινωνικού. Πολύ δε περισσότερο δεν συνάδει με μία συγκυρία εθνικών υποχωρήσεων έναντι του ίδιου εχθρού. Πώς να προκαλέσεις μία ευρύτερη εθνική ανάταση γύρω από τα ηρωικά κατορθώματα των προγόνων όταν τα τουρκικά πολεμικά κάνουν βόλτες στο Αιγαίο και η κυβέρνηση έχει βάλλει την κόκκινη γραμμή στα έξι μίλια…
Η επιλογή της κυβέρνησης έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στην βάση της ΝΔ που δεν μπορεί να καταλάβει “πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να επιτρέπει τις διαδηλώσεις και την ίδια ώρα να απαγορεύει τις παρελάσεις και την συμμετοχή του κοινού στις εορταστικές εκδηλώσεις”, όπως λένε και ουκ ολίγοι βουλευτές στις μεταξύ τους συζητήσεις.