ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ: Κι άλλα 2,6 εκατ. ευρώ με απόφαση Βρούτση στις οικογενειακές επιχειρήσεις της συμβούλου του. Εφτιαξαν πλατφόρμες δύο μέρες πριν πάρουν τη δουλειά.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΟ DOCUMENTO: Εκθετη η κυβέρνηση για τις μεθοδεύσεις με το ΕΣΠΑ
ΠΑΤΡΙΣ – ΘΡΗΣΚΕΙΑ – ΚΕΡΑΜΕΩΣ! Ο μεσαίωνας της παιδείας: Διαγωγή κοσμία μέσα σε συνθήκες εγκλεισμού, με περισσότερες εξετάσεις και δώρα σε ΙΕΚ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ: «Θα μας φορτώσουν μνημόνιο 2 δισ. εν μέσω πανδημίας»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Στο χείλος του γκρεμού οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Μαδάνε τη μαργαρίτα για τις κάλπες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: Παρατεταμένο lockdown στον ΣΥΡΙΖΑ
ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ: Προβληματισμός των γιατρών για την έξοδο
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ: Στο στόχαστρο Κίνα, μετανάστες, μαύροι και Λατίνοι
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥΝ: Γιάννης Μουζάλας, Μιχάλης Κατρίνης, Γιώργος Τσιάκαλος, Διονύσης Φιλίππου, Δημήτρης Καλτσώνης, Ιωάννης Νίκου
To Docville
Το Docville που κυκλοφορεί με το Documento σκέπτεται ιταλικά.
Ο Τζόρτζιο Αγκάμπεν, ο Ρομπέρτο Εσπόζιτο, ο Τόνι Νέγκρι, ο Σάντρο Μετζάντρα και άλλοι Ιταλοί διανοούμενοι μιλούν και γράφουν στο Docville για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία.
Ο φιλόσοφος Τζόρτζιο Αγκάμπεν γράφει για την «εφεύρεση» της επιδημίας και για τα φρενήρη και παράλογα μέτρα στα οποία κατέφυγε η ιταλική κυβέρνηση.
Ο καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης Ρομπέρτο Εσπόζιτο παραθέτει τους τρεις άξονες της επίδρασης της βιολογίας στην πολιτική και της παρέμβασης της πολιτικής στη βιολογία.
Ο φιλόσοφος και πολιτικός επιστήμονας Τόνι Νέγκρι μιλάει για τον νεοκαπιταλισμό και τον ασφυκτικό έλεγχο που λέλει να επιβάλλει στη διαδικασία παραγωγής πλούτου και στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια Σάντρο Μετζάντρα κάνει λόγο για τις τεράστιες ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος υγείας και στηλιτεύει τη δυνατότητα επιλογής του κράτους ποιος θα ζήσει και ποιος θα εγκαταλειφθεί στην τύχη του.
Ο MD, Phd Κωνσταντίνος Μούσσας εστιάζει στη μετάβαση από τον συλλογικό τρόμο του 20ού στον ατομικό του 21ου αιώνα προτού καταλήξει στο ερώτημα: ελευθερία ή φόβος;
«Ηταν η χρονιά που διαβάζονταν βιβλία χιλιάδων σελίδων και οι άρρωστοι ήταν όλοι ίσοι χωρίς τα προνόµια των τάξεων και της εξουσίας»: ένα μέρος της παρέμβασης του ακτιβιστή, συγγραφέα και ποιητή Έρι ντε Λούκα.
Ο δημοσιογράφος και ποιητής Αλμπέρτο Πελεγκάτα στέκεται κριτικά απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση και ιχνηλατεί τις πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές που προοιωνίζεται η νέα εποχή.
Η διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και μορφωτική ακόλουθος της ιταλικής πρεσβείας Άννα Μοντάβιο μιλάει για τον πολιτισμό στη δίνη της πανδημίας και τον σχεδιασμό της επόεμνης ημέρας.
Ο ποιητής Τζάκοπο Κούρι αναζητάει τη γλώσσα του αυτονόητου, της αυτονόητης λογικής, που απειλείται από ερμηνείες και απόψεις κάθε άλλο παρά αντικειμενικές και επιστημονικά ορθές.
Ο επίτιμος πρόεδρος του Ακυρωτικού Δικαστηρίου και συγγραφέας Μαρτσέλο Βιτάλε αναρωτιέται αν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της ανθρωπότητας.
Ο υπεύθυνος Τύπου του Πανεπιστημίου του Μπέργκαμο και ποιητής Κριστιάνο Πολέτι προσεγγίζει με σκεπτικισμό το μέλλον και κάνει λόγο για ένα ζοφερό παγκόσμιο πείραμα.
Ο συγγραφέας Σέρτζιο Μπαράτο καταγράφει το προσωπικό του χρονικό απομόνωσης στο Μιλάνο τις μέρες της πανδημίας.
Ο συγγραφέας και αρθρογράφος Μάρκο ντ’ Εραμο κρατάει αποστάσεις από την «κοινωνική αποστασιοποίηση» και φρίττει μπροστά στην εικόνα της ασεξουαλικής ανθρωπότητας.
Ο ποιητής Τομάζο ντι Ντίο εστιάζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βλέπει μόνο μία δυνατότητα για αν συνεχίσει να υφίσταται: να επιστρέψει στις ιδρυτικές αρχές της.
Σκίτσο εξωφύλλου: Sakui (Σάκης Κουτσαντάς)