Πλάτες από Μητσοτάκη στο καρτέλ της ενέργειας

Πλάτες από Μητσοτάκη στο καρτέλ της ενέργειας

Εδώ και πέντε μήνες οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος κινούνται όλο και ψηλότερα αλλά η κυβέρνηση θολώνει τα νερά. Από το «οι τιμές ανεβαίνουν γιατί δεν φυσάει και δεν δουλεύουν τα αιολικά» του ΘόδωρουΣκυλακάκη  τον Μάιο, περάσαμε τον Ιούνιο στο «είναι φυσιολογικό να ανεβαίνουν οι τιμές του ρεύματος το καλοκαίρι γιατί αυξάνεται η ζήτηση» και μετά τον Ιούλιο στο «υπάρχει πρόβλημα συνολικά στην ανατολική Ευρώπη και το πρόβλημα είναι εξωγενές». Αλλά επειδή από τις μεγάλες αυξήσεις της χονδρεμπορικής τιμής επωφελούνται οι Ελληνες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, χωρίς βεβαίως οι ίδιοι να φταίνε, σύμφωνα με το κυβερνητικό παραμύθι, επαναφέρουμε την έκτακτη φορολογία για τρεις μήνες για να δώσουμε επιδοτήσεις και να συγκρατήσουμε την τιμή στο ρεύμα ως τα 15 λεπτά την κιλοβατώρα.

Οι επιδοτήσεις είχαν δώσει τότε λίγο χρόνο στην κυβέρνηση, όπως και οι προβλέψεις των κεφαλών του υπουργείου Ενέργειας για επικείμενη πτώση των τιμών τον Αύγουστο. Εγινε όμως ακριβώς το αντίθετο: οι τιμές συνέχισαν να ανεβαίνουν και τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, αν και μειώνεται πλέον η ζήτηση. Χαρακτηριστικά, η μέση χονδρεμπορική τιμή την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου βρέθηκε στα 144,23 ευρώ η μεγαβατώρα, 11% ψηλότερα από τη μέση τιμή Αυγούστου που ήταν 129,83 ευρώ. Ετσι η ελληνική βιομηχανία εξεγέρθηκε για τη νέα εκρηκτική αύξηση του ενεργειακού κόστους που διαβρώνει την ανταγωνιστικότητά της έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης και ζήτησε από την κυβέρνηση λύση.

Παραμονές της ΔΕΘ δώδεκα βιομηχανικές ενώσεις από όλη την Ελλάδα (ΣΕΒ, ΣΒΕ, ΣΒΑΠ, ΣΒΘΣΕ, ΣΒΣΕ, ΣΘΕΒ, ΣΒΠΕ, ΣΕΒΤ, ΣΕΧΒ, ΣΜΕ, ΕΒΙΚΕΝ, ΕΒΙΧΕ) απεύθυναν δημόσια έκκληση προς τον πρωθυπουργό για μείωση του ανεξέλεγκτου ενεργειακού κόστους στην παραγωγή, δεδομένου ότι οι επιδοτήσεις που εφαρμόζονται από τον Αύγουστο αφορούν μόνο τα νοικοκυριά, όχι τη βιομηχανία ή τις επιχειρήσεις.

 

Η έκκληση της βιομηχανίας

Υστερα από δέκα βιομηχανικά λουκέτα μέσα σε τέσσερα χρόνια θα περίμενε κάποιος ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάμβανε υπόψη τις εκκλήσεις των βιομηχάνων. Εκανε όμως ό,τι και τους προηγούμενους μήνες: θόλωσε τα νερά.

Από το βήμα της ΔΕΘ αναγνώρισε πρώτη φορά ότι υπάρχουν «στρεβλώσεις» στη λειτουργία του target model που οδηγούν σε άνοδο των τιμών – έτσι, γενικά κι αόριστα. Αναγνώρισε ότι τα πολλά αιολικά και φωτοβολταϊκά δεν σημαίνουν κάτι για τις τιμές του ρεύματος, καθώς όταν οι ΑΠΕ βγαίνουν εκτός συστήματος –όταν βραδιάζει– «παρατηρείται μια μεγάλη άνοδος των τιμών που τελικά οδηγεί υψηλά και τις μεσοσταθμικές τιμές της κάθε μέρας», αποφεύγοντας όμως να παραδεχτεί ότι είναι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο που ανεβάζουν τις τιμές στις 8 το βράδυ δέκα φορές πάνω, την ώρα που επιτρέπονται οι προσφορές με υψηλές τιμές. Αναγνώρισε ότι η τεράστια διαφορά των τιμών του ρεύματος ανάμεσα σε ανατολική και δυτική Ευρώπη έχει οδηγήσει σε ενδημική ενεργειακή κρίση στην ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη, επειδή η δική μας περιοχή τροφοδοτεί με εξαγωγές ρεύματος την Ουκρανία που έχει ενεργειακό έλλειμμα λόγω των τεράστιων καταστροφών στις υποδομές της από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Υποστήριξε, τέλος, ότι η ενδημική κρίση οφείλεται σε ανεπάρκειες των δικτύων και των διασυνδέσεων, στα οποία πρέπει να γίνουν επενδύσεις.

 

Επιστολή στην Ούρσουλα

Κατέληξε δε ότι ο ίδιος βρήκε τη λύση, «θα πάρει το πράγμα πάνω του, να δώσει μάχη στις Βρυξέλλες». Θα στείλει δηλαδή μια επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως συντονιστής μιας πρωτοβουλίας Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας για να αλλάξει το target model και αντί τα υψηλά έσοδα από τις υψηλές τιμές του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά να πηγαίνουν μόνο στους παραγωγούς, να χρηματοδοτούν και επενδύσεις στα δίκτυα. Μέχρι τότε, κατέληξε, δεν μπορεί να γίνει τίποτε, μόνη λύση είναι οι φόροι στα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρισμού για να δίνονται επιδοτήσεις στα νοικοκυριά.

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά; Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θα κάνει τίποτε, παρότι η περιοχή μας βυθίζεται ξανά σε μια ενεργειακή κρίση περιφερειακού χαρακτήρα. Τα νοικοκυριά θα συνεχίσουν να πληρώνουν το ρεύμα ακριβά –στα 15 λεπτά η κιλοβατώρα μετά τις επιδοτήσεις–, ενώ οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία που δεν καλύπτονται από επιδοτήσεις θα αφεθούν στην τύχη τους.

«Η στήριξη της βιομηχανίας δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης» έγραψε στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» απαντώντας στον Κυρ. Μητσοτάκη την αμέσως επόμενη μέρα της ΔΕΘ ο Αντώνης Κοντολέων, πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, ως εκπρόσωπος όλης της ελληνικής βιομηχανίας, για το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους, παραπέμποντας τον πρωθυπουργό στο παράδειγμα της Βουλγαρίας, που έχει θεσπίσει επιδοτήσεις για τη βιομηχανία της όταν η χονδρεμπορική τιμή ξεπερνά τα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Επανέλαβε επίσης τη γνωστή θέση της ΕΒΙΚΕΝ περί λειτουργίας καρτέλ που ανεβάζει τις τιμές στο ρεύμα, το οποίο η κυβέρνηση αφήνει να δρα ανενόχλητο. Παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες να φανεί ότι για την άνοδο των τιμών φταίνε οι εξαγωγές, τόνισε ότι από τις 7 Ιουλίου μέχρι και σήμερα στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας παρατηρούνται καθημερινά συμπεριφορές χειραγώγησης των τιμών αφού οι παραγωγοί, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία της Ουκρανίας, προσφέρουν ενέργεια στα 800 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ οι ίδιοι τις προηγούμενες μέρες την ίδια ώρα τιμολογούσαν στα 100 ευρώ και κανείς, ούτε η ρυθμιστική αρχή ούτε το υπουργείο Ενέργειας, δεν τους εμπόδιζε.

Διαβάστε επίσης

Σμπαράλια το «δόγμα ασφάλειας» Μητσοτάκη: Διέρρηξαν και τρίτο υπουργείο

Ούτε λέξη από Φλωρίδη για το κύκλωμα με τα πλαστά ποινικά μητρώα… (Video)

Σοκαριστικό βίντεο: Ισραηλινοί πετούν νεκρούς Παλαιστίνιους από ταράτσα στη Δυτική Όχθη

Απάνω σε χαλιά, σε ακριβά χαλιά

Αυτά είναι τα χαλιά των 18.000 ευρώ που πήρε στο υπουργείο με απευθείας ανάθεση η Κεφαλογιάννη (Photos)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter