Πλαστά Ποινικά Μητρώα και Άρειος Πάγος: Πρώτα έθαψαν την αποκάλυψη μετά αποσιώπησαν ποιος οδήγησε στην έρευνα…

Αφού πέρασαν δύο ολόκληρες εβδομάδες μετά την αποκάλυψη του Documento και χρειάστηκε να διαβιβαστούν τα στοιχεία εν είδει αναφοράς από τον Κώστα Βαξεβάνη και την Κατερίνα Κατή, ο Άρειος Πάγος εξέδωσε τελικά ανακοίνωση πως ξεκινά έρευνα για το παραδικαστικό κύκλωμα και τα πλαστά ποινικά μητρώα…

Εν πρώτοις, θάφτηκαν οι αποκαλύψεις της 8ης Σεπτεμβρίου ενώ η εφημερίδα επανήλθε με δεύτερο δημοσίευμα μία εβδομάδα αργότερα, στις 14 Σεπτεμβρίου. Στο μεσοδιάστημα, και συγκεκριμένα στις 11 Σεπτεμβρίου, τα στοιχεία πέρασαν το κατώφλι του Αρείου Πάγου από Βαξεβάνη και Κατή. Ως τότε, μαζί με την αφωνία Φλωρίδη, χαρακτηριστική ήταν και η «σιγή ασυρμάτου» από την πλευρά του Αρείου Πάγου που, όπως φαίνεται, «υποχρεώθηκε» στην ανακοίνωση έρευνας. Ωστόσο, ακόμα και όταν την ανακοίνωσε, δεν ανέφερε το παραμικρό για το ποιοι έφεραν στο φως μία άκρως σοβαρή υπόθεση. 

Χαρακτηριστικά, ανακοινώνει… ασαφώς: «Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αδράνεια των εισαγγελικών αρχών…». Μία διατύπωση που συναγωνίζεται σε ασάφεια το «κάποιος, κάπου, κάποτε» που αποκάλυψε «κάτι».

Η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου, με την ασάφειά της, εγείρει εύλογα ερωτήματα.

Σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όταν ο Άρειος Πάγος, και άλλα θεσμικά όργανα, δημοσιεύουν αποφάσεις ή ανακοινώσεις, καταγράφεται ξεκάθαρα η προέλευσή τους: Από τον Άρειο Πάγο. Όχι από… «κάποιους στη Δικαιοσύνη».

Μήπως αυτή η στάση αποτυπώνει προκατάληψη της ηγεσίας και του υπευθύνου του γραφείο Τύπου του Αρείου Πάγου στην εφημερίδα;

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Α.Π.:

«Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αδράνεια των εισαγγελικών αρχών ως προς τη διερεύνηση συγκεκριμένων καταγγελιών που αφορούν στην έκδοση ανακριβών ποινικών μητρώων αλλά και στον έλεγχο του όλου συστήματος έκδοσης ποινικών μητρώων, επισημαίνεται ότι:

1) Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όπως άλλωστε κάθε φορά σε ανάλογες περιπτώσεις ενεργεί, έχει ήδη παραγγείλει τη διερεύνηση των καταγγελιών που περιήλθαν σ’ αυτήν, στις αρμόδιες Εισαγγελίες Πρωτοδικών.

2) Περαιτέρω διερευνάται, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το όλο σύστημα έκδοσης ποινικών μητρώων, προς το σκοπό του ελέγχου της αξιοπιστίας των εκδιδομένων αντιγράφων και της τυχόν ανάγκης λήψης περαιτέρω μέτρων για τη διασφάλιση αυτής».

Διαβάστε επίσης

Από πού ξεκίνησε η φωτιά στις εγκαταστάσεις της Motor Oil (Photos – Videos)

Πλαστά ποινικά μητρώα: Έρευνα μετά και τη διαβίβαση των στοιχείων από το Documento στον Άρειο Πάγο – Σιωπή Φλωρίδη

«Δεν ξεχνάμε το έγκλημα στα Τέμπη»: Εκδήλωση με ομιλητές Μαρία Καρυστιανού – Παύλο Ασλανίδη

NYT: Το Ισραήλ παγίδευσε με εκρηκτικά τους βομβητές της Χεζμπολάχ – Πώς τα πυροδότησε, τα τρία σενάρια

Τι είναι οι βομβητές που σκόρπισαν τον τρόμο στον Λίβανο – Πώς λειτουργούν

Νάντια Γιαννακοπούλου: Αποτυχημένος ο Ανδρουλάκης – Αν αισθάνεται βασιλιάς, λογικό να φαντασιώνεται βαρόνους (Video)

Πρόκληση: Παραχωρούν το Βυζαντινό Μουσείο στην «Αυτής Μεγαλειότητα(!) Άννα Μαρία»

Ετικέτες