Πλαστά δάνεια ΤΑΥΠΥΠΠΟ: Περιοριστικοί όροι από την ανακρίτρια σε έναν από τους 17 κατηγορούμενους

Πλαστά δάνεια ΤΑΥΠΥΠΠΟ: Περιοριστικοί όροι από την ανακρίτρια σε έναν από τους 17 κατηγορούμενους

To κατώφλι του ανακριτή πέρασαν την Τρίτη και την Πέμπτη οι 17 κατηγορούμενοι του «αμαρτωλού» Ταμείου του υπουργείου Πολιτισμού αναφορικά με την υπόθεση των εικονικών δανείων που χορηγούσε το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, κατά την περίοδο 2012-2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση Γλυκερία Λουίζα Ιωαννίδου επέβαλλε περιοριστικούς όρους σε έναν από τους 17 κατηγορούμενους, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές φέρονται να έχουν εντοπιστεί και άλλα πλαστά δάνεια, ανεβάζοντας έτσι το ποσό της υπεξαίρεσης στις 280.000 ευρώ μόνο για τη διετία 2012-14.

Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία εκθέτει την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τους χειρισμούς της στη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ καταρρίπτεται και το αφήγημα περί «συνδικαλιστικών διώξεων» που είχε υιοθετήσει η πλευρά των κατηγορούμενων για την υπόθεση. Υπενθυμίζεται ότι το documentonews.gr είχε δημοσιοποιήσει δύο έγγραφα ντοκουμέντα αναφορικά με τη χορήγηση άτοκου δανείου και βοηθήματος σε υπάλληλο του υπουργείου Πολιτισμού από το αμαρτωλό Ταμείο Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠΥΠΠΟ). Δίχως όμως ο εργαζόμενος να το γνωρίζει.

Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων

Η επιβολή περιοριστικών όρων δεν είναι όμως η μόνη εξέλιξη στην υπόθεση από πλευράς Δικαιοσύνης. Τον περασμένο Αύγουστο η ανακρίτρια είχε ζητήσει την δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων τριών από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση. Μεταξύ αυτών και ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΠΟ και πρόεδρος στο ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ από το 2002 μέχρι και το 2017 Ιωάννης Τσακοπιάκος. Ο «πράσινος» συνδικαλιστής περιλαμβάνεται, όπως είχε παραδεχτεί ο ίδιος δημόσια. από το βήμα συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού (ΠΟΕΥΠΠΟ), μεταξύ των 17 ατόμων στα οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για πέντε αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα. Ο ίδιος πάντως είχε αναβαθμιστεί από τη Λίνα Μενδώνη καθώς είχε τοποθετηθεί πριν από ένα χρόνο περίπου στην τριμελή Ομάδα Εργασίας για τον έλεγχο των κτηριακών εγκαταστάσεων του ΥΠΠΟ. Κάτι που είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς είχε ξεκινήσει μετά από μηνυτήρια αναφορά που είχε κατατεθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετικά με πλαστογραφημένες αιτήσεις για δάνεια και οικονομικά βοηθήματα δήθεν δικαιούχων, τις οποίες όμως δεν είχαν υποβάλει ποτέ. Έπειτα από έρευνα μηνών οι εισαγγελείς Διαφθοράς άσκησαν ποινική δίωξη σε 17 πρόσωπα τα οποία είχαν διατελέσει μέλη του ΔΣ του ΤΑΥΠΥΠΠΟ κατά τη χρονική περίοδο 2012-14. Μεταξύ αυτών, γνωστοί συνδικαλιστές του υπουργείου με πάνω από δύο δεκαετίες παρουσίας στα δρώμενα.

Οι ποινικές διώξεις αφορούσαν στα αδικήματα της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και της εγκληματικής οργάνωσης και ασκήθηκαν αφού πρώτα οι εμπλεκόμενοι είχαν δώσει ανωμοτί εξηγήσεις καθώς είχαν κληθεί ως ύποπτοι για τη διάπραξή τους. Όπως προέκυψε από την έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς, τα χρήματα ενθυλάκωναν κάποια από τα διωκόμενα μέλη του ΔΣ, τα οποία είχαν λόγο εκ της θέσεώς τους. Άλλωστε οι υπάλληλοι που φέρονται να είχαν λάβει τα χρήματα διαβεβαίωσαν τις εισαγγελικές αρχές ότι ουδέποτε έλαβαν τα ποσά που είχαν εκταμιευτεί, τα οποία άγγιξαν τις 200.000 ευρώ. Η υπόθεση έχει συσχετιστεί και με την ομαδική μήνυση που έχουν καταθέσει 22 από τους φερόμενους ως δανειολήπτες καθώς και με ατομικές μηνύσεις δανειοληπτών.

Διαβάστε επίσης: 

Στον ανακριτή 17 για πλαστά δάνεια και η Μενδώνη ούτε πειθαρχικό

H Μενδώνη συγκαλύπτει την κακοδιαχείριση στο «αμαρτωλό» ΤΑΥΠΠΟ

Documento Newsletter