Πλασιέ των επιχειρήσεων ο Μητσοτάκης όταν στη ΔΕΘ απαξίωνε τα πανεπιστημιακά πτυχία

Πλασιέ των επιχειρήσεων ο Μητσοτάκης όταν στη ΔΕΘ απαξίωνε τα πανεπιστημιακά πτυχία

Μέσα σε όλα που είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ ήταν και η αποστροφή του με την οποία απαξίωνε τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων προτείνοντας στους νέους να πάνε σε δημόσια ΙΕΚ.

«Προτιμώ να πάει ένα παιδί σε δημόσιο ΙΕΚ και να γίνει web designer. Είναι καλύτερο, από το να πάει σε ένα Πανεπιστήμιο που θα πάρει ένα πτυχίο και δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα στην αγορά εργασίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να στηρίξει το επιχείρημά του συνδέοντας απόλυτα ένα πτυχίο με την ανεύρεση εργασίας.

Μόνον που παρά τον απαξιωτικό του λόγο ένα πτυχίο δεν συνδέεται αναγκαστικά και άμεσα με την εργασία αλλά με την μόρφωση.

Εξάλλου αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Γι αυτό υπάρχει και ο μεταπτυχιακός κύκλος, ή η εξειδίκευση.

Γι αυτό υπάρχουν και οι νέοι που ανατρέχουν σε δύο ή τρία πτυχία συνδυάζοντας μόρφωση από διαφορετικούς κλάδους για καλύτερη επίτευξη του στόχου.

Αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε όλη την αλήθεια στη φράση του αυτή. Είπε τη μισή, την εύπεπτη.

Επιμένοντας σε άλλο σημείο της ομιλίας του ότι η βάση εισαγωγής δεν θα αλλάξει και έτσι οι νέοι θα κόβονται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έδειξε την εμμονή του σε ένα σύστημα που κόβει τα παιδιά και τα στέλνει στα ΙΕΚ, δημόσια ή ιδιωτικά και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια ή κολέγια.

Με απλά λόγια αποστερεί τη μόρφωση από τα παιδιά της μεσαίας και χαμηλότερης εισοδηματικά τάξης.

Σε άλλο ωστόσο σημείο των δηλώσεών του στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκαλύπτει τι θέλει με αυτό.

Μας συμπληρώνει λοιπόν πως έρχεται να συνδράμει τις εταιρείες ώστε η δημόσια εκπαίδευση να εξειδικεύει τα στελέχη των επιχειρήσεων.

«Είναι καιρός πια να λυθεί στον τόπο μας αυτή η αντίφαση. Να υπάρχει περίσσευμα άνεργων πτυχιούχων και ταυτόχρονα έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών. Mαζί της και η ανάγκη οι εταιρείες να καταφεύγουν συνέχεια στην εσωτερική επιμόρφωση όσων προσλαμβάνουν. Tο έχω ξαναπεί βέβαια. Αν σήμερα οι επιχειρήσεις απορούν, αγανακτούν για την έλλειψη προσωπικού ενώ υπάρχει ανεργία, τότε ας αυξήσουν τους μισθούς τους για να αυξηθεί και το ενδιαφέρον. Το κράτος όμως οφείλει από την πλευρά του να προσφέρει στην οικονομία και στην αγορά εργασίας τα στελέχη που οι επιχειρήσεις αναζητούν. Όπως και η κοινωνία οφείλει επιτέλους να αναγνωρίσει το κύρος που αξίζει στα επαγγελματικά πτυχία», είπε για να προσθέσει:

«Αυτό ακριβώς υπηρετούν τα πρότυπα ΕΠΑΛ και οι νέες ειδικότητες των Δημοσίων ΙΕΚ»

Με απλά λόγια η Ανώτερη εκπαίδευση δεν θα προσφέρει χρήσιμη μόρφωση για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας αλλά χρήσιμη μόρφωση για τις επιχειρήσεις.

Δηλαδή, συχνά δεξιότητες και όχι σφυρηλάτηση χαρακτήρα, κοινωνικοποίηση και μόρφωση.

Γιατί λοιπόν θα ενοχλούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ένας web designer να έχει σπουδάσει πρώτα ψυχολογία ή πολιτικές επιστήμες ή μαθηματικά και να διαμορφώσει πλέον κατάλληλα την προσωπικότητά του, βοηθώντας παράλληλα το στόχο του;

Γιατί θα πρέπει οι επιχειρήσεις να ορίζουν το γνωστικό αντικείμενο ενός νέου και όχι τα ενδιαφέροντα του νέου;

Για έναν απλό λόγο:

Γιατί όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει πολιτική, δεν σκέφτεται το μέλλον και την προσωπικότητα των νέων και των πολιτών.

Σκέφτεται με όρους καθαρά επιχειρηματικούς και πράττει με βάση τα συμφέροντα των επιχειρήσεων απλά και μόνον.

Ε, δεν είναι μακριά η στιγμή που οι μεγάλες επιχειρήσεις θα καθορίζουν και την έρευνα και τα γνωστικά αντικείμενα μέσα στα πανεπιστήμια, είτε με χορηγίες είτε άμεσα με ανθρώπινο δυναμικό…

Μπορεί στο όνειρο του Μητσοτάκη κάθε πανεπιστήμιο ή ΙΕΚ ή ΕΠΑΛ να έχει μια ονομασία με συμπλήρωμα την φίρμα μιας επιχείρησης…

Κάτι σαν το ποδόσφαιρο και τις φανέλες!

Υστερόγραφο: Οι μεγάλες επιχειρήσεις θα καθορίζουν την κοινωνία, τις απαιτήσεις, τις σπουδές και όχι το αντίστροφο! 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter