Πλάνο Σρέντερ με «καντόνια» για την Ουκρανία – Η πρόταση για Nord Stream και ΝΑΤΟ

Πλάνο Σρέντερ με «καντόνια» για την Ουκρανία – Η πρόταση για Nord Stream και ΝΑΤΟ

Ένοπλη ουδετερότητα της Ουκρανίας χωρίς ένταξη στο ΝΑΤΟ, λειτουργία των αγωγών Nord Stream 1 και 2 προκειμένου να υπάρξει επάρκεια φυσικού αερίου, καντονοποίηση αλά ελβετικά για το Ντονμπάς είναι μερικές από τις προτάσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο εκεχειρίας του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, μετά την τελευταία συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα.

«Τα καλά νέα είναι ότι το Κρεμλίνο θέλει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Ίσως η συμφωνία για τα σιτηρά μπορεί να εξελιχθεί σε εκεχειρία», δηλώνει ο κ. Σρέντερ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Stern και στους τηλεοπτικούς σταθμούς RTL και ntv.

Παράλληλα, δεν διστάζει να επιρρίψει ευθύνες σε Γερμανία και στη Γαλλία για τη μονόπλευρη στάση τους υπέρ του Κιέβου. «Αν ρίξετε μια ματιά στα πραγματικά προβλήματα, θα δείτε ότι μπορούν να λυθούν (….) Θα ήταν για παράδειγμα παράλογο η Ουκρανία να ανακτήσει στρατιωτικά την Κριμαία», υποστηρίζει ο πρώην καγκελάριος, ενώ για την περιοχή του Ντονμπάς παραδέχεται ότι η κατάσταση είναι «πιο περίπλοκη» και θα πρέπει να βρεθεί μια λύση στο μοντέλο των ελβετικών καντονιών.

Σε ό,τι αφορά μια ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Σρέντερ συμπλήρωσε ότι ακόμη και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δήλωσε ότι υπάρχει η εναλλακτική της ένοπλης ουδετερότητας, χωρίς ένταξη στη Συμμαχία, όπως στην περίπτωση της Αυστρίας».

«Το πραγματικό ερώτημα πρέπει να είναι, θέλετε τελικά να λύσετε τη διένεξη ή όχι; Τότε θα πρέπει να γίνουν παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές», προσθέτει ο Σρέντερ και αναφέρεται στους φόβους της Μόσχας περί περικύκλωσης της Ρωσίας. «Οι φόβοι τροφοδοτούνται από την ιστορία και είναι δυστυχώς δικαιολογημένοι», ανέφερε ο Σρέντερ.

Τέλος, σχετικά με το ζήτημα της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη Γερμανία ο ίδιος, μετερχόμενος μια επιχειρηματολογία εμφανώς εγγύτερα στις θέσεις της Μόσχας, δήλωσε: Το γεγονός ότι ρέει επί του παρόντος μόνο το 1/5 της κανονικής ποσότητας μέσω του αγωγού Nord Stream 1 οφείλεται σε τεχνικούς λόγους. Αυτά τα 1-30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα θα μπορούσαν να είναι 60 εκατομμύρια, αν ήταν διαθέσιμη η τουρμπίνα 2. Αυτό είναι ευθύνη της Siemens, αν το καταλαβαίνω σωστά. Η απλούστερη λύση θα ήταν να τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός Nord Stream 2. Με τους δύο αγωγούς σε λειτουργία, δεν θα υπήρχε πρόβλημα εφοδιασμού για τη γερμανική βιομηχανία και τα νοικοκυριά».

Documento Newsletter