Πλάι στον Πούτιν τα σκυλιά του πολέμου

Πλάι στον Πούτιν τα σκυλιά του πολέμου

Ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ καταγράφηκε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου, μόλις 30 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου. Ο ίδιος φρόντισε να το μάθει αυτό όλος ο κόσμος και κυρίως οι 1,1 εκατομμύριο ακόλουθοι που έχει στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Telegram. Από εκεί έδωσε τη δική του απάντηση στην πρόκληση σε μονομαχία που απηύθυνε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος Ελον Μασκ, αλλά και από εκεί απειλήθηκε από τον ηγέτη του τάγματος Αζόφ Αντρέι Μπιλέτσκι ότι «τον περιμένει ένα αφιλόξενο καλωσόρισμα». Μάλιστα, προτού αναχωρήσει από την Τσετσενία με τους 10.000 μαχητές του, «πρότεινε» στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ζητήσει συγγνώμη στον Πούτιν ώστε να σωθεί η Ουκρανία.

Μετά τη δημοσίευση όλων των παραπάνω η δημοτικότητα του Καντίροφ εκτοξεύτηκε. Γύρω του έχει διαμορφωθεί μια ιδιόμορφη κουλτούρα, όμως πίσω από το «σόου» κρύβονται ένας ή δύο πόλεμοι εναντίον της Ρωσίας (εξαρτάται ποια πλευρά θα ρωτήσεις) και μια στρατιωτικοποιημένη κοινωνία όπου ο πόλεμος δοξάζεται, μολονότι αποτελεί περισσότερο υπόθεση παραστρατιωτική.

Οι Καντίροφ στην εξουσία

Η ιστορία ξεκινάει όταν η ΕΣΣΔ καταρρέει το 1991 και μαζί με τη Ρωσική Ομοσπονδία γεννιούνται άλλα 15 κράτη. Η Τσετσενία δεν περιλαμβάνεται, αν και προσπάθησε ανεπιτυχώς δύο φορές (199496 και 1999-2009). Κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου ο Αχμάντ Καντίροφ, πατέρας του Ραμζάν Καντίροφ, ήταν αρχιμουφτής της Τσετσενίας. Στον δεύτερο πόλεμο επέλεξε την πλευρά του Πούτιν και ως αντάλλαγμα έγινε πρόεδρος της – υποταγμένης πλέον– χώρας του. Στις 9 Μαΐου 2004 ο Καντίροφ δολοφονείται με θεαματικό τρόπο στην πρωτεύουσα Γκρόζνι από ισλαμιστές Τσετσένους. Τοποθέτησαν βόμβα κάτω από τα VIP καθίσματα στο στάδιο του Γκρόζνι τη στιγμή που ο Τσετσένος πρόεδρος παρακολουθούσε την παρέλαση για την επέτειο της νίκης των Σοβιετικών επί της ναζιστικής Γερμανίας. Κατά τους «New York Times», τον Ιούνιο του 2006 ο ισλαμιστής ηγέτης Σαμίλ Μπασάγεφ πλήρωσε 50.000 δολάρια για τη δολοφονία ξεκινώντας μια καυκάσια βεντέτα.

Υστερα από μια σύντομη πορεία πολιτικής ενηλικίωσης στις θέσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, σε ηλικία 28 και 30 ετών αντιστοίχως, ο Ραμζάν Καντίροφ κατέλαβε τον προεδρικό θώκο το 2007 σε ηλικία μόλις 31 ετών. Βέβαια, μεσολάβησε ο Πούτιν που «απέλυσε» τον τότε πρόεδρο Αλου Αλκχάνοφ διορίζοντάς τον υπουργό Δικαιοσύνης στη Ρωσία.

Είχε προηγηθεί η εισβολή του Καντίροφ και των σωματοφυλάκων του στο προεδρικό μέγαρο, όπου διεξάχθηκε κανονική μάχη που μάλλον θύμιζε σκηνές από την ταινία «Σημαδεμένος». Πάραυτα η ρωσική εφημερίδα «Μοσκόφσκι Κομσομόλετς» ανέφερε ότι η επίσημη ενημέρωση που ακολούθησε τη συμπλοκή έκανε λόγο για «συνηθισμένο καβγά» ανάμεσα σε εργαζόμενους των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι Τσετσένοι στον πόλεμο

Αναλαμβάνοντας την εξουσία ο Καντίροφ έδωσε νικηφόρο τέλος στον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας, κατέβαλε προσπάθειες ώστε να ανοικοδομήσει το Γκρόζνι που είχε καταστραφεί ολοσχερώς από τους Ρώσους, ενώ τον Οκτώβριο του 2009 επιβίωσε από δολοφονική επίθεση ενός ισλαμιστή Τσετσένου. Η εξουσία εμπεδώθηκε με τη συγκρότηση παραστρατιωτικής οργάνωσης, η οποία ελέγχεται από τον Καντίροφ και έλαβε το ανεπίσημο όνομα «Καντιροβίτες». Μέλη της συμμετείχαν στον πόλεμο στη Συρία, όπου διακρίθηκαν για τις ικανότητές τους καθώς επίσης και για τη χρησιμότητά τους μια και επιχειρούσαν σε μουσουλμανικές περιοχές όντας μουσουλμάνοι, δίνοντας στους Ρώσους το πλεονέκτημα.

Σήμερα περισσότεροι από 10.000 Τσετσένοι βρίσκονται στην Ουκρανία. Μάχονται στην πρώτη γραμμή σε πόλεις όπως η Μαριούπολη και το Κίεβο, όπου έχουν καταγραφεί μεγάλες απώλειες στις ρωσικές δυνάμεις. Οι μαχητές αυτοί παίζουν ρόλο ειδικών δυνάμεων και «κρέατος για τα κανόνια», ενώ ενημερώνουν συνεχώς τους οπαδούς τους στο Telegram για τις νίκες και τα λάφυρά τους.

Documento Newsletter